Вибори в США і Супервівторок: що це таке і як він вплине на протистояння Ніккі Гейлі та Дональда Трампа

Вибори в США і Супервівторок: що це таке і як він вплине на протистояння Ніккі Гейлі та Дональда Трампа

Супервівторок, який припадає на 5 березня 2024 року – день найвищої концентрації партійних праймеріз у президентських перегонах США. Це одна із найважливіших дат в американському політичному календарі, а вибори президента США цьогоріч – одна із найважливіших політичних подій для України. Яке значення має Супервівторок-2024, чи визначить він кандидатів на загальнонаціональних виборах та чому виборців не відлякують судові позови проти Трампа, розбирався "Ми – Україна".

Що таке Супервівторок?

Під час президентських перегонів у США перш ніж отримати номінацію від своєї партії, кандидати мають пройти первинні партійні вибори в американських штатах і територіях. Форми первинних партійних виборів – це праймеріз та кокуси, під час яких кожен з кандидатів здобуває певну кількість голосів партійних делегатів.

У перших числах червня закінчуються первинні партійні вибори. Республіканська партія проведе загальний партійний з'їзд 15-18 липня у Мілуокі, Демократична партія 19-22 серпня у Чикаго. Під час них кожна номінує свого партійного кандидата. Тобто того, хто на первинних виборах отримав необхідну кількість голосів делегатів.

Для перемоги на загальнонаціональних партійних виборах кандидат від Республіканської партії має отримати 1215 голосів делегатів (загальна кількість – 2429 делегатів), кандидат від Демократичної партії – 1968 голосів делегатів (загальна кількість – 3934 делегатів).

Супервівторок – особливий день саме під час первинних партійних виборів. У 1970-х роках він був днем їхньої найбільшої концентрації наприкінці партійних перегонів. Але у 1980-х роках штати перенесли партійні голосування на більш ранні строки, підвищуючи свою вагу. Відтоді Супервівторок став днем найбільшої концентрації партійних виборів ще задовго до їхнього завершення в країні.

Цього дня хтось із партійних кандидатів може зірвати куш – зібрати всю або більшу частину голосів делегатів, які забезпечать перемогу на загальнонаціональних партійних виборах влітку та президентську номінацію від партії.

За що кандидати змагаються під час Супервівторка-2024?

У президентських перегонах-2024 Супервівторок припадає на 5 березня. Конкуренція на первинних партійних виборах серед демократів можна вважати, що нульова. Чинному президенту Джо Байдену протистоять конгресмен від Міннесоти Дін Філіпс та бізнес-вумен Маріанна Вільямсон. Але конкуренти програють Байдену у суху - поки він збирав усі голоси делегатів.

демократи.png (84 KB)

У Супервівторок демократи проведуть первинні партійні вибори у 15 штатах та одній території: Алабама, Американське Самоа, Арканзас, Каліфорнія, Колорадо, Айова, Мен, Массачусетс, Міннесота, Північна Кароліна, Оклахома, Теннессі, Техас, Юта, Вермонт, Вірджинія. За один день можна зібрати майже 38% голосів делегатів або 1421. Але у перемозі Байдена серед демократів ніхто не має сумнівів. Уся увага прикута до протистояння серед республіканців.

5 березня у Супервівторок республіканська партія визначиться із понад 800 голосами делегатів, коли проведе первинні партійні вибори у таких штатах:

  • Алабама – 50 делегатів;
  • Аляска – 29 делегатів;
  • Арканзас – 40 делегатів;
  • Каліфорнія – 169 делегатів;
  • Колорадо – 37 делегатів;
  • Мен – 20 делегатів;
  • Массачусетс – 40 делегатів;
  • Міннесота – 39 делегатів;
  • Північна Кароліна – 74 делегати;
  • Оклахома – 43 делегати;
  • Теннессі – 58 делегатів;
  • Техас – 161 делегат;
  • Юта – 40 делегатів;
  • Вермонт – 17 делегатів;
  • Вірджинія – 48 делегатів.

В різних штатах діють різні принципи розподілення делегатів: у більшості їх віддають пропорційно голосам виборців, але подекуди переможець отримує усе. Також у деяких штатах відбуваються відкриті праймеріз, коли зареєстровані виборці незалежно від партійної приналежності можуть робити вибір. Це додає невизначеності.

Напередодні Супервівторка за кількістю делегатів у лідерах Дональд Трамп: він має 244 голоси. Якщо виграє усі або переважну більшість партійних виборів у найбільших штатах 5 березня, буде упритул до загальнонаціональної номінації і можна буде вважати, що вже її отримав.

Його конкурентка Ніккі Гейлі пасла задніх на десятьох раундах первинних партійних виборів і змогла зібрати до 3 березня тільки 24 делегатів. Проте 3 березня її протистояння із Трампом пожвавилося. Колишня постійна представниця США при ООН здобула перемогу на республіканських праймеріз у Вашингтоні, округ Колумбія, отримавши 19 голосів делегатів.

республіканці.png (56 KB)

Також значення для кандидатів-республіканців мають дві дати навколо Cупервівторка: 4 березня у Північній Дакоті боротьба йде за 29 делегатів, 8 березня на кокусі Американського Самоа вона буде за дев'ятьох делегатів.

Також у березні буде два республіканські "міні-супервівторока":

  • 12 березня: праймеріз у Джорджії, Міссісіпі, Вашингтоні та кокус на Гаваях. Боротьба за 161 делегата;
  • 19 березня: праймеріз в Аризоні, Флориді, Іллінойсі, Канзасі та Огайо. Боротьба за 350 делегатів.

Шанси Трампа на перемогу та його судові справи

У 2016 році Супервівторок для Дональда Трампа став визначальним. Здобувши перемогу у 7 виборах з 11, він вийшов у партійні лідери та згодом виграв загальнонаціональні президентські вибори. Якщо перемога Трампа за партійну номінацію не визначиться у Супервівторок-2024, він може здобути "магічне число" на рівні 1215 делегатів 12 або 19 березня.

"Поки ми конкурентоспроможні, поки ми показуємо, що для нас є місце, я збираюся продовжувати битися", - попереджає Ніккі Гейлі.

гейлі_ніккі.jpg (69 KB)

Проте у команді Трампа вже впевнені у виграші, на 5 березня особливо не зважають, а сам 45-й президент навіть не витрачає зайві сили на приниження суперниці.

"Виборці-республіканці забезпечили гучну перемогу президента Трампа на кожному праймеріз, і ця гонка закінчилася. Зараз ми зосереджені на Джо Байдені та загальних виборах", - заявляє представник передвиборчої кампанії Трампа Стівен Ченг.

Підтримка Трампа є суттєвою, незважаючи на десятки пунктів звинувачення у судових справах, які щодо нього розглядаються.

"Одна з найбільш незвичайних речей щодо Трампа полягає в тому, що його прихильники не вважають його відповідальним за будь-які його невдачі, — каже Девід Друкер, автор книги "У тіні Трампа", - Завжди хтось інший винен: надто м’які республіканці, демократи, ЗМІ... Він ніколи не винен. Це дивна суміш: вони бачать у ньому сильного чоловіка, здатного майже на все, але коли він виглядає нездатним на щось, це тому, що він нічого не міг із цим вдіяти".

Поки Трамп програв одну справу – 16 лютого суд зобов'язав його сплатити $355 млн штрафу за брехню щодо розміру статків у фінансових звітах. Але це був цивільний позов, тоді як розгляд кримінальних ще попереду. Нині у судах на різних етапах є такі чотири кримінальні справи:

Федеральна справа 6 січня. Тобто щодо зусиль Трампа зберегти владу після виборів 2020 року та перемоги на них Джо Байдена. 6 січня 2021 року відбулася атака на Капітолій. У справі Трампу висунули звинувачення за чотирма пунктами. 4 березня, тобто напередодні Супервівторка, мало відбутися судове засідання, але його перенесли. Наприкінці квітня суд заслухає аргументи Трампа відносно того, що станом на 6 січня 2021 року він ще мав президентський імунітет.

Виборча справа у Джорджії. Трампа та 18 осіб звинувачують у змові, яка пов'язана за спробами скасувати результати голосування у штаті та підірвати волю виборців у 2020 році. Дата суду над Трампом ще не призначена.

Справа із секретними документами. Пов'язана із тим, що Трамп взяв конфіденційні урядовій документи, залишаючи посаду, до своєї приватної резиденції Мар-а-Лаго. Звинувачення висунуто за 40 пунктами, дата суду призначена на 20 травня. Але є запит адвокатів на перенесення справи і воно ще не розглянуте.

Мангеттенська справа Hush-Money – "тихих грошей". Пов'язана із виплатами за приховування секс-скандалу між Трампом та акторкою фільмів для дорослих Стормі Деніелс у 2016 році під час президентської кампанії. Є звинувачення за 34 пунктами у фальсифікації ділових записів, процес має розпочатися 25 березня 2024 року.

трамп_у_суді.jpg (158 KB)

Судячи із високого рівня підтримки до Супервівторка, виборців Трампа саме кримінальні звинувачення не надто відлякують. Але ситуація може змінитися, якщо до виборів 5 листопада будуть судові засідання та вироки. Зокрема, згідно із опитуванням, яке у першій половині січня провело видання Bloomberg, близько 23% виборців-республіканців висловили небажання підтримувати Трампа в разі його засудження.

Тим часом команда адвокатів Трампа робить усе, щоб перенести судові розгляди на період після виборів. Причина тут не тільки у соціології, а й у суто практичній площині: в разі обрання президентом Трамп змінить генерального прокурора, який спробує закрити справи.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про ключові дати та особливості виборів президента США у 2024 році.

Головне