Ердоган vs. Захід: боротьба за Близький Схід або чого прагнуть турки

Ердоган vs. Захід: боротьба за Близький Схід або чого прагнуть турки

Войовничий виступ президента Туреччини Реджепа Ердогана за формою і частково змістом був схожий на виступ одного європейського вождя у 1939 році. Кількість прихильників вождя тоді також складала мільйони людей з прапорами. Невже Реджеп Ердоган вирішив, що час для проголошення себе імператором і султаном Великої Османської імперії пробив і зараз настав той історичний момент, аби піднімати бойові знамена проти "невірних"?

Не знаю що діється у голові турецького лідера, але своїми діями хмизу він у полум`я ізраїльсько-палестинської війни підкинув добряче. Лише стає лячно аби це полум`я не охопило Близький Схід, Центральну Азаію і Північну Африку...

Після виступу у Стамбулі Реджепа Ердогана на підтримку палестинців і усього мусульманського світу, міністр внутрішньої безпеки Ізраїлю Ітамар Бен-Гвір запропонував Ердогану забрати жителів сектору Гази до Туреччини.

"Я бачу величезну підтримку Ердогана та його народу вбивць, які вбивали, грабували і гвалтували наших дітей та наших жінок, мордували, наших стариків, і на це я можу запропонувати Ердогану, щоб він не лише підтримував їх здалеку, але й забрав їх жити у Туреччину під його захистом ", - заявив Бен-Гвір.

Сьогодні епістолярний і вербальний "тролінг" набрав вже більш зловіщого змісту: Ізрїль відкликає з Туреччини усіх своїх дипломатів для переосмислення і тереорієнтації дипломатичних та консульських відносин з Туреччиною. А це вже не жарти.

Але тут слід сказати, що і Ердоган не підбирав слова під час свого полум`яного і войовничого спічу і звинуватив в усих бідах на Близькому не лише Ізраїль, але і увесь Західний світ. Зокрема Реджеп Ердоган пригрозив, що Туреччина представить світові Ізраїль як військового злочинця. Ізраїль скоює військові злочини вже 22 дні, - наголосив турецький лідер.

Глава держави зазначив, що перед ними стоять "сучасні версії" тих, хто провокував вірмен у Східній та Південно-Східній Анатолії та греків у Егейському, Мармуровому та Чорному морях.

"Ми зіткнулися з незакритими рахунками тих, хто розділив нас на політичні, географічні, соціально-економічні частини протягом останніх двох століть", - заявив президент.

Пройшовся Ердоган і по Україні й українцях

За словами президента, ті, хто проливав "крокодилові сльози" за мирними мешканцями, вбитими вчора в українсько-російській війні, сьогодні мовчки спостерігають за загибеллю тисяч невинних дітей у секторі Гази.
"Ви плачете за загиблими в Україні, але хто ці немовлята, які загинули в Газі? Чому ви мовчите?", - заявив Ердоган, звертаючись до Заходу.

Президент Туреччини заявив, що саме Захід несе найбільшу відповідальність за кровопролиття у секторі Гази. "Кровопролиття в секторі Гази – повністю справа рук Заходу", - наголосив він.

"Західний світ мобілізував своїх політиків та ЗМІ, щоб узаконити вбивства дітей, жінок та невинних людей у секторі Гази, а Ізраїль відкрито скоює військові злочини", - гучно заявив президент Туреччини.

І що, світ проковтне усе оце сказане Реджепом Ердоганом? Чи це не є заявка на відродження Османської імперії?

Ростислав Демчук, журналіст, політичний оглядач, експерт з міжнародних відносин

Головне