Габон після перевороту: що буде з країною та хто прийшов до влади

Габон після перевороту: що буде з країною та хто прийшов до влади

Настав час закрити тему військового перевороту в Габоні.

Ситуація там остаточно стабілізувалася. Переворот дійшов логічного кінця. Генерал Бріс Оліги Нгема, командувач Республіканської (президентської) гвардії, був приведений до присяги як "тимчасовий президент".

Після цього військові зібрали провідних бізнесменів країни і сказали їм приблизно таке: "все нормально, нічого не змінюється, працюйте як раніше, а про попереднього президента забудьте". І начебто всі погодилися. Інвестиції зарубіжних компаній, які працюють у Габоні, також гарантовані. Щоправда, бізнес чекає на оголошення нового економічного блоку уряду, щоб точно розуміти, які будуть пріоритети у нової влади.

Як я і припускав, військові не висували жодних вимог до Франції. Їхня база залишається, їхні компанії продовжують працювати, а відносини з Парижем взагалі ніяк не змінилися в громадській площині. У непублічній французам боляче і неприємно, але вони готові покоритися. Принаймні немає такого агресивного антифранцузького вайба, як у Нігері чи Малі.

Декілька слів про нового президента Габона, генерала Нгема

Йому 48 років. Свою кар'єру він збудував за президента Омара Бонго, і йому зобов'язаний, по суті, своїм життям. Коли Омар Бонго помер у 2009 році, генерал не був особливо радий приходу до влади його сина Алі, і був "засланий" військовим аташе в Марокко. За кордоном жив 10 років, поки його не повернули у 2020 році на посаду командувача гвардії.

З Марокко генерала пов'язує дуже багато. Його дружина марокканка, він знає марокканський діалект арабської. Його альма-матер - Королівська військова академія в Мекнесі, через яку пройшли багато африканських лідерів, наприклад, нинішні президенти Мавританії, Маврикія, Коморських островів і генерал Абдурахман Чьяні, який нещодавно здійснив переворот у Нігері.

Є версія, що генерал Нгема досі залишається лояльним до родини Бонго, незважаючи на переворот. Зокрема, через старшу сестру поваленого президента Паскалін Бонго, яку вважають причетною до путчу. Мовляв, вона була незадоволена правлінням брата і як мінімум не чинила опір перевороту.
Загалом, у Габоні починається нова політична епоха, і з переворотом, гадаю, вже все скінчено, відігравати назад ніхто нічого не буде.

Ілія Куса, експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього

Головне