Джекпот для держави: мільярди податків від грального бізнесу наповнюють бюджет

Джекпот для держави: мільярди податків від грального бізнесу наповнюють бюджет

Продовжуємо уважно моніторити сплату податків гральним бізнесом. У листопаді - 2,27 млрд грн. Можете самі порахувати, скільки це дронів.

Просто нагадаю, що рік тому було 78 млн грн, а у листопаді 2021 - 30 млн грн. І це ще без ліцензійних платежів, а там теж немало. Тому можна було б подякувати казино та букмекерам, але не буду. Бо більшість із них досі серйозно не дотягують до теоретично мінімальних сум, які вони мали б платити згідно з податковим Кодексом.

410093106_2932821333537171_2282013141986725770_n.jpeg (32 KB)


На графіку - ПДФО з виплачених виграшів, це власне маркер того, який обсяг обороту йде вбілу. Майже половину усіх надходжень цього податку протягом року сплатила одна компанія. Частка якої на ринку - далеко не 50%, і навіть не третина.

Також, є таке сильне інтуїтивне відчуття, що на фоні інших, волинять деякі лотерейники. Але це теж поправимо.

Ну і про сумне. Лише податкові надходження від ігорки з початку року у понад 2,5 раза перевищили надходження до Повернись живим.

Співвідношення суми грошей, яку українці злили на азартні ігри, до суми пожертв (особливо з урахуванням того, що відчутна частина донатів іде з-за кордону), взагалі печальне.

Я добре розумію механіку дофамінових залежностей, але треба якось перемонтувати мізки наших компатріотів. Бо як на мене, значно приємніше бачити, як за твої гроші випадає вибухівка на голови русаків, ніж дзвіночки у віртуальній слот машині.

Потрібен дофамін? Сидите в теплі та безпеці? Донатьте і одразу після того дивіться відео могилізації росіян, їх в достатку і асортименті. Перебудовуйте дофамінові ланцюжки, ну!

Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії

Головне