Досить ультиматумів: ЕКОВАС прийняло рішення вторгнутися до Нігеру

Досить ультиматумів: ЕКОВАС прийняло рішення вторгнутися до Нігеру

Позачергове засідання країн ЕКОВАС (Західна Африка) закінчилося. Ухвалили рішення вторгнутися до Нігеру. Тепер без ультиматуму, з відкритою датою.

Як усе відбудеться, коли і хто конкретно братиме участь у вторгненні – невідомо. Бенін точно надасть війська, але скільки – незрозуміло. Кот-д'Івуар виставить 850–1100 солдатів. Президент Нігерії також братиме участь, незважаючи на те, що проти цього виступають племінні лідери мусульманської півночі та Сенат країни.

У будь-якому разі участь Нігерії необхідна, бо в них найбільша і найбоєздатніша армія в регіоні (160 тис. військових), але вони також мають це зробити разом із кимось іще, а не самі, щоб надати операції достатнього рівня легітимності.

Інші країни або виступають проти інтервенції, або зайняли нейтралітет. Цим і можна пояснити компромісний варіант підсумкового документа, який ухвалили в ЕКОВАС, і висловили бажання вирішити все мирним шляхом, незважаючи на мобілізацію резервних військ.

США та Франція висловили підтримку рішенням ЕКОВАС, але Вашингтон усе ж таки віддає перевагу "договірняку", а не війні, побоюючися непередбачуваних наслідків. Париж жорсткіший зі зрозумілих причин: вони більше втрачають.

У самому Нігері військова хунта готується до оборони

Військова хунта здійснили повну кадрову зачистку в центральному уряді та регіонах, поставивши скрізь своїх губернаторів і призначивши вчора новий уряд. До якого увійшли як військові, так і цивільні. Напередодні саміту вони погрожували вбити поваленого президента Мохамеда Базума, якщо ЕКОВАС піде на інтервенцію.

Загалом вони мали майже два тижні, щоб підготуватися і згуртувати населення. Частково їм це вдалося. Перша ставка ЕКОВАС і США на розкол серед нігерських військових провалилася: армія не наважилася йти проти президентської гвардії, і вони навіть згуртували лави.

Тепер, імовірно, будуть застосовувати військову силу по-справжньому. Інтервенція буде успішною, якщо вона буде швидкою і не переросте у регіональну війну. Затягування бойових дій і прєднання до війни сусідніх країн загрожує непередбачуваними і потенційно руйнівними наслідками, у підсумку яких ситуація в Сахелі стане ще гіршою, ніж зараз.

Із погляду інтересів росії, хаос і дестабілізація – варіант, якому надають перевагу, оскільки дасть змогу налаштувати проти Заходу ще більше африканських країн і створить умови для посилення там позицій незахідних країн, включно із самою рф. Тож вони робитимуть усе, щоб: а) не допустити інтервенцію, показавши ЕКОВАС і Захід слабкими; б) затягнути будь-яку можливу війну, надавши підтримку хунті Нігеру, якщо буде така можливість.

Наші інтереси прямо протилежні і ближчі до інтересів Штатів. Переговори та консервація ситуації для недопущення входження до Нігеру росіян і недопущення регіональної дестабілізації, яка потенційно вдарить по позиціях Європи в Сахелі та створить додаткову точку напруги в них на флангах.

Ілія Куса, експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього

Головне