Чому кадрові ротації у владі – це нормальний та природний процес

Чому кадрові ротації у владі – це нормальний та природний процес

Зеленський в інтерв'ю італійському телеканалу Rai1 сказав, що може бути "ротація цілої низки державних лідерів, не тільки в одному секторі, такому як військовий.".

Той, хто в темі, розумів, що такі ротації будуть (маю на увазі якраз інші сектори). І через те, що у військовому плані ми переходимо до оборонної стратегії і посилення зсередини, а значить - увага має бути зосереджена й на економіці та трансформаціях інституцій, якщо ми хочемо рухатися на Захід. І тому що все це неможливо без політичного процесу, а в умовах відсутності виборів (що правильно) треба, щоб усі були долучені до активності, а значить - конфігурація не може бути статичною.

У цьому контексті вчергове хочу нагадати нещодавній матеріал в The Washington Post про нове бачення США щодо стратегії у війні. Декілька пунктів:

  1. Пріоритетом нової стратегії є не звільнення території, а фокусування на допомозі Україні у відображенні нових російських наступів. Довгострокова мета зміцнення української армії та економіки спрямована як на утримування позицій на полі бою, так і на те, щоб поставити українську армію на іншу траєкторію - аби вона стала сильнішою до кінця 2024 року, що дозволить розробити новий надійний план.
  2. Американське планування є частиною багатонаціональних зусиль майже трьох десятків країн для забезпечення довгострокової безпеки та економічної підтримки України, з урахуванням розчарування результатами торішнього контрнаступу. Союзники розробляють документи, які описують специфічні безпекові зобов'язання на період найближчих 10 років.
  3. Американська угода, яка може бути оприлюднена цієї весни, як кажуть американські чиновники, "гарантуватиме підтримку військових операцій у короткостроковій перспективі, а також зміцнення української армії у майбутньому, щоб стримувати російську агресію".



Крім цього, "до угоди будуть включені специфічні обіцянки та програми з метою допомогти захистити, відновити та розширити українську промислову та експортну базу, а також допомогти країні у політичних реформах для повної інтеграції із західними інститутами".

У свою чергу, залучення іноземних інвестицій в Україну вимагатиме додаткових зусиль щодо викорінення корупції, як зазначають американські чиновники, та трансформації інституцій.

Звісно, це бачення США. Але, переконана, що цей підхід обговорюється як з Україною, так і між США та Європою. Хотілося б, щоб у нас було бачення щодо пріоритетів та бажаного розвитку подій у конкретних сферах. Тоді й можливі кадрові ротації будуть зрозумілішими.

Олеся Яхно, політичний експерт

Головне