Пенсії для тих, хто за кордоном: як рахуватимуть та перевірятимуть стаж за новим законом

Пенсії для тих, хто за кордоном: як рахуватимуть та перевірятимуть стаж за новим законом

25 квітня Верховна Рада ухвалила законопроєкт 9453 про обчислення страхового стажу при призначенні пенсій українцям, які працювали за кордоном. Цей посил винесли у назву, але нові умови стосуються не тільки тих хто працював в іншій країні, але й пенсіонерів, які зараз тимчасово проживають за кордоном. Що саме зміниться при призначенні та виплаті пенсій, розбирався "Ми – Україна".

Проблема зі стажем за кордоном: чому вона виникла?

Отримати пенсію за віком в Україні можна за наявності достатнього страхового стажу. У 2024 році, щоб вийти на пенсію у 60 років, необхідний стаж 31 рік, щоб вийти на пенсію у 63 роки – не менше 21 року, у 65 років – від 15 до 21 року. До 2028 року вимоги до розміру стажу будуть зростати, такі умови закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (ст. 26).

Громадянина України ніхто не обмежує у праві працювати в іншій державі та здобувати там стаж. Питання у тім, як його враховувати при оформленні пенсії в Україні. Тут вмикаються умови, які передбачені в укладених між Україною та іншими державами договорами. Вони можуть працювати за двома принципами – територіальним або пропорційним.

Що таке територіальний принцип нарахування пенсії? За угодами про такий принцип стаж, набутий в іншій країні, додається до того, який людини мала в Україні. Той розмір зарплати, який отримувався за кордоном, враховується при призначенні пенсій. Витрати на таку виплату бере на себе держава, де проживає пенсіонер. Призначають її за національним законодавством, тобто якщо в Україні не існує такого виду пенсії, яку людина могла отримувати в іншій державі, її за нашими законами.

За територіальним принципом укладені двосторонні угоди із Угорщиною, Молдовою, Грузією, Азербайджаном, Монголією, Румунією. Також була відповідна двостороння угода із біларуссю, але Україна її денонсувала. Була угода про територіальний принцип з країнами-учасницями співдружності незалежних держав. Вона розповсюджувалася на білорусь, росію, Вірменію, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменістан та Узбекистан. Проте і вона денансована.

Після денонсації угоди із країнами снд у нашому законодавстві утворилася дірка – стаж, здобутий українцями у країнах-членах взагалі не могли враховувати. Тепер новим законом прописують, що з усіма країнами, з якими немає двосторонніх договорів про призначення пенсій, буде діяти пропорційний принцип її призначення.

Що таке пропорційний принцип призначення пенсії? Він передбачає, що за набутий в іншій країні стаж нарахування пенсії проводить інша держава, за набутий в Україні – наша держава. Тобто на остаточний розмір пенсії впливають стаж, заробіток та соціальний внесок людини під час роботи в іншій державі з урахуванням особливостей національного законодавства. Виплати держави розділяють, але стаж в іншій країні Україна визнає на рівних із тим, що людина мала тут. Пенсійні угоди за пропорційним принципом у України діють, зокрема, з Естонією, Латвією, Литвою, Польщею.

Коли людина буде звертатися по призначення пенсії в Україні, період роботи в іншій державі, якщо він документально підтверджений, будуть враховувати при визначенні права на пенсію. Ці роки додадуть до потрібного 31 року при виході на пенсію у 60 років, до 21 року – при виході на пенсію у 63 роки, до 15 років при виході на пенсію у 65 років у 2024 році.

Але дуже важливо, що на розмір пенсії буде впливати тільки той період, коли людина працювала саме в Україні, сплачувала ЄСВ не менше мінімального. Ті внески, які йшли з її зарплатні за кордоном, на розмір української пенсії не будуть впливати.

Які особливості пропорційного принципу при нарахуванні пенсії?

Україна має певну кількість міжнародних двосторонніх угод із різними державами (перелік – на сайті ПФУ). Але вони не укладені, до прикладу, із США, Великою Британією, Італією. Після денонсації угоди по снд, їх немає із низкою країн – колишніх радянських республік. Тепер це питання закрили – коли угоди немає, діє пропорційний принцип.

Як підтверджувати стаж? Трудову діяльність у колишніх радянських республіках до 1 січня 1992 року ураховують до страхового стажу в тому випадку, якщо за цей період пенсію не сплачує інша держава. Як саме підтверджувати, що інша держава не сплачує – визначить Кабмін. Також уряд визначить чим і як підтвердити періоди роботи в інших країнах, не тільки в колишніх республіках СРСР.

Очевидний спосіб підтвердити – подати запит до пенсійного органу іншої держави. Але є окрема проблема із трудовою діяльністю людей у країні-агресорі. Україна не буде звертатися по підтвердження, що рф не сплачує пенсію.

У такому випадку, як пишуть у новому законі, у заяві про пенсію (про її призначення, поновлення продовження), до Пенсійного фонду людина вказує: пенсію у росія не отримує. У Мінсоцполітики акцентують увагу на тому, що це вирішує проблему із поновленням пенсій кримчанам.

"Людині, яка переїхала з Криму, достатньо подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримувати в України, - пояснюють у міністерстві, - Для розрахунку пенсії можна надати трудову книжку або пенсійну справу (якщо вона є на руках). Жодних підтверджень від Пенсійного фонду країни-агресора не потрібно".

Який стаж не зарахують? Якщо інше не передбачено міжнародними угодами, то до страхового стажу не включатимуть періоди роботи або служби за межами України та на тимчасово окупованих територіях на користь росії починаючи з 19 лютого 2014 року. Це стосується:

  • військової служби у збройних силах;
  • служби в органах внутрішніх справ;
  • служби в органах держбезпеки;
  • служби у поліції;
  • служби у будь-яких військових формуваннях;
  • роботи в органах місцевого самоврядування;
  • добровільної роботи на посадах, де передбачені адміністративно-господарські або організаційно розпорядчі функції у незаконних органах влади на ТОТ, у судових або правоохоронних органах;
  • добровільна участь у незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, утворених на ТОТ, у збройних формуваннях росії.

Як це не дивно, але до змін законодавчих підстав не враховувати такий стаж в Україні не було.

Чи є виключення для пільгових пенсій? У ст. 114 закону про загальнообов'язкове пенсійне страхування прописані окремі умови щодо віку виходу на пенсію, якщо людина працювала з особливо шкідливими та важкими умовами, на підземних роботах, в колгоспах, радгоспах, на виробництві сільгосппродукції, на текстильних виробництвах, артистам та деяким іншим. Там є вимоги до стажу, який дозволяє вийти на пенсію раніше.

За новим законом Україна згоджується зарахувати такий стаж за кордоном. Але тільки у тому випадку, що це прописано у міжнародних договорах. Якщо договору немає, стаж як пільговий не буде рахуватися і право вийти на пенсію раніше не буде.

Якщо пенсію за угодою з снд вже призначили? Якщо пенсійну виплату вже призначили за нормами угоди із країнами снд, її мають продовжити виплачувати на умовах цієї угоди. Навіть не зважаючи на те, що Україна її денонсувала.

Які нові підстави для припинення пенсій?

Перелік підстав, з яких зараз припиняють виплату пенсій (ст. 49 закону про загальнообов'язкове пенсійне страхування), розширяють. До існуючих додають такі:

  • за заявою пенсіонера про припинення виплати у зв'язку із тимчасовим проживанням за кордоном;
  • в разі визнання пенсіонера безвісно відсутнім, оголошенням його померлим. До змін – в разі смерті пенсіонера;
  • в разі надання пенсіонеру статусу особи, зниклої безвісти за особливих обставин. Цей статус надають після внесення людини до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Він почав працювати в травні 2023 р.;
  • якщо пенсіонер не пройшов фізичну ідентифікацію.

Також у першому варіанті проєкту хотіли додати умову для припинення виплати, якщо протягом 6 місяців немає видаткових операцій за поточним рахунком, на який йде пенсія. Згідно із порівняльною таблицею до другого читання, комітет цю норму прибрав. Є, як і раніше, підстава припинити виплату, якщо протягом 6 місяців пенсіонер пенсію не отримує.

Які пенсіонери мають проходити фізичну ідентифікацію?

До початку карантину через ковід діяла вимога про те, що пенсіонери зі статусом ВПО, тобто ті, які його отримали до повномасштабного вторгнення, мають кожні пів року проходити фізичну ідентифікацію. Після скасування карантину минулого року цю вимогу реанімували. Пенсіонерів-ВПО зобов'язали пройти ідентифікацію до 31 березня 2024 і припинили виплати тим, хто це не зробив. Щоб поновити, треба звертатися до органу ПФУ.

У Мінсоцполітики тоді нагадали, що загалом фізична ідентифікація пенсіонерів відбувається ще з 2004 року, просто для більшості проходить непомітно, коли людина отримує пенсію через Укрпошту чи через банк. Особливість у тому, що для деяких категорій на рівні законодавства визначають певні терміни ідентифікації. У випадку із ВПО – кожні пів року. У випадку з пенсіонерами, які перемістилися за кордон, не оформили переведення пенсії, а перед тим отримували її на пошті, також кожні пів року, адже Укрпошта її не віддає протягом цього часу.

Тепер до закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування додали нову статтю 47-1. А у ній зазначили, що виплачувати пенсію тим, хто тимчасово живе в іншій країні, продовжують за умови фізичної ідентифікації. Це має відбуватися щороку до 31 грудня.

Тобто пенсіонерам-біженцям підготували майже ту саму процедуру, що й пенсіонерам-ВПО. Пройти фізичну ідентифікацію вони зможуть в один з трьох способів, які тепер вписали на рівні закону:

  • на сайті Пенсійного фонду в особистому електронному кабінеті. Тобто треба буде поставити електронний підпис ("Дія. Підпис" або підпис, згенерований через Єдиний державний вебпортал електронних послуг);
  • через відеоконференцзв'язок із представником ПФУ, під час якого людина покаже документи. Вочевидь система буде подібною до тієї, яку виписали для ВПО: подати на сайті ПФУ заявку на відеоконференцію (для цього не потрібен електронний цифровий підпис), у ПФУ призначать дату конференції і треба буде у вказаний день і час бути на відеозв'язку;
  • особисто звернувшись до дипустанови України за кордоном.

У новій статті про пенсію українцям, які тимчасово проживають за кордоном, дописують, що порядок її виплати встановлює Кабмін. Звідти потім і дізнаємося про усі деталі процедури і про те, що робити, якщо вчасно не ідентифікуватися.

Закон набере чинності після публікації. Тобто пенсіонерам-біженцям треба підготуватися до того, що вже до кінця цього року вони мають пройти фізичну ідентифікацію.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, які пенсійні послуги українці можуть отримати онлайн та що для цього потрібно.

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.