Коронавірус Пірола в Україні: чому до цього штаму такий великий інтерес

Коронавірус Пірола в Україні: чому до цього штаму такий великий інтерес

Лише три тижні тому у Міністерстві охорони здоров'я повідомили про перші в Україні випадки Еріс – нового штаму коронавірусу, і тепер до країни прийшов ще один. 7 листопада повідомили, що у українця вперше виявили Арктур, а згодом – про перший випадок Пірола. "Ми – Україна" розбирався у "родинних зв'язках" підвидів коронавірусу, а також з'ясовував, чим саме Пірола так стурбував медиків.

Від Кракена до Піроли: що це за види коронавірусу?

У грудні буде чотири роки з того моменту, як в Ухані зафіксували SARS-CoV-2 – вірус, який спричиняє COVID-19. За цей час з'явилася величезна кількість нових варіантів вірусу і перші, А та В, поступово обростали номерами. Іменувати віруси почали за системою Pango – літери та цифри, які відображають походження нових видів від вже існуючих, як генеалогічне дерево. Наприклад, В.1 – перша гілка В, В.1.1 – перша субгілка В.1 і так далі.

Оскільки коронавірус став проблемою для усього світу, темою для безлічі людей без наукових ступенів, варіантів з'явилося дуже багато, тому заплутатися у системі Pango легко і знадобилися уточнення для громадськості. Дуже швидко відмовилися від практики називати нові види за країнами походження, щоб не дискредитувати регіони.

В травні 2021 р. у ВООЗ почали використовувати грецькі літери, але їхній запас швидко вичерпався. В листопаді 2021 року їх використали востаннє – з Омікроном. Тепер це величезна група варіантів – понад 1700 гілок, бо оригінальний Омікрон нагородив світ своїми нащадками, з якими і маємо справу.

Влітку 2022 р. з'явилася ідея замість літер окремим варіантам надавати прізвиська з міфології. Деякі назви, такі як Кракен, що вирував минулої зими, виявилися надто страшними та невідповідними наслідкам. Тепер маємо астрологічні назви вірусів поруч із буквами та цифрами за системою Pango.

"Я вважаю, що стандартом для псевдонімів є, по суті те, чи потрібно людям говорити про це поза технічними дискусіями? Чи потрібна більш легка, доступна комунікація щодо цього варіанту? Це не означає, що ми думаємо, що це спричинить величезну хвилю чи щось подібне. Це просто означає, що це, ймовірно, те, про що люди будуть писати або говорити. І намагатися відрізнити", - пояснює професор Райан Грегорі, один із групи дослідників COVID-19, які пропонують неофіційні назви для варіантів вірусу.

Таке тлумачення потрібне для того, щоб зрозуміти: неофіційна назва підвиду SARS-CoV-2, така як Кракен, Арктур, Еріс, Пірола, означає, що вони будуть чи стають обговорюваними. Отже, варті уваги громадськості. Але паралельно із такими назвами варіантів все одно залишають буквено-цифрові, за системою Pango.

Омікрон – варіант SARS-CoV-2, який виявили у листопаді 2021 р. у Ботсвані. Його особливість у великій кількості мутацій, і він "батько" усіх обговорюваних нині інших варіантів:

  • Еріс (EG.5) – перші випадки в Україні зафіксували 18 жовтня, і "Ми – Україна" розповідав про його особливості;
  • Арктур (XBB.1.16) – вперше виявлений у січні 2023 р. та відповідальний за велику кількість випадків зокрема у США у першій половині цього року. Через додаткову мутацію, що вказувала на підвищену інфекційність, викликав занепокоєння у ВООЗ. В Україна 7 листопада заявили про перший його випадок на Рівненщині голова Рівненської ОВА Віталій Коваль та гендиректор обласного центру контролю та профілактики хвороб Роман Сафонов. Але згодом у МОЗ офіційно заявили про перший зафіксований на Рівненщині випадок іншого субваріанту Омікрону;
  • Пірола (BA.2.86) – це субваріант, поява якого вже офіційно підтверджена в Україні 7 листопада.

Чому всі схвильовані через Піролу?

Перші дані про Піролу до Глобальної наукової ініціативи обміну даними про грип (GISAID), яка збирає відомості й щодо ковіду, надійшли 13 серпня 2023 р. з Ізраїлю. Наступного дня про перший випадок сповістили з Данії. Далі субваріант поширювався. У Центрі з контролю захворювань США (CDC) наприкінці жовтня казали, про виявили його у щонайменше 32 країнах, до яких тепер можна додати Україну.

Вже у перші тижні свого поширення варіант Пірола вже викликав тривогу.

"BA.2.86 — найяскравіший штам SARS-CoV-2, який світ бачив з моменту появи Омікрону", — сказав Франсуа Баллу, професор біології обчислювальних систем і директор Інституту генетики Лондонського університетського коледжу.

Пірола має більше 30 мутацій, що й стало причиною для тривоги медиків у всьому світі.

"Найбільше занепокоєння викликає кількість відмінностей мутацій з BA.2.86. Коли ми переходили від XBB.1.5 (Кракен, - авт.) до EG.5 (Еріс, - авт.), це була, можливо, одна або дві мутації, і вони були очікуваними. Кожен респіраторний вірус, який поширюється від людини до людини, поступово розвивається з часом. Але ці масштабні зміни, які ми також спостерігали від Delta до Omicron, викликають занепокоєння. Велике питання полягає в тому, чи BA.2.86 матиме таке ж експоненціальне зростання, як Omicron, з точки зору кількості випадків, чи він вимре, на що всі сподіваються", - каже доктор медицини Скотт Робертс з Yale Medicine (клінічна практика Єльської школи медицини).

Мутація від Омікрона до Піроли

омікрон_пірола.jpg (55 KB)

У зв'язку із появою Піроли у Глобальному альянсі з вакцин та імунізації (GAVI) вказують на таке:

  • у Великій Британії цей варіант став причиною спалаху COVID-19 у будинку для людей похилого віку. І це назвали раннім показником того, що Пірола може мати вплив у тісному контакті;
  • багато вчених прогнозують, що мутації BA.2.86 можуть ускладнити імунній системі розпізнавання вірусу та надання сильної відповіді. У людей вже є певний імунітет до SARS-CoV-2, але реагувати він може в залежності від рівня антитіл. Цей рівень проти Піроли може виявитися нижчим за рівень проти інших варіантів;
  • відповідно, Пірола може виявитися варіантом, який здатний викликати інфекцію у тих, хто вже раніше хворів на COVID-19 або робив щеплення.

Головний санітарний лікар України Ігор Кузін також зараз попереджає, що через велику кількість мутацій Пірола швидше вражає людей з ослабленим імунітетом, захворіти можуть і раніше щеплені. Проте він нагадує, що вакцинування знижує ризик ускладнень. Тому закликає після консультацій із лікарями завершити курс тим, хто це ще не зробив.

У вересні Кузін прогнозував, що наприкінці першого кварталу 2024 року, тобто на завершення епідсезону, Пірола стане превалюючим видом в Україні.

"По суті, це мутація навколо варіанту Омікрон, яка має всі характеристики, які були притаманні базовому штаму Омікрон. Це означає, що він передається так само швидко, не викликає важкого перебігу захворювання у людей, які не мають імунокомпрометованого стану або супутніх неінфекційних важких захворювань", - попередив Кузін.

Станом на середину жовтня дані про смертельні випадки через Піролу у світі були відсутні. І найбільше занепокоєння – саме через велику та до кінця не вивчену кількість мутацій.

Набір симптомів Піроли для ковіду вже стандартний:

  • найпоширеніші: чхання, біль у горлі, головний біль, втома, висока температура, нежить, зміни смаку чи нюху;
  • менш поширені: висипання на шкірі, зміни в ротовій порожнині або на язиці, такі як виразки або хворобливість, болі в пальцях рук або ніг, діарея та свербіж в очах.

Почервоніння очей також є одним з можливих характерних симптомів Арктур, який України наче не дістався. 

"Рожеві очі" Арктура

На початку 2023 р. підвид Омікрону XBB.1.16 або Арктур виявили в Індії. Максимальна увага до нього була прикута ще у квітні цього року, коли у ВООЗ його визначили як "варіант, що викликає інтерес".

На початку дослідження Арктура надходили звіти індійських педіатрів про те, що цей варіант може бути пов'язаний із кон'юнктивітом у дітей, які заразилися саме цим варіантом. Із зараженням іншими вірусами також подразнення очей може бути симптомом. Кон'юнктивіт як симптом був і на ранніх етапах розповсюдження COVID-19. Але саме за Арктуром "рожеві очі" закріпилися як визначальний симптом.

Розповсюджувався світом на початку цього року він паралельно із Кракеном (XBB.1.5). Але більш серйозне захворювання Арктур не викликав. Зараз цікавість до нього в світі зменшилася.

"Станом на початок вересня 2023 року оцінки CDC показали довгий список циркулюючих підваріантів Омікрон, включаючи більше десятка штамів XBB, - вказують у Yale Medicine, - XBB.1.16 (або Арктур) був поширеним штамом до того, як його перевершив EG.5".

Нині саме до Еріс (EG.5) та Пірола (BA.2.86) через їхні мутації прикута найбільша увага науковців. Що ж до ВООЗ, то там у обговорюваних нами підвидів коронавірусу такі статуси:

  • варіанти, що викликають інтерес, тобто із такими генетичними змінами, які впливають на вірус, його передачу, вірулентність, ухилення від антитіл та мають перевагу у зростанні. Такими є Кракен (XBB.1.5), Арктур (XBB.1.16), Еріс (EG.5);
  • варіанти під моніторингом, тобто із генетичними змінами, які можливо впливають на його характеристики та більше зростання, проте дані щодо них не є точними. Такими є шість вірусів, а два з них, XBB.1.9.1 та BA.2.86, мають неофіційні поширені назви – Гіперіон та Пірола.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про симптоми вірусного гепатиту А та способи уберегтися від нього.

Головне