НМТ-2024: дорожня карта у запитаннях-відповідях – що треба знати учасникам

НМТ-2024: дорожня карта у запитаннях-відповідях – що треба знати учасникам

8 травня учасники основної сесії НМТ отримали запрошення із датою, часом та місцем тестування. 14 травня розпочнеться основна сесія, у якій братимуть участь майже 290 тис. осіб. "Ми – Україна" зібрав найважливіші роз'яснення про цьогорічне тестування.

Які основні дати НМТ-2024?

Основна сесія НМТ триватиме з 14 травня по 25 червня. Попередні результати учасник побачить після того, як завершить роботу – на екрані буде кількість тестових балів, які він набрав за правильно виконані завдання з чотирьох предметів.

Попередньо можна розрахувати рейтингові бали за 200 бальною шкалою. Проте офіційний остаточний розрахунок у вигляді результатів за цією шкалою надійде у персональний кабінет на сайті Українського центру оцінювання якості освіти до 2 липня.

Реєстрація на основну сесію тривала до 11 квітня, і до цієї дати деякі категорії вступників могли одразу подати заявку на участь у додатковій сесії. Це ті, хто під час основної сесії бере участь у міжнародних заходах, складає держіспити, хоче пройти тест у населеному пункті, де екзаменаційний пункт працюватиме лише під час додаткової сесії або проживають за кордоном.

Ті, хто з поважних причин не міг зареєструватися під час основного періоду реєстрації або ті, хто реєструвався, але отримав відмову, може зареєструватися на додаткову сесію з 10 по 15 травня. До 19 травня можна змінити реєстраційні дані. До 8 липня надійде запрошення для участі. Сама додаткова сесія триватиме з 11 по 19 липня. Результати учасники отримають до 26 липня.

Як буде проходити тест?

Цього року учасники складають іспит з чотирьох предметів в один день. Тест поділений на два блоки тривалістю по дві години кожен. Перший блок – українська мова і математика, 120 хвилин. Потім перерва 20 хвилин. Другий блок – історія України та обраний предмет, 120 хвилин.

У межах одного блоку можна міняти місцями предмети, тобто українську мову та математику між собою, історію та предмет на вибір між собою. Проте неможна міняти предмети між двома блоками.

В межах роботи з предмету можна міняти порядок виконання завдань. До прикладу, зробити усе, у чому впевнений, і потім повернутися і подумати над тим, що не виконав. Проте цим не радять зловживати, бо на логістику між завданнями витрачається час, якого і так не багато.

У межах одного блоку з двох предметів можна швидко виконати завдання з одного і більше часу присвятити іншому. Але зекономлений у першому блоці час не додадуть для другого предметного блоку.

Із запрошень відомо, що до екзаменаційного центру учасників перестають пускати за десять хвилин до початку тестування, тобто дедлайн – 9:50. До аудиторій перестають пускати, коли починається тестування – о 10:00. Запізнився – втратив право на участь і це не є поважною причиною, щоб вимагати іспиту в інший день.

Вийти з аудиторії до вбиральні під час тесту можна з дозволу інструктора. Але витрачений на це час не додадуть до часу на виконання завдання. Одночасно кільком учасникам виходити з аудиторії заборонено.

Учасникам треба знати про свої права та обов'язки, які є у Порядку проведення НМТ.

Де потренуватися проходити НМТ?

Цього року пробного тестування немає. Можливість перевірити себе, відчути, як буде проходити тест, можна онлайн:

Також в УЦОЯО говорили, що цьогоріч можуть попастися завдання з тестів минулих років. Переглянути їх можна за посиланням.

Що треба, можна і неможна брати на пункт тестування?

Щоб потрапити на пункт тестування, в аудиторію та скласти тест треба обов'язково мати при собі:

  • документ, який посвідчує особу, можна показати його в "Дії". В разі зміни прізвища, на додачу потрібен документ, який це підтверджує;
  • сертифікат НМТ.

Хоч це і не вказано в якості обов'язкового документу, не завадить мати при собі запрошення. Варто підстрахуватися і мати усі документи при собі в паперовому та електронному вигляді, тобто у телефоні. А потім, на час іспиту, його треба буде вимкнути.

Необхідно мати при собі кілька ручок, але власні чернетки із собою брати неможна. Часті аркуші мають видати. Воду у прозорій пляшці брати можна і треба, але вона не може бути біля комп'ютерів з міркувань безпеки.

Під час перерви можна перекусити, тож у сумці, проте не на столі, варто мати перекус. Спілкуватися із іншими учасниками можна тільки під час перерви, а в аудиторії ні в якому разі.

Будь-які гаджети, навіть частини до них, допоміжні матеріали мають лишитися в особистих речах на зберіганні. При собі та на столі вони заборонені. Якщо порушити правила, роботу анулюють. Виявити порушення можуть як інструктори, так і технічні засоби: цьогоріч дозволені та можуть використовуватися камери відеоспостереження та металошукачі.

Які додаткові матеріали будуть доступні?

З трьох предметів, математики (алгебра і геометрія), хімії та фізики є додаткові матеріали. Вони будуть у окремій вкладці у тестовій системі. Тобто онлайн, а не роздруковані.

Допоміжні матеріали затверджені і їх можна знайти за посиланнями: математика, фізика, хімія.

Що буде у тестах та які порогові бали?

Українська мова

Кількість завдань та типи. 30 завдань, з яких 25 з вибором однієї правильної відповіді (один бал за правильну), 5 завдань – на встановлення відповідності або логічні пари (можна отримати до чотирьох балів за усі правильно встановлені відповідності).

Максимальна кількість балів. 45 балів.

Математика

Кількість завдань та типи. 22 завдання, з яких 15 завдань з однією правильною відповіддю (можна отримати один бал), 3 завдання – встановлення відповідності (до трьох балів за усі правильні відповіді в межах завдання), 4 завдання – коротка відповідь (два бали за правильну).

Максимальна кількість балів. 32 бали.

Історія України

Кількість завдань та типи. 30 завдань з яких: 20 завдань – з однією правильною відповіддю (один бал за правильну), 4 завдання – логічні пари (до чотирьох балів в залежності від кількості правильних відповідей), 3 завдання – правильні послідовності (до трьох балів), 3 завдання – вибір трьох правильних відповідей з семи варіантів (до трьох балів).

Максимальна кількість балів. 54 бали.

Іноземна мова

Кількість завдань та типи. Буде 32 запитання по одному балу за кожну правильну відповідь:

  • з 1 по 5 запитання та з 11 по 16 запитання, тобто загалом 11 завдань – встановлення відповідності;
  • з 6 по 10 запитання, тобто загалом 5 завдань – вибір однієї правильної відповіді з чотирьох;
  • з 17 по 22 запитання, з 23 по 27 запитання, з 28 по 32 запитання, тобто загалом 16 завдань – заповнення пропусків.

Максимальна кількість балів. 32 бали.

Фізика

Кількість завдань та типи. Буде 20 завдань, з яких 12 завдань – вибір однієї правильної відповіді (один бал за правильну), 2 завдання – встановлення відповідності (до чотирьох балів), 6 завдань – коротка відповідь (два бали).

Максимальна кількість балів. 32 бали.

Хімія

Кількість завдань та типи. Кількість завдань – 30. З них 22 завдання – вибір однієї правильної відповіді (один бал за правильну), 2 завдання – встановлення відповідності (до трьох балів), 6 завдань – коротка відповідь (до двох балів).

Максимальна кількість балів. 40 балів.

Географія

Кількість завдань та типи. Буде 30 завдань. З них 20 завдань – вибір однієї правильної відповіді (один бал за правильну), 4 завдання – коротка відповідь (до двох балів), 6 завдань – вибір трьох правильних відповідей з семи запропонованих (до трьох балів).

Максимальна кількість балів. 46 балів.

Біологія

Кількість завдань та типи. Загальна кількість завдань – 30. З них 24 завдання – вибір однієї правильної відповіді (один бал за правильну), 4 завдання – встановлення відповідності (до чотирьох балів), 2 завдання – вибір трьох відповідей з трьох груп варіантів (до трьох балів).

Максимальна кількість балів. 46 балів.

Українська література

Кількість завдань та типи. Буде 30 завдань. З них 25 завдань – вибір однієї правильної відповіді (один бал за правильну), 5 завдань – встановлення відповідності (до чотирьох балів).

Максимальна кількість балів. 45 балів.

Порогові бали:

  • українська мова – 7 балів з 45 можливих;
  • математика – 5 балів з 32 можливих;
  • історія України – 8 балів з 54 можливих;
  • іноземна мова – 5 балів з 32 можливих;
  • біологія – 7 балів з 46 можливих;
  • фізика – 5 балів з 32 можливих;
  • хімія – 6 балів з 40 можливих;
  • географія – 7 балів з 46 можливих;
  • українська література – 7 балів з 45 можливих.

Якщо не набрати мінімальну кількість балів принаймні з одного предмета, увесь тест буде не зарахований і з ним неможна подавати заяву на вступ.

Як перевести тестові бали у 200-бальну шкалу?

Тестові бали конвертуються у шкалу від 100 до 200 балів. Таблиці переведення є у додатку 5 до порідку прийому до вишів. Нижче наводимо таблиці переведення з усіх предметів.

укрмова_бали.png (39 KB)

математика_бали.png (30 KB)

історія_бали.png (44 KB)

іноземна_мова_бали.png (33 KB)

біологія_бали.png (38 KB)

фізика_бали.png (30 KB)

хімія_бали.png (34 KB)

географія_бали.png (37 KB)

українська_література_бали.png (39 KB)

З яких поважних причин можна перенести тест і як це зробити?

Є певні підстави, з яких учасник основної сесії НМТ може пройти тестування під час додаткової і вже після того, як на неї завершилася реєстрація.

Не було можливості із поважних та об'єктивних причин прийти на тестування. Перелік таких причин: хвороба в день проведення НМТ, смерть рідних по крові або по шлюбу, яка сталася до проведення НМТ, але не раніше ніж за сім календарних днів до дня проведення НМТ; інші форс-мажорні обставини.

Обставини треба підтверджувати документами:

  • хворобу: листком непрацездатності, довідкою про тимчасову непрацездатність поліцейського або військового, довідкою за формою №095/0 (студенти), випискою з медкарти №027/о, довідкою за формою №086/о;
  • смерть близьких: копією держдокумента про реєстрацію смерті;
  • форс-мажор: копією акту чи довідки ДСНС, ЖЕО чи іншої установи, що займається експлуатацією будинку, ОСББ, Укргідрометцентру, якщо це підтвердження факту стихійного лиха, техногенної катастрофи або інший документ про форс-мажор.

У день тестування брали участь у міжнародних всеукраїнських офіційних заходах. Потрібні підтвердні документи від МОН, Мінкульту, Мінмолоді та спорту про участь у заходах, тренуваннях чи про поїздку туди.

У день тестування не змогли розпочати або завершити його. Причини: різке погіршення стану здоров'я, виникнення обставин, які загрожують життю (зокрема тривала повітряна тривога), дочасне припинення процедури через неможливість створити належні умови (наприклад, технічні проблеми, відключення світла). Про усе це записи мають зробити у тимчасовому екзаменаційному центрі.

В разі однієї с трьох таких підстав протягом трьох днів після дня тестування треба подати заяву та підтвердні документи, які розгляне регламентна комісія.

Подати можна поштою, у тому числі електронною, принести особисто або через уповноважену особу до регіонального центру УЦОЯО, який реєстрував для участі в основній сесії.

Якщо заяву подавати через обставини, які загрожували життю чи здоров'ю, технічні проблеми, то зробити це можна одразу у тимчасовому екзаменаційному пункті.

Після розгляду та у разі схвалення, призначать дату проходження НМТ під час додаткової сесії.

Також можна подати заяву про участь у додатковій сесії, якщо під час основної на пункті тестування відбулися порушення процедури, які впливають на об'єктивність результату. Бланк заяви треба одразу взяти у екзаменаційному центрі. Її розглядатиме спочатку апеляційна комісія і, якщо дасть клопотання про анулювання результату НМТ, тоді рішення про допуск до додаткової сесії має ухвалити регламентна комісія.

Коли результати і як їх переводять у конкурсні бали?

Результати тестування за шкалою 100-200 балів учасники основної сесії отримають до 2 липня, додаткової – до 26 липня. З 1 липня почне працювати система "Вступ", де абітурієнти створять електронні кабінети та через яку подаватимуть заяви до вищих навчальних закладів. Результати НМТ мають підтягнутися і туди. Вони – основа для формування конкурсного балу вступника.

Конкурсний бал розраховують за формулою, в якій до оцінок з чотирьох предметів застосовують вагові коефіцієнти. Грубо кажучи, це вага кожного предмета для певної спеціальності. Спеціальностей багато, вагові коефіцієнти у них різні. Повний перелік можна знайти у додатку 7 до порядку вступу.

У формулі свою вагу мають оцінки творчого конкурсу, який проводять при вступі на окремі спеціальності. Там враховують бал за шкалою від 0 до 10 за цьогорічне закінчення підготовчих курсів вишів, якщо абітурієнт вступає на спеціальність, якій надається особлива підтримка.

Також у формулі застосовують ще два коефіцієнти:

  • регіональний. Коефіцієнт 1,07 – для вишів у Чернігівській, Харківській, Сумській та Миколаївській областях. Коефіцієнт 1,04 – для вишів у Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській областях. Коефіцієнт 1 – для вишів у решті областей;
  • галузевий. Коефіцієнт 1,02 застосують у тому випадку, якщо абітурієнт подає заяви першої та другої пріоритетності на спеціальності, яким надається особлива підтримка. Коефіцієнт 1 в усіх інших випадках.

Що буде після офіційних результатів НМТ?

Якщо хоч з одного предмету учасник НМТ не отримає мінімальний тестовий бал, він вже не зможе використовувати результат тесту при вступі.

За порядком вступу також є дві важливі умови щодо мінімальних конкурсних балів:

  • 130 – мінімальний конкурсний бал, з яким абітурієнти зможуть подавати заяви до вишів на бюджет;
  • 150 – мінімальний конкурсний бал, з яким абітурієнти зможуть подавати заяви для вступу на галузі знань: право, публічне управління та адміністрування, міжнародні відносини. А також на такі спеціальності галузі знань "Охорона здоров'я": стоматологія, медицина, фармація, промислова фармація, педіатрія.

Вступна компанія увійде в активну фазу 1 липня, коли абітурієнти зможуть реєструвати електронні кабінети у системі "Вступ". Далі графік такий:

  • з 3 по 10 липня (до 18.00). Реєстрація заяв на участь у співбесідах та творчих конкурсах на бюджетні місця;
  • з 3 по 25 липня (до 18.00). Реєстрація заяв на участь у співбесідах та творчих конкурсах на контракт;
  • з 8 по 19 липня. Співбесіди та творчі конкурси. Якщо вступники йдуть саме на контракт – до 31 липня;
  • з 19 липня по 31 липня (до 18.00). Реєстрація заяв вступників до вишів. Цього року можна подати п'ять заяв на бюджет та десять – на контракт. Тобто максимум 15 заяв, тоді як минулого року можна було подавати 20 заяв. Оформлюючи заяву, вступники обирають один із двох варіантів: претендує на бюджетне місце і також на участь у конкурсі на контрактні місця; участь у конкурсі виключно на контрактні місця. Якщо обрано перший варіант і абітурієнт на бюджет не пройде за конкурсом, автоматично братиме участь у конкурсі на контракт;
  • до 5 серпня. Формування рейтингових списків вступників на бюджет;
  • до 8 серпня (до 18.00). Абітурієнти, які потрапляють на контракт, мають виконати умови вишу для зарахування;
  • до 10 серпня. Зарахування на бюджет;
  • до 17 серпня. Переведення з контракту на бюджет, якщо є вільні місця;
  • не раніше 9 серпня. Оприлюднення списку рекомендованих для зарахування на контракт;
  • до 30 серпня. Зарахування на контракт.

Виші можуть передбачати одну або дві сесії реєстрації заяв на контракт. Перша має розпочатися не раніше 1 вересня. Зарахування абітурієнтів має відбутися найпізніше 31 жовтня.

Раніше "Ми – Україна" розповідав, які зміни внесла та планує внести Верховна Рада до законодавства про освіту: про індивідуальні освітні траєкторії, нові умови вступу на бюджет і контракт.

Головне