Вступна кампанія-2024: що робити після НМТ – інструкція для абітурієнтів

Вступна кампанія-2024: що робити після НМТ – інструкція для абітурієнтів

25 червня завершиться основна сесія НМТ-2024, але вступна кампанія увійде у свою найгарячішу фазу. Що треба знати випускникам шкіл при вступі на бакалаврат, розповідає "Ми – Україна".

Коли будуть результати НМТ?

Учасники НМТ одразу після проходження тесту вже знають свої тестові бали за кожен предмет – вони з'являються у програмній системі. Тестові бали присвоюють за правильно виконані завдання. Максимальні тестові бали, які можна отримати:

  • математика – 32
  • українська мова – 45
  • історія України – 54
  • іноземна мова – 32
  • українська література – 45
  • географія – 46
  • фізика – 32
  • хімія – 40
  • біологія – 46

Їх треба перевести у шкалу від 100 до 200 балів. Можна зробити це вручну. Для цього скористатися таблицями переведення – вони викладені у додатку 5 до Порядку прийому. Або скористатися калькулятором, який вже створили окремі виші і тематичні ресурси, зокрема osvita.ua.

Офіційно результати НМТ розміщають у персональних кабінетах учасників тестування. Той, хто складає іспит в основну сесію, отримає їх до 2 липня, хто у додаткову сесію – до 26 липня. Рейтингові оцінки будуть і у персональному кабінеті на порталі Українського центру оцінювання якості освіти, і у Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО), де абітурієнти будуть створювати кабінети для подання заяв до вищих навчальних закладів.

Як рахують конкурсний бал?

До вишів абітурієнти вступають на підставі конкурсного балу (КБ). Це вже комплексна оцінка їхніх досягнень, а також інших показників. Для його розрахунку потрібні:

  • оцінки НМТ з чотирьох предметів за шкалою 100-200 балів: П1, П2, П3, П4;
  • вагові коефіцієнти для кожної спеціальності: К1, К2, К3, К4. Перелік вагових коефіцієнтів в залежності від спеціальності – у додатку 7 до Порядку прийому;
  • оцінка творчого конкурсу за шкалою 100-200 балів– ТК;
  • бал за успішне закінчення підготовчих курсів у рік вступу за шкалою від 0 до 10 балів. Застосовують в разі вступу на спеціальність, які надається особлива підтримка – ОУ.

Формула розрахунку конкурсного балу:

Конкурсний бал (КБ) = (К1 × П1 + К2 × П2 + К3 × П3+ К4 × П4 + КТ × ТК)/(К1 + К2 + К3+ К4 + КТ) + ОУ

Результат потім помножують на:

  • галузевий коефіцієнт, який застосовують при вступі на спеціальності, яким надається особлива підтримка: 1,02 для заяв на такі спеціальності, якщо у цих заяв пріоритетність 1 і 2; 1 для решти заяв;
  • регіональний коефіцієнт, який застосовують для вишів за місцем їхнього знаходження: у Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Сумській, Харківській, Чернігівській областях – 1,07; у Дніпропетровській, Полтавській областях, а також Бучанському районі Київської області – 1,04; решта – 1.

Спеціальності, яким надається особлива підтримка – у додатку 6 Порядку прийому і це:

  • Освіта/педагогіка: дошкільна освіта початкова освіта, середня освіта за окремими предметними спеціальностями (математика, біологія та здоров'я людини, хімія, географія, фізика, інформатика, трудове навчання, природничі науки), професійна освіта;
  • Природничі науки: хімія, науки про Землю, фізика та астрономія, прикладна фізика та наноматеріали;
  • Математика та статистика;
  • Механічна інженерія: прикладна механіка, матеріалознавство, галузеве машинобудування, авіаційна та ракетно-космічна техніка, суднобудування, металургія;
  • Електрична інженерія: електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, енергетичне машинобудування, атомна енергетика, теплоенергетика, відновлювальні джерела енергії та гідроенергетика;
  • Хімічні технології та інженерія;
  • Електроніка, автоматизація та електронні комунікації: електроніка, електронні комунікації та радіотехніка, авіоніка, автоматизація, комп'ютерно-інтегровані технології та робототехніка, інформаційно-вимірювальні технології, мікро- та наносистемна техніка;
  • Виробництво та технології: харчові технологій, технології легкої промисловості, технології захисту навколишнього середовища, гірництво, нафтогазові інженерія та технології, деревообробні та меблеві технології;
  • Будівництво та архітектура: будівництво та цивільна інженерія, гідротехнічне будівництво, водна інженерія та водні технології;
  • Аграрні науки та продовольство: агрономія, захист і карантин рослин, садівництво, плодоовочівництво та виноградарство, технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, лісове господарство, садово-паркове господарство, водні біоресурси та аквакультура, агроінженерія;
  • Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону: державна безпека, безпека державного кордону, військове управління, забезпечення військо, озброєння та військова техніка;
  • Пожежна безпека та цивільна безпека;
  • Транспорт: морський та внутрішній водний транспорт ( крім навігації і управління морськими суднами), авіаційний транспорт, залізничний транспорт, автомобільний транспорт, транспортні технології (крім транспортних технологій на морському та річковому транспорті  а на повітряному транспорті.

Знаючи тестовий бал за шкалою 100-200, вагові коефіцієнти за спеціальностями, РК та ГК, можна розрахувати свій конкурсний бал за допомогою калькулятора на порталі ЄДЕБО.

Які мінімальні бали для вступу?

За порядком вступу є дві важливі умови щодо мінімальних конкурсних балів:

  • 130 – мінімальний конкурсний бал, з яким абітурієнти зможуть подавати заяви до вишів на бюджет;
  • 150 – мінімальний конкурсний бал, з яким абітурієнти зможуть подавати заяви для вступу на галузі знань: право, публічне управління та адміністрування, міжнародні відносини. А також на такі спеціальності галузі знань "Охорона здоров'я": стоматологія, медицина, фармація, промислова фармація, педіатрія.

Коли і як подавати документи?

У паперовій формі документи цьогоріч можуть подавати ті, хто не може створити особистий електронний кабінет:

  • іноземці та особи без громадянства, крім осіб з посвідкою на постійне проживання в Україні, та осіб, документованих посвідченням особи, яка потребує додаткового захисту, або посвідченням біженця;
  • у разі подання іноземного документа про освіту;
  • у разі подання документа про раніше здобуту освіту, виданого до запровадження фотополімерних технологій їх виготовлення;
  • у разі подання заяви на вступ до строків подання електронних заяв/роботи електронних кабінетів вступників;
  • якщо неможливо зареєструвати особистий електронний кабінет вступника або подати заяву в електронному вигляді з інших причин, що підтверджено довідкою приймальної комісії вишу.

Решта вступників подає заяви тільки в електронному вигляді – через систему "Вступ" на порталі ЄДЕБО.

1 липня відкриється можливість реєструвати електронній кабінети. Для цього треба зайти на сайт, вказати електронку, яка буде логіном, дані сертифікату ЗНО/НМТ (номер, пін-код, рік отримання) та свідоцтва про загальну середню освіту (серія, номер). Якщо система не розпізнає сертифікат або свідоцтво, видає помилку. В разі виникнення такої, треба перевірити, чи вірно внесені дані, а якщо і після цього не виходить – писати лист технічному адміністратору ЄДЕБО зі скріншотом помилки та фотокопією документу (сертифіката, свідоцтва).

Після створення кабінету треба внести до нього дані: контактний телефон, фото абітурієнта, фотокопія додатку до свідоцтва про середню освіту. Усі файли у форматі JPG (JPEG) розміром до 1 Мб.

Внести зміни до даних можна буде до подання першої заяви. Допомогти із реєстрацією кабінету та поданням заяв можуть у консультаційних центрах вищих навчальних закладів.

3 липня можна подавати заяви на участь у співбесідах та творчих конкурсах (про них нижче).

19 липня абітурієнти почнуть реєструвати заяви, якщо не проходитимуть творчі конкурси та співбесіди. Їхній прийом завершиться 31 липня до 18:00.

До 5 серпня мають сформувати рейтингові списки та оприлюднити переліки тих, хто рекомендований на бюджет. До 8 серпня той, хто пройшов за конкурсом та бажає навчатися, має виконати вимоги до зарахування за правилами прийому вишу. До 10 серпня має бути зарахування на бюджет.

Не раніше 9 серпня мають оприлюднити списки тих, хто рекомендований для зарахування на контракт. Виші визначають, коли майбутні контрактники мають виконати вимоги для зарахування. Не пізніше 17 серпня тих, кого рекомендують на контракт, можуть зарахувати на вакантні бюджетні місця. Але для того, щоб перевестися з контракту на бюджет, вступники мають спочатку виконати вимоги зарахування на контракт.

До 30 серпня має відбутися зарахування на контракт. До 31 жовтня має відбутися додатковий набір на контракт.

Що таке вимоги до зарахування?

Виконати вимоги до зарахування – це зробити те, чого вимагає вищий навчальний заклад від вступника, щоб він підтвердив свою готовність навчатися:

  • підтвердження вибору в електронному кабінеті накладанням електронного підпису;
  • укладання договору про навчання з вишем;
  • подання копій документів із пред'явленням їхній оригіналів: паспорту, податкового коду, свідоцтва про здобуту середню освіту із додатком, сертифікату НМТ/ЗНО фотокартки 3 на 4 см, довідка про внесення до демографічного реєстру або витяг з реєстру тергромади, військово-обліковий документ. Та інші додаткові, в залежності від категорії вступника (наявність пільг, зміна прізвища і т.д.) та спеціальності (медична довідка 086 в певних випадках). Умови оголошують виші – треба перевіряти на їхніх сайтах.

Якщо вступнику немає 18 років, з ним при підписанні контракту має бути хтось із батьків від якого також попросять копії документів: паспорту з даними про прописку, податкового номеру.

Скільки заяв можна подати та яка їхня пріоритетність?

Цього року можна подати до 5 заяв на бюджетні місця та до 10 заяв – на контракт. Тобто разом максимум 15 заяв. Реєструючи заяву на бюджет, одразу можна зазначити, що претендуєте й на контрактну форму. Якщо за конкурсом на бюджет не пройдете, автоматично братимете участь у конкурсі на контракт.

Кожній з п'ятьох заяв тільки на бюджет треба призначити пріоритетність за шкалою від 1 до 5, де 1 – спеціальність, за якою хочеться навчатись найбільше, 5 – найменше.

Система враховує усі заяви відповідно до визначеного пріоритету: першою ту, де пріоритет 1 і так далі. Після того, як заяву подано, вже неможна змінити пріоритетність.

Пріоритет важливий для черговості розгляду, але до будь-якої заяви все одно дійде черга і визначальним в решті все одно буде конкурсний бал. Але також значення може мати розгляд мотиваційного листа.

Навіщо потрібен мотиваційний лист?

До кожної заяви, навіть якщо подаються 15 і деякі з них на різні спеціальності в одному виші, треба подавати мотиваційний лист. Це обов'язкова умова. Подаючи заяву в електронному вигляді, абітурієнт вносить текст мотиваційного листа у спеціальну форму.

До 1 червня усі вищі навчальні заклади мали розмістити на своїх сайтах критерії оцінювання мотиваційних листів. І треба врахувати, що за них не виставляють бали. За Порядком прийому листи оцінюють, якщо треба рейтингувати абітурієнтів з однаковими конкурсними балами.

Тож на сайті вишу треба вивчити формальні вимоги до листа та вимоги до його змісту. Тобто:

  • що має бути у шапці – до кого звертатися та яку інформацію про себе вказати (ПІБ, адреса, телефон, електронка);
  • що має бути у вступній частині – яку освіту вже здобуто, на яку спеціальність йде вступник, яка її пріоритетність;
  • що має бути в основній частині – інформація про мотивацію обрання вишу, спеціальності, цілі, зацікавленість, кар'єрні прагнення, досягнення перед вступом, актуальні навички, здобутки, особисті якості;
  • що має бути у заключній частині – підтвердження готовності навчатися та впевненість у виборі;
  • обсяги та стиль викладення – кількість символів, лаконічність, стислість, розбивка за абзацами.

Апеляція на оцінку мотиваційного листа не передбачена. Розглядаючи їх приймальні комісії будуть оцінювати не тільки гарний текст, але і його оригінальність, тобто чи не списаний він. До того ж можуть запитати про додаткові матеріали, які підтверджують вказані у листі дані. Наприклад, копії дипломів, нагород і т.д., які треба буде надіслати електронкою.

Хто проходить конкурси на творчі та спортивні здібності?

Конкурс фізичних здібностей абітурієнти проходять при вступі на спеціальність фізична культура і спорт. Конкурс творчих здібностей проходять при вступі на такі спеціальності:

  • аудіовізуальне мистецтво та виробництво;
  • дизайн: графічний дизайн, дизайн одягу (взуття), дизайн середовища, промисловий дизайн;
  • образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація;
  • хореографія;
  • музичне мистецтво;
  • сценічне мистецтво;
  • архітектура та містобудування.

До 30 квітня виші, які набирають студентів за цими спеціальностями, мали затвердити програми конкурсів – їх треба шукати на сайтах ВНЗ. У програмах мають бути критерії, структура та порядок оцінювання. Бали за конкурси виставляють за шкалою від 100 до 200 балів.

Оцінити та оприлюднити результати повинні не пізніше, ніж наступного дня після конкурсу. Результати мають бути на сайтах вишів та у системі ЄДЕБО.

Реєструвати заяви на участь у конкурсах потенційні бюджетники мають з 3 по 10 липня, потенційні контрактники, якщо на бюджетні місця не претендують – з 3 липня по 25 липня. Самі конкурси мають відбутися з 8 по 19 липня для потенційних бюджетників, до 31 липня – для тих, хто претендує тільки на контракт. Дати у межах цих слотів визначають ВНЗ.

Які пільги є при вступі?

Пільги – це спеціальні умови участі у вступній кампанії: у конкурсі або у вступі на навчання. Їм присвячений розділ VIII Порядку прийому. Щоб застосувати спеціальні умови, треба підтвердити приналежність до пільгової категорії. Тобто додати до електронного кабінету підтвердні документи: реквізити або сканкопії. Також у заяві треба вказувати, чи потрібно застосовувати спеціальні умови.

Перелік підтвердних документів залежить від категорії пільговика. Він величезний і знайти його можна у системі Вступ у розділі "Інформація для вступника" та підрозділі "Інформаційні матеріали" – категорій спеціальних умов вступу та документи для їх підтвердження.

Застосовують спеціальні умови, якщо абітурієнтів не рекомендували для зарахування на бюджет на загальних піставах та якщо під час подання заяви вони не вказують, що претендують тільки на контракт.

Хто може вступити за результатами співбесіди?

Брати участь у конкурсі за результатами співбесіди на підставі повної загальної середньої освіти або ступеню молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра можуть:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС;
  • особи з інвалідністю, які не можуть відвідувати виш за рекомендацією органів соцзахисту.

Також мають право на вступ у цивільні виші на бакалавра за результатами співбесіди та на підставі повної загальної середньої освіти або ступеню молодшого спеціаліста, молодшого бакалавра:

  • постраждалі учасники Революції Гідності та УБД;
  • особи, якім відмовили в участі у НМТ через неможливість створити особливі, спеціальні умови , необхідні за станом здоров'я;
  • особи з інвалідністю або діти з інвалідністю, які не змогли через стан здоров'я взяти участь у НМТ-2024;
  • особи, місце проживання яких зареєстровано (задекларовано) на тимчасово окупованій території, або в населених пунктах, віднесених до територій активних бойових дій (територій активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси) станом на 01 липня 2024 року та які перебувають на ній або які переселилися з неї після 01 січня 2024 року.

Що таке квота-1 та квота-2?

Це певна кількість бюджетних місць, на які можуть розраховувати визначені категорії вступників за результатами конкурсного відбору.

Обсяг квоти-1 – 10% (не менше одного місяця) місць держзамовлення у непереміщених вишах та 30% – у переміщених.

Вступ за квотою-1 та спецумови у вигляді конкурсу на бюджетні місця є у таких категорій:

  • постраждалі учасники Революції Гідності та УБД;
  • особи, якім відмовили в участі у НМТ через неможливість створити особливі, спеціальні умови , необхідні за станом здоров'я;
  • особи з інвалідністю першої, другої груп або діти з інвалідністю, які не змогли через стан здоров'я взяти участь у НМТ-2024;
  • особи, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування.

Обсяг квоти-2 – 10% (не менше одного місяця) місць держзамовлення у непереміщених вишах та 40% – у переміщених вишах та закладах освіти Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей.

Це бюджетні місця, які можуть використати для прийому вступників місце проживання яких:

  • станом на 24 лютого 2022 року задекларовано (зареєстровано) на ТОТ;
  • зареєстровано (задекларовано) у населених пунктах на території активних бойових дій станом на 1 липня 2024 року;
  • зареєстровано (задекларовано) в населених пунктах, тимчасова окупація яких закінчилась після 1 січня 2024 року.

У тому разі, якщо абітурієнти проживають там або перемістилися у рік вступу.

Кого мають перевести на бюджет?

Право на переведення з контракту на бюджет – також пільга та спеціальна умова вступної кампанії. Незалежно від отриманого конкурсного балу, переведенню на бюджет підлягають діти загиблих Захисників і Захисниць України.

На вакантні бюджетні місця, якщо конкурсний бал не менше 130 та в залежності від конкурсного балу, зараховуються:

  • особи з інвалідністю І, ІІ групи, діти з інвалідністю до 18 років, яким не протипоказане навчання за обраною спеціальністю;
  • ліквідатори аварії на ЧАЕС та потерпілі від Чорнобильської катастрофи з інвалідністю;
  • постраждалі учасники Революції Гідності та УБД;
  • діти постраждалих учасників Революції Гідності, УБД, осіб з інвалідністю внаслідок війни;
  • шахтарі із стажем підземної роботи не менше трьох років, протягом трьох років після закінчення школи – діти шахтарів із стажем підземної роботи не менше 15 років або з інвалідністю першої, другої групи;
  • особи з інвалідністю І, ІІ груп або діти з інвалідністю, які не змогли через стан здоров'я взяти участь у НМТ-2024;
  • особи, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування;
  • ВПО;
  • діти із багатодітних сімей (п'ять і більше дітей);
  • особи, місце проживання яких зареєстровано у населених пунктах на території можливих бойових дій станом на 1 липня 2024 року.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як має проходити НМТ-2024.

Головне