Якими будуть нові iPhone 16, Apple Watch Series 10 та AirPods 4: чого чекати на презентації Apple 9 вересня

Якими будуть нові iPhone 16, Apple Watch Series 10 та AirPods 4: чого чекати на презентації Apple 9 вересня

9 вересня о 20:00 за київським часом в театрі Стіва Джобса в Apple Park у Купертіно (Каліфорнія) компанія Apple проведе традиційний щорічний вересневий захід. На івенті очікують побачити нові iPhone, зміни в лінійці розумних годинників та оновлені AirPods. Що відомо про оновлення від Apple, розповідає "Ми – Україна".

Де та коли дивитися презентацію Apple 2024?

У 2024 році Apple провела два заходи: один 7 травня, під час якого представили нові iPad, та 10 червня WWDC – Всесвітню конференцію розробників Apple, коли були представлені функції нових операційних систем iOS 18 і macOS Sequoia. Зазвичай щороку відбувається три-чотири заходи. Тому найближчий, який в основному присвячений iPhone, може бути не останнім цьогорічним. У жовтні, можливо, побачимо презентацію щодо оновлень Mac.

Зазвичай вересневі івенти компанія Apple призначає на вівторок або середу. Цього року презентацію запланували на понеділок 9 вересня. Очевидна причина зміщення – призначені на 10 вересня дебати кандидатів у президенти США Дональда Трампа та Камали Гарріс.

Проте у цьогорічної дати та обраного дня тижня є й певний символізм. Востаннє Apple проводила презентацію в понеділок у 2010 році, коли Стів Джобс представив iPhone 4. До того ж 9 вересня виповнюється 10 років з того дня, як Apple представила перший Apple Watch.

Захід транслюватиметься з Apple Park у Купертіно, Каліфорнія. Розпочнеться о 10:00 за тихоокеанським часом (20:00 – за київським). Дивитися його онлайн можна на сайті apple.com, в додатку Apple TV, на офіційному каналі Apple в YouTube.

Як правило події Apple тривають від однієї до двох годин. Під час них виступають генеральний директор Тім Кук та інші керівники компанії. WWDC і вереснева подія, як правило, довші, а от заходи навесні та пізньої осені можуть бути коротшими.

Гасло заходу 9 вересня: "It's Glowtime" – "Настав час світіння". Це натяк на нову сяючу візуалізацію, яку Apple використовуватиме для персонального помічника Siri під час впровадження інтеграції Apple Intelligence – анонсованої під час WWDC 2024 платформи штучного інтелекту. Стандартного і передбачуваного анонсу щодо вересневої презентації не роблять. Усе базується на попередніх звітах, витоках і чутках, але здебільшого очікування справджуються. І 9 вересня найпевніші стосуються iPhone, Apple Watch та AirPods.

iPhone 16

Нова серія iPhone буде у центрі уваги на заході 9 вересня. Очікується, що компанія презентує чотири нові моделі: iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro і iPhone 16 Pro Max.

У червні Apple анонсувала платформу Apple Intelligence, яка є функцією представлених тоді операційних систем iOS 18, macOS Sequoia та iPadOS 18 і передбачає інтеграцію із ChatGPT. Бета-версія Apple Intelligence для розробників має бути доступною до кінця цього року, але вона згодом стане безкоштовною для користувачів гаджетів, які її підтримуватимуть. Скористатися перевагами платформи зможуть iPhone 15 Pro та iPhone 15 Pro Max. Також передбачається, що й iPhone нової серії 16. Підключення до можливостей ШІ буде після повноцінного запуску через наступне оновлення програмного забезпечення.

штучний_інтелект_епл.jpg (73 KB)

Функції штучного інтелекту передбачені для того, щоб зробити взаємодію із iPhone більш інтуїтивно зрозумілою, але також для нових можливостей додатків: розумніші функції фотографування, покращене голосове керування через Siri, створення зображень із текстових підказок, переписування повідомлень, перевірка граматики.

Гасло "It's Glowtime" пов'язують із райдужною анімацією, яка буде присутня на iPhone та активуватиметься при виклику голосового помічника.

Вважається, що Pro і Pro Max матимуть більш потужний чіп, ніж у стандартних моделях, та базовий об'єм оперативної пам'яті становитиме 8 ГБ, щоб впоратися із завданнями ШІ, замість 6 ГБ у iPhone 15.

Окрім інтеграції з Apple Intelligence, від нової серії iPhone очікують низки апаратних оновлень. Тут, знову ж таки, поки ґрунтуватися можна тільки на чутках.

"iPhone 16 матиме більші екрани на моделях Pro і нові функції камери, такі як спеціальна кнопка для фотографування. Але, мабуть, найбільшим компонентом основної доповіді стане обговорення Apple Intelligence, набору функцій ШІ компанії, які будуть доступні на всіх нових моделях iPhone", - прогнозує оглядач Bloomberg Марк Гурман.

Тож, очікується, що моделі Pro будуть оснащені трохи більшим дисплеєм, а діагональ екрану збільшиться з 6,1 до 6,3 дюйма для iPhone 16 Pro та з 6,7 дюйма до 6,9 дюйма для Pro Max. Це, у поєднанні з більш вузькими краями дисплея, покращить ефект занурення під час перегляду.

Оглядачі ставлять на те, що збільшать розміри тільки Pro і Pro Max, тоді як iPhone 16 та iPhone 16 Plus залишаться такими ж, як iPhone 15. Але вони матимуть зміни дизайну та функціоналу завдяки кнопці дії. Вона була передбачена для моделі iPhone 15 Pro, але її прогнозують вже для усіх моделей в лінійці iPhone 16.

Кнопка дії за замовчуванням надає доступ до режимів Ring і Silent, але її можна налаштувати на цілу низку функцій. Це, зокрема, різні види зйомки камерою, увімкнення та вимкнення ліхтарика, запуск чи зупинку запису повідомлення, виклик Siri.

Кнопка зйомки – ще одне можливе нововведення у новій лінійці. Вона матиме кілька можливостей, вибір яких регулюватиметься натиском чи дотиком. Це автофокусування під час зйомки фото чи відео, збільшення чи зменшення масштабу, перемикання між режимами фото і відео. Ця кнопка можливо буде в усій лінійці.

кнопка_зйомки.jpg (112 KB)

Також у звичайних моделях може нарешті з'явитися режим макрозйомки, а їхня ультраширококутна камера матиме швидший об'єктив та меншу, порівняно із iPhone 15 та 15 Plus, діафрагму: f/2.2 замість f/2.4. Менша діафрагма покращить роботу в умовах слабкого освітлення.

Ширококутна та ультраширококутна камери звичайних моделей будуть вертикально орієнтованими з орієнтацією на гарнітуру Apple Vision Pro та просторове відео.

вертикальне_розташування_камер.jpg (80 KB)

Для iPhone 16 Pro та 16 Pro Max ультраширококутну камеру Ultra Wide обіцяють з роздільною здатністю 48 Мпікс, а це означає суттєве покращення деталізації. Вже й iPhone Pro нової лінійки, а не тільки Pro Max, як у попередній, матиме 5-кратний, а не 3-кратний, тетрапризмовий телеоб'єктив. Нові Pro та Pro Max, за попередніми оцінками, зможуть відтворювати відео 3K зі швидкістю 120 кадрів в секунду (FPS) із Dolby Vision.

Серед інший чуток навколо iPhone 16 вирують такі:

  • Нова лінійка кольорів: чорний, зелений, рожевий, синій та білий, без фіолетового та жовтого;
  • Використання технології мікролінз (MLA) в OLED-панелях для покращення яскравості та зменшення енергоспоживання;
  • Графенова теплова система для вирішення проблеми із перегрівом;
  • Оснащення модемом Snapdragon X75 від Qualcomm для швидшого підключення 5G;
  • Використання технології мережевого покоління WiFi 7;
  • Використання технології багатошарових батарей – це більша ємність та довший термін використання, що для смартфонів є новинкою, та підтримка дротової зарядки потужністю 40 Вт та зарядки MagSafe потужністю 20 Вт.

Згідно з витоками, базова модель iPhone 16 буде коштувати від $799 до $1199, iPhone 16 Plus – від $899 до $1299, iPhone 16 Pro – від $999 до $1599, і iPhone 16 Pro Max – від $1199 до $1699.

Apple Watch 10

Разом із iPhone 16, очікується презентація 10 серії Apple Watch або Apple Watch X. Згідно із витоками, ціна, в залежності від розміру та оснащення, коливатиметься від $399 до $529. Далі питання у тому, за що саме платитиме споживач.

Оглядачі вважають, що десята серія матиме нові розміри: 45 мм та 49 мм, на відміну від попередніх 41 мм та 45 мм. Розмір дисплея наближається до позначки у два дюйми та буде таким саме, як у Apple Watch Ultra. Лінійка Eльтра стартувала у 2022 році, зараз маємо Apple Watch Ultra 2, але від Watch Ultra 3 суттєвих змін у дизайні не очікують.

Watch X або десяту серію воліють бачити із більш енергоефективним, яскравим та чутливим, ніж нинішній OLED, microLED-дисплеєм. Хоча розмір збільшиться, годинник має стати тоншим.

Нова серія наче матиме й новий чіп. Процесор, як і у випадку із iPhone 16, заточений під платформу штучного інтелекту.

Watch 10 обіцяють новий магнітний механізм для ремінців, завдяки якому їх легше буде замінювати. Але не менш очікуване – це функції.

Дві опції, які стосуються здоров'я, розглядалися із можливі у розумному годиннику: тонометр та датчик апное уві сні. Обидві є потенційною проблемою, тому далеко не факт, що ми їх побачимо.

Датчик кров'яного тиску під час тестування був неточним, тому його можуть відкласти до 11 серії. Але, хоч і точних показників годинник не надаватиме, можливо він попереджатиме про підвищення показників тиску та буде можливість самостійно вести журнал тиску.

Датчик апное прив'язаний до вимірювання рівня кисню в крові, а щодо цього Apple має судову суперечку. Медична компанія Masimo звинуватила "яблуко" у крадіжці технології моніторингу кисню і через патентні неузгодження ця функція у годинниках не є доступною.

Проте нові Apple Watch можуть отримати нову систему виявлення апное уві сні шляхом моніторингу звичок сну та дихання людини. Також зі звітів було відомо, що компанія розробляє спосіб перевірки рівня глюкози в крові завдяки інфрачервоним та іншим датчикам. Але під питанням, чи втілити це встигли до вересня цього року.

Apple Watch 10 буде запущено з програмним забезпеченням watchOS 11. Це оновлення буде підтримуватися від Apple Watch шостої серії та новіші, якщо є iPhone XS або новіша версія з iOS 18 та подальші.

епл_вотч.jpg (91 KB)

Під час WWDC 2024 оголошували такі функції watchOS 11:

  • Нове розуміння тренувального навантаження. Мона порівнювати навантаження за останні 7 днів попередніми 28 днями. Новий рейтинг зусиль за шкалою від 1 до 10 та алгоритм з автоматичної генерації рейтингу зусиль в залежності від низки параметрів;
  • Додаткові можливості із налаштування кілець активності;
  • Нові віджети та оновлення циферблату Photos – більше можливостей для персоналізації;
  • Застосунок Translate;
  • Нові показники здоров'я – додаток Vitals;
  • Додаткова підтримка під час вагітності.

Також оглядачі сподіваються, що у новій серії годинників Apple, як і в новій серії iPhone, з'явиться кнопка дії. Але чи буде це, достеменно невідомо.

AirPods 4

Є вірогідність, що на вересневому заході побачимо анонс не одного, а двох продуктів AirPods: AirPods 4 та AirPods Pro 3. Інша версія – AirPods 4 об'єднає AirPods 3 і AirPods Pro, а від випуску AirPods 2 і AirPods 3 компанія відмовиться.

навушники_епл.jpg (55 KB)

Судячи з витоків, навушники працюватимуть з цифровим ANC (активне шумозаглушення) набагато краще, ніж у попередніх AirPods Pro.

"Вперше компанія запропонує шумозаглушення на своїх AirPods середнього рівня, а модель початкового рівня оновлюється вперше з 2019 року", - каже Марк Гурман.

Серед потенційних змін – покращення технології Apple Spatial Audio, тобто ліпше просторове звучання та функція відслідковування положення голови. Є сподівання, що нове покоління AirPods візьме ключову особливість AirPods Pro другого покоління: чіп H2. Також наявність такого чіпу передбачає підключення Bluetooth 5.3, яким оснащені численні пристрої Apple.

AirPods 4 будуть доступні у новому дизайні із коротшими ніжками. Навушники, ймовірно, не комплектуватимуть змінними амбушюрами, але у них буде покращена посадка.

Швидше за все буде чохол із зарядкою USB-C замість Lightning і динаміки для сповіщень Find My. Серед більш футуристичних прогнозів – додавання функції слухового апарату, функція перевірки слуху, датчики для вимірювання температури тіла.

Очікувана вартість нових навушників – $129 для початкового рівня та $179 – для середнього. Найвищий рівень – AirPods Max – також можуть оновити. Але щодо цих навушників великих змін не обіцяють та найсуттєвішою буде заміна порту Lightning на USB-C.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, що нового може нейромережева модель GPT-4o порівняно із GPT-4.

Головне