Фактор Харлан: Коли цінності понад усе

Фактор Харлан: Коли цінності понад усе

Продовжують вирувати пристрасті довкола гідного вчинку української фехтувальниці Ольги Харлан на чемпіонаті світу в Італії. Наша олімпійська чемпіонка після перемоги відмовилась потиснути руку росіянці Анні Смірновій. Громадянка держави-агресора, яка виступала під нейтральним прапором, влаштувала спектакль із 50-хвилинним очікуванням рукостискання та спровокувала дискваліфікацію переможиці поєдинку Харлан з боку Міжнародної федерації фехтування. Ситуація продовжує розвиватись у динаміці, втім можна окреслити певні попередні висновки.

Ольга Харлан стала яскравим прикладом українського духу та незламності, верховенством цінностей та справедливості. Це історія, що вартує спортивного байопіку про те, як не зрадити себе, не зрадити свій народ і бути вірними власним переконанням за будь-яких умов. Буду відвертим, це і зразок для тих вітчизняних спортсменів,  які ручкаються, обіймаються та селфяться з росіянами на турнірах, ніби нічого не трапилося. Втім, дана розповідь далеко не завершена і пишеться на наших з вами очах.

Реакція соціальних мереж, нерв мільйонів українців засвідчив, що наша консолідація і тотальна нетерпимість до умиротворення російського агресора у різних вимірах є такою ж сильною, як і всі півтора роки широкомасштабної війни.

Тіньовий вплив рашистів

І якщо гордість за Харлан зашкалює, то по сінусоїді не менш низько показали себе світові спортивні функціонери. Як повідомив очільник Міністерства молоді та спорту і президент НОК Вадим Гутцайт, Україна завчасно попередила про неможливість рукостискання з російськими атлетами. Лише уявіть, всього лише 26 липня FIE скасовує можливість обійтися лише дотиком зброєю при завершенні бою.

Нова інформація створює непереборне враження, що провокація була організована не просто росіянами за участю їхньої спортсменки Смірнової, а й самою Міжнародною федерацією фехтування. Не є секретом, що FIE очолював російський мільярдер Алішер Усманов. Він не лише входить у путінське найближче оточення. Його зв’язки мають певні цікавинки, зокрема ексдружина Усманова була тренеркою Аліни Кабаєвої, яка неофіційно має дитину від путіна. Ось така "Санта-Барбара" кремлівського розливу. Попри те, що Усманов покинув офіційне керівництво FIE через санкції, очевидним є збереження тіньового впливу на федерацію.

Сама ж Смірнова, яка стала інструментом провокації, чітко відпрацювала номер, зрежисований російськими спецслужбами. Зробила це свідомо і без опору, зважаючи ще й на те, що її брат служить армії агресора. Загальновідомо, що російські спортсмени, виступаючи за кордоном і під нейтральними прапорами, щільно інструктуються щодо своїх публічних дій. Зокрема, можна згадати злиті методички для "білих чоловічків" на Токійській олімпіаді. До слова, у тій методичці прямо йшлося, що під нейтральним прапором "Я все равно представляю свою родину".

Спорт, як зброя та відбілювання росіян

Тим, хто продовжує повторювати мантру, що "спорт поза політикою", пораджу отямитись. росія систематично використовує своїх спортсменів для відбілювання своїх злочинів та іншою пропагандистською метою. Більше того, провідниками цієї нахабної політики виступають і самі міжнародні спортивні федерації та асоціації, які історично отримували потужне нафтогазове фінансування "двоголової курки".

Україна відкрито закликає заборонити участь російських і білоруських спортсменів у будь-яких спортивних заходах або зустрічах та інше, зокрема організаційне залучення кремлівських представників. Про це, для прикладу, йдеться у рекомендаціях санкційної групи Єрмака-Макфола. Ігнорування цілком логічних пропозицій для протидії агресору лише підкреслює високий рівень токсичності та інкорпорування проповідників рашистської ідеології у світову спортивну вертикаль.

Сьогодні маємо залучити всі сили, аби домогтися скасування дискваліфікації Ольги Харлан. Заява Міжнародного олімпійського комітету про розгляд ситуацій між українськими та фактично російськими спортсменами із "необхідною мірою чутливості" є кроком у правильному напрямі, але абсолютно недостатнім. Як мінімум, МОК мав би ухвалити рішення щодо недопуску росіян та білорусів на Олімпіаду 2024 року.

Допоки в Україні триває широкомасштабна агресія і російський чобіт топче нашу землю, допоки продовжують вбивати наших спортсменів і тренерів (за півтора роки загинуло близько 300 представників галузі спорту), жодних послаблень бути не може.

Ігор Чаленко, політолог, голова Центру аналізу та стратегій

Головне