Європейський погляд на майбутню росію

 Європейський погляд на майбутню росію

Цікавий документ опублікував Європарламент. Виглядає, як перший крок у формалізації відповідей на питання "Що таке перемога України?" і "Що робити з росією?".
Вам не все сподобається, але в Проєкті рекомендацій Європарламенту, підготованих Комітетом з питань закордонних справ багато важливого.
Ключові речі з моїми коментарями у квадратних дужках:
Преамбула:
1) Європарламент визнає, що непослідовність ЄС у стратегії підтримки демократії в рф привела до подавлення демократичних сил, руйнування конституційного ладу рф та встановлення диктатури, що стало причиною анексії Криму та повномасштабної війни з Україною.
[Вперше бачу на такому рівні констатацію того, що політика ЄС доклалася до уможливлення цієї війни.]

2) Європейський парламент констатує, що ціллю Європи у цій війні є перемога України за широкої підтримки коаліції ліберальних демократій, бо ця перемога потрібна не лише україні, а й всьому демократичному світу. [Ох ці страшні слова - "перемога України".]

3) Переконлива перемога України може відкрити вікно можливостей для фундаментальних політичних змін в росії, потенційно - до падіння теперішнього режиму.

4) ЄС та його союзники не повинні боятися таких трансформацій [це дослівно.]

5) Встановлення демократії в рф - єдиний шлях до сталого миру в Європі після воєнної поразки росії. [тут знову забули про денуклеаризацію рф.]

Виходячи з цього, Європарламент закликає європейські інституції, підготувати і втілювати стратегію перетворення росії на демократію, що складається з трьох основних рамок:
Рамка 1. "За рік до"
Євросоюз має:

  • посилити постачання зброї Україні;
  • посилити політику запровадження подальших санкцій проти росії, зокрема щодо нафти і газу;
  • створити спеціальний трибунал;
  • створити правовий інструмент для використання арештованих російських активів на відбудову України; [про це у нас із місяць тому був подкаст "Що з економікою"]
  • сприяти вступу України у євроатлантичні структури [не слухайте ниття про те, що Україну не візьмуть нікуди. В ЄС - точно візьмуть, НАТО - нарешті залежить від нас]

ЄП зауважує, що підготовка до трансформації рф має бути інклюзивною. І закликає євроінституції створити "демократичний паспорт", який дозволить демократичній опозиції та громадським активістам рф [хто це взагалі, вони існують?] працювати в ЄС.

Рамка 2. "День після"
Будь яка підтримка демократії в рф після зміни влади можлива лише за прийняття перехідним урядом конкретних умов (milestone conditions), щоб ЄС переконався, що в рф відбувається справжній перехід до демократії:

  • виведення російських військ з усіх окупованих територій України та інших країн східного партнерства [отже мова і про Придністров'я і про Абхазію та Пн. Осетію!];
  • звільнення усіх політичних в'язнів;
  • відновлення вільних медіа та політичних свобод;
  • проведенння вільних виборів [вони вже забула, що це таке];
  • виплата репарацій Україні та жертвам російських переслідувань [це ж не про хороших русскіх?!];

ЄП зазначає, що "широка демократична коаліція" в рф повинна одразу почати роботу над новою конституцією, яка б делегувала широкі права і повноваження регіонам рф.

Рамка 3. "Рік після"
Довгострокова стратегія підтримки і вкорінення політичних та соціо-економічних реформ в рф має бути негайно розроблена та опублікована ЄС разом з потенційною угодою з "майбутньою демократичною росією"
Європарламент інструктує свого Президента передати ці рекомендації Євроінституціям, урядам та парламентам держав-членів, країн Східного партнерства та країн G7, Ради Європи, ОБСЄ, а також органам влади російської федерації [trollface].
(візію прекрасної росії в часи політичної трансформації після поразки у війні" згенерував ШІ, не судіть строго)
 
Автор: Юрій Гайдай, старший економіст Центру економічної стратегії
 

Головне