Гарантії, позики, заморожені активи: ЄС шукає нові механізми для допомоги Україні

Гарантії, позики, заморожені активи: ЄС шукає нові механізми для допомоги Україні

Виступ Жозепа Борреля в Раді був професійним і яскравим. Проте, не менш важливими були його переговори з представниками української влади протягом останньої доби. І чергова російська атака на Київ лише додала аргументів для посилення військової допомоги.

Європейський парламент затвердить 50 млрд євро для України в рамках Ukraine Facility, і в березні очікується перший транш в 4,5 мільярда євро. Під кожен квартал – список маяків з проведення реформ і рішеннях української сторони. Це фактично головний трек для реальної євроінтеграції. Проте, по кожному переліку маяків потрібно проводити раціональні дискусії, щоб перевага надавалася системним реформам, а не лише заміні кадрів.

На річницю початку повномасштабної війни ЄС готує 13-й пакет санкцій. Переважно – переліки фізичних осіб і компаній, які сприяють обходу чинних санкцій. По "Росатому" - поки перспективи немає.

Продовжується пошук механізмів для передачі для України заморожених активів рф. Навряд чи схема використати їх як гарантії для позичок є ефективною. Віддавати позичку ніхто не збирається, а якщо немає механізму передачі застави позичальнику, то в чому логіка?

Мабуть, найбільш актуальне питання на зустрічах з Боррелем – фінансування військової допомоги Україні. 21-22 на засіданні Ради ЄС може бути розглянуто створення спеціального механізму в рамках European Peace Fund, з фінансуванням обсягом 5 мільярдів євро щороку для України.

Євросоюз активно працює над реформуванням своєї зовнішньої й оборонної політики, і уроки української війни в цій діяльності враховуються максимально. Переглядаються доктрини та способи ведення війни. З часів холодної війни голосною стратагемою була радянська атака силами танкових армій через рівнинну місцевість Польщі та Німеччини. Українська війна стала першою "війною дронів". Дешевші у виготовленні безпілотні комплекси дозволяють протидіяти важкій техніці, а морські дрони створили постій ну загрозу для бойових кораблів.

В Україні фахівці конструктивно коментують Указ Президента В.Зеленського про формування нового роду військ - Сил безпілотних систем. Нові організаційні рішення повинні спростити розробку, закупівлю та взаємодію сучасних дронів, процеси підготовки кадрів та масштабування тактичних прийомів.

В сучасній війні все більшу вагу також мають кібервійська, підрозділи психологічних операцій, блокування доступу до технологій на інші гібридні методи.

Україна готує угоду про гарантії підтримки України з Європейським союзом, таку ж, як і багатьма окремими країнами. На фоні складнощів у внутрішній політиці США роль ЄС у підтримці України лише зростає. Це розуміють і самі європейці, для яких Україна стає ключовим елементом безпеки і захисту від російських військових загроз.

Ігор Попов, експерт Українського інституту майбутнього

Головне