Рекрутинг у ЗСУ: як влаштуватися на бажану службу та чим це відрізняється від мобілізації

Рекрутинг у ЗСУ: як влаштуватися на бажану службу та чим це відрізняється від мобілізації

У Запоріжжі невдовзі відкриється другий центр рекрутингу української армії. Також нещодавно змінилися правила рекрутингу до армії. Як працює рекрутинг та в який спосіб українці можуть потрапити на бажані їм посади у війську, розповідає "Ми – Україна".

Що таке рекрутинг?

Військовий рекрутинг – це укомплектування військових підрозділів необхідними спеціалістами, яких залучають до служби добровільно.

5 листопада 2023 року міністр оборони Рустем Умєров підписав наказ, яким затвердив Концепцію військової кадрової політики до 2028 року. Нею передбачають створення дієвої системи рекрутингу ЗСУ професійним і вмотивованим особовим складом. 14 листопада проєкт з рекрутингу саме силами МО офіційно стартував. Тоді Міноборони підписало договір із організацією Lobby X.

Після повномасштабного вторгнення та до офіційного запуску проєкту з рекрутингу МО, українцям також надавали можливість мобілізуватися до певного підрозділу. Найвідоміші ініціативи – "Гвардія наступу" (проєкт МВС), система рекрутингу III окремої штурмової бригади. Нині маємо і рекрутинг МО, і рекрутинг окремих підрозділів.

Де відбувається рекрутинг?

Саме зараз Міноборони реалізує проєкт з рекрутингу через майданчики чотирьох платформ з працевлаштування, з якими укладені відповідні договори:

На ресурсах є військові вакансії у окремих розділах. Коли зацікавлені у пропозиції претенденти на них відгукуються, справу мають безпосередньо із спеціалістами військових частин.

Ще один спосіб рекрутингу у МО почали реалізувати із середини лютого цього року. Тоді у ЦНАПі міста Львів (адреса: вул. Костя Левицького, 67) відкрили перший центр рекрутингу української армії у якості пілотного проєкту. 

Це офлайновий канал спілкування із цивільними рекрутерами до лав ЗСУ. Наприкінці лютого у МО анонсували відкриття центрів у Запоріжжі, Дніпрі, Харкові, Києві та Полтаві. Про те, що другий центр рекрутингу української армії відкриється саме у Запоріжжі повідомив голова Запорізької ОВА Іван Федоров.

Також свої рекрутингові центри мають українські військові підрозділи, зокрема Третя штурмова, 93 ОМБР Холодний Яр, Батальйон Вовки До Вінчі, 24 ОМБР імені короля Данила, 12 бригада спецпризначення НГУ "Азов".

Як відбувається рекрутинг?

Нещодавно у Міноборони визначили новий алгоритм рекрутингу, який для кандидата на військову посаду складається із чотирьох основних кроків.

Вибір. Людина, яка бажає служити, може мати певне уявлення про те, яку службу нестиме, та або до якого підрозділу чи під чиє керівництво долучитися. Треба співставити своє бажання та наміри із наявними пропозиціями. Тож людина можу шукати вакансії підрозділів:

  • онлайн на чотирьох платформах, із якими МО уклало договори: Lobby X, Work.ua, Robota.ua,OLX.ua;
  • офлайн у центрі рекрутингу при ЦНАПі: нині у Львові, незабаром – у апоріжжі;
  • через сайти частин, рекрутингові центри частин або навіть через ТЦК та СП – там теж можуть оголошувати про актуальні вакансії.

Співбесіда. Обравши вакансію, треба зв'язатися із військовою частиною напряму за вказаними каналами або через рекрутера у центрі. Військові підрозділи часто просять попередньо оформити анкету. За результатами опрацювання із претендентом зв'язуються та призначують співбесіду.

Якщо частину та претендента на вакансію усе попередньо влаштовує, треба мати на увазі один важливий нюанс: чи є військова частина у списку пріоритетного комплектування, який затверджує Генштаб.

Інформація про пріоритетне комплектування не є відкритою, так само, як і перелік частин. Інформацію щодо цього знають у ТЦК та СП, рекрутингових центрах, в/ч. Це має з'ясувати претендент на вакансію та отримати рекомендаційний лист від в/ч де зазначено, входить вона до переліку чи ні.

Рекомендаційний лист потрібний для подальшого відвідування ТЦК та СП. І військкоиу зобов'язані цей рекомендаційний лист врахувати:

  • якщо в/ч входить до переліку пріоритетного комплектування;
  • якщо в/ч не входить до пріоритетного комплектування, але кандидатура людини, яка хоче укласти контракт, погоджена вищим командуванням.

рекрутинг1.png (205 KB)

Оформлення. Кандидат чи кандидатка на посадку після співбесіди та з рекомендаційним листом має прийти до ТЦК та СП, щоб уточнити військово-облікові дані, пройти ВЛК, пройти профвідбір та сформувати особову справу.

У МО обіцяють, що в разі професійної невідповідності посаді, на яку людина претендує, у ТЦК та СП мають запропонувати іншу посаду у тій самій частині у пріоритетному порядку.

Направлення. Після оформлення у військкоматі, кандидата чи кандидатку мають спрямувати відповідно до рекомендаційного листа з урахуванням наявності або відсутності у людини досвіду проходження військової служби:

  • до в/ч спрямують, якщо протягом 10 останніх років був досвід військової служби та людину відібрали відповідно до її прямої або спорідненої військово-облікової спеціальності;
  • до навчального центру (навчального батальйону резерву, на курси підвищення кваліфікації) для проходження загальновійськової/фахової підготовки людину відправлять, якщо або досвіду військової служби немає, або рекрутинг відбувається не за прямою військово-обліковою спеціальністю.

рекрутинг2.png (204 KB)

Рекрутинг – це мобілізація чи контракт?

Законодавством визначено, що зараз мобілізувати можуть тільки військовозобов'язаних. Попри уявлення деяких людей, статус військовозобов'язаного не прив'язаний напряму до призовного віку, який поки що становить 27 років (його збираються знизити до 25 років).

Після досягнення 27 років дійсно чоловіки отримують статус військовозобов'язаних, але можуть мати його і раніше: після проходження строкової служби або закінчення військової кафедри.

Тож чоловіки у віці від 18 до 27 років, які не є військовозобов'язаними, можуть піти служити тільки за контрактом. Решта може мобілізуватися або укладати контракт.

Потрапити у обраний підрозділ на обрану спеціальність можна в обидва способи: і через мобілізацію потрібного підрозділу фахівця, і через укладання із ним контракту.

На сайтах із працевлаштування, які беруть участь у проєкті МО, є переліки вакансій і саме у них зазначено, як відбувається зарахування: за контрактом чи через мобілізацію. Інформацію зазначають на сайтах військових підрозділів із вакансіями – або прямо, або це можна уточнити, зв'язавшись із ними. За інформацією на сайті центру рекрутингу української армії вказано, що у центрах при ЦНАПах залучають людей саме через підписання контракту.

Потрапити до потрібної частини на потрібну посаду через мобілізацію людина може, якщо пройшла співбесіду та отримала відношення від в/ч. Із ним прямує до ТЦК та СП. В ідеалі, у військкоматі мають врахувати відношення, мобілізувати людину саме туди, де її чекають. Але в реальності ТЦК та СП відношення можуть проігнорувати.

Рекрутингові центри або представники в/ч, які відповідають за рекрутинг, зазвичай ведуть своїх рекрутів-добровольців у дружній ТЦК та СП групами, супроводжують їхнє проходження через бюрократію і для того, щоб відношення не проігнорували, і для того, щоб інші підрозділи не переманили. Як саме відбуватиметься зарахування на службу та як уникнути проблем у ТЦК та СП, добровольцю треба спитати під час співбесіди.

Аби уникнути проблем із ігноруванням відношень, у МО узгодили і перелік пріоритетного комплектування, і новий алгоритм рекрутингу.

Військовий рекрутинг Міноборони, каже уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець, це паралельний процес із мобілізацією.

"Коли ми говоримо про рекрутинг, ми говоримо про контракт, - каже він, - Власне це дає можливість людині обрати і посаду, на якій вона буде служити, і частину, в якій людина буде служити. Коли ми говоримо про мобілізацію, то це процес комплектування, звичайно, із урахуванням попереднього досвіду людини. Проте людина не впливає власне ні на вибір посади, на якій вона буде служити, ні на вибір частини. У рекрутованих, тобто людей, які уклали контракт, більше соціальних пільг у порівнянні із мобілізованими".

На вакансії за рекрутингом вказує Бежевець, люди можуть відгукуватися навіть тоді, коли мають на руках повістку, але до того моменту, як їх мобілізували. Відмовитися від укладення контракту можна до того, як він підписаний. Але якщо військовозобов'язаний на момент відмови вже встиг перейти до оформлення у ТЦК та СП, його, скоріше за все, мобілізують.

Служба мобілізованих та контрактників – яка різниця?

Гарантії. На відміну від мобілізованих, тим, хто укладає контракт, передбачають:

  • грошову винагороду за укладання першого контракту: 24 224 грн – особам рядового складу у разі строку контракту на три роки (вісім розмірів прожитмінімуму для працездатних у 2024 році), 27 252 грн – особам сержантського і старшинського складу у разі строку контракту понад три роки (дев'ять розмірів прожитмінімуму), 30 280 грн – особам офіцерського складу у разі строку контракту на рік і більше (десять розмірів прожитмінімуму);
  • у разі прийняття на контракт не за місцем проживання – підйомні: 50% грошового забезпечення;
  • компенсація за оренду житла, розмір якої залежить від регіону;
  • право на пільгове кредитування для придбання житла "Є-оселя".

Строки. Під час особливого періоду та воєнного стану мобілізовані українці несуть службу, поки не буде оголошено про демобілізацію. Чи буде визначений якийсь конкретний строк їхньої служби у новому законі про мобілізацію, поки невідомо – зміни ще не узгодили і навіть строк другого читання не визначений.

Контракт може бути строковим (від одного року до десяти в залежності від категорії), а може бути до оголошення демобілізації. Але за законом про військовий обов'язок та військову службу (ст. 23,ч. 9), якщо строк контракту завершується під час мобілізації, воєнного стану, строк служби продовжується.

Звільнення. Підстави для звільнення є у ст. 26 закону про військовий обов'язок та військову службу. Дивитися треба на ті, які діють під час воєнного стану.

Мобілізовані можуть звільнитися під час воєнного стану з таких підстав:

  • за віком – у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;
  • за станом здоров’я – на  підставі висновку (постанови) ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;
  • у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;
  • у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;
  • у зв’язку з вихованням важкохворої дитини, якій не встановлено інвалідність;
  • у зв’язку із постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком МСЕК або ЛКК;
  • у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;
  • у зв’язку із опікою над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  • у зв’язку із постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи;
  • у зв’язку із постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком МСЕК або ЛКК потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • військовослужбовці-жінки – у зв’язку з вагітністю;
  • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або шестирічного за наявності медвисновку;
  • один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
  • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років;
  • якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

Контрактники під час воєнного стану можуть звільнитися із трохи меншої кількості підстав, а саме з таких:

  • за віком – у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;
  • за станом здоров’я – на  підставі висновку (постанови) ВЛК про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;
  • у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;
  • у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;
  • у зв’язку з вихованням важкохворої дитини, якій не встановлено інвалідність;
  • у зв’язку із постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медвисновком МСЕК або ЛКК;
  • у зв’язку із опікою над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;
  • у зв’язку із постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи;
  • у зв’язку із постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком МСЕК або ЛКК потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;
  • військовослужбовці-жінки – у зв’язку з вагітністю;
  • військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або до шестирічного за наявності медвисновку;
  • один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;
  • військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;
  • якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії рф у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану;
  • за власним бажанням (для військовослужбовців із числа іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України).

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, які варіанти мотивації військових пропонують нардепи у законопроєкті 11012 та які основні норми нового законопроєкту про мобілізацію парламент узгодив у першому читанні.

Головне