Як змінять закон про вищу освіту: головне про пільги, гранти, вступ на бюджет та відпрацювання

Як змінять закон про вищу освіту: головне про пільги, гранти, вступ на бюджет та відпрацювання

Освітній комітет Верховної Ради взявся працювати над урядовим законопроєктом про фінансування вищої освіти. Якщо справа піде швидко, вже у 2024 році оплата навчання у вишах цьогорічних абітурієнтів  відбуватиметься за іншим принципом. Буде обмежений обсяг держзамовлення за вузьким колом спеціальностей. Решта, якщо добре складуть НМТ, зможуть повністю або частково компенсувати вартість навчання завдяки державним грантам. У деталях законопроєкту, розбирався "Ми – Україна".

Основне про законопроєкт

Урядовий законопроєкт 10399 про фінансування вищої освіти проходив громадське обговорення з 19 жовтня по 2 листопада 2023 року. 5 січня в Кабміні його погодили, а 10 січня внесли до парламенту.

У нинішньому вигляді документом хочуть внести зміни до дев'ятьох законів, і найбільше новацій буде у законі про вищу освіту. Нові норми наберуть чинності через три місяці після публікації.

"Ми розраховуємо на ухвалення його у березні", - каже заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький.

Тих, хто вже здобуває вищу освіту, зміни не зачеплять. Нову систему фінансування застосують для тих, хто вступить до вишів після набрання законом чинності.

"Якщо Верховна Рада оперативно ухвалить законопроєкт, нова система грантів запрацює вже з вересня 2024 року", - попереджають у Міносвіти.

За кого заплатить держава?

Два канали фінансування, які передбачають безоплатне навчання – державне та регіональне замовлення. Якщо замовлення державне – коштом держбюджету, якщо регіональне – за рахунок місцевих бюджетів.

Якщо вступити на бюджет, то державний або місцевий покривають:

  • оплату послуг з навчання;
  • виплату академічних та соціальних стипендій. Потребу у соціальній стипендії, виходячи з матеріального становища сім'ї, оцінюватимуть за окремим урядовим порядком.

В уряді неодноразово казали, яких саме спеціалістів "замовлятиме" держава.

"Система державного замовлення збережеться для тих спеціальностей, які першочергово потрібні державі: медики, педагоги, інженери, енергетики тощо. Так само збережуться пільги для вступників із вразливих категорій", - обіцяє міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Але у законопроєкті переліку спеціальностей немає. Є вимоги до того, як саме держзамовлення формувати:

  • кожні чотири роки Мінекономрозвитку складатиме прогноз потреби ринку праці та щороку його коригуватиме;
  • до 1 червня поточного року на наступний рік подаватимуть прогноз державним замовникам;
  • до 1 липня держзамовники подаватимуть пропозиції на наступний рік щодо ступенів вищої та фахової передвищої освіти, освітньо-кваліфікаційного рівня робітника, галузей знань і спеціальностей;
  • до 1 серпня Мінекономіки подаватиме обсяги держзамовлення Мінфіну, щоб той врахував їх у проєкті бюджету на наступний рік;
  • у результаті Кабмін окремим рішенням ухвалить держзамовлення в розрізі ступенів освіти, освітньо-кваліфікаційного рівня, галузей знань і спеціальностей. Робитиме це щороку, але дату, до якої треба це рішення ухвалити, у проєкті не вказали.

Тож спеціальності під держзамовлення – не константа. Озвучені спеціальності дійсно постійно потрібні державі, але перелік не категоричний та не вичерпний. До того ж кількість необхідних країні спеціалістів може змінюватися і не все навчання, наприклад, за медичними спеціальностями буде охоплене держзамовленням.

Рекомендацію абітурієнту до зарахування на бюджет нададуть на підставі його конкурсного бала. Кожного року формуються свої конкурсні умови, тому якусь чітку межу в законопроєкті не визначають. Списки рекомендованих до зарахування на бюджет приймальні комісії отримують з Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО).

"Якщо він (вступник, - авт.) написав іспит чи тест відмінно – добре, він потрапляє на бюджет і держава стовідсотково оплачує навчання. Написав гірше – освіту держава не оплачує взагалі. І часто це може бути різниця, умовно кажучи, у пів бала – людина зі 175 балами потрапляє на бюджет, людина з 174,5 балами – на контракт", - попереджає Винницький.

Кожному вступнику впродовж року можуть надати одну рекомендацію на бюджет, яка з'явиться в електронному кабінеті вступника у ЄДЕБО. Також одну рекомендацію нададуть вступнику, який розраховує отримати від держави грант на навчання.

Як буде працювати система грантів?

Навчання за державним чи регіональним замовленням – безоплатне. Навчання за рахунок коштів фізичних та юридичних осіб – платне, і за проєктом держава береться надавати студентам гранти, які частково або повністю покриють вартість контракту.

Фінансування за грантовою системою – тільки на оплату послуг навчання, а про виплату стипендії згадки немає.

Абітурієнти подають заяви на вступ до вишів через електронний кабінет у ЄДЕБО, і у них буде можливість подати заяви на спеціальність держзамовлення та на грант.

"Якщо вибір припадає на спеціальність державного замовлення, то все залишатиметься, як було дотепер – широкий конкурс, розподіл бюджетних місць між закладами в залежності від вибору і балів вступників. Стосовно грантів: зі вступом все буде так само, але буде ще додатковий етап – гроші прийдуть на телефон, маєш підписати контракт, оплатити частину або повністю за допомогою гранту", - пояснює Винницький.

Гранти між вступниками розподілятимуть на конкурсній основі, чим вищим буде бал, тим більшу суму абітурієнт отримає від держави. Але кореляцію між балами на НМТ та розміром гранту проєкт не визначає. Це, знову ж таки, буде в урядовій нормативці.

Поки маємо попередні оцінки від МОН, згідно яких розмір гранту буде коливатися в діапазоні від 15 тис. грн до 55 тис. грн на рік. Щороку за новим законом суму індексуватимуть на розмір інфляції. Якщо державного гранту вистачає на покриття вартості навчання в обраному виші – добре, якщо ні – різницю треба буде покривати з власного гаманця.

Грантові кошти, за аналогією із програмою "є-Підтримка", йтимуть на спеціальний рахунок студента і ними можна буде розрахуватися тільки за навчання за наданою при вступі рекомендацією. Хоча кажучи про обсяги грантів у МОН оперують сумами на рік, за законопроєктом на спецрахунок гроші переказуватимуть щомісяця.

"Важливо, що гроші "ходитимуть" за студентом, а це означає, що абітурієнт (який отримає грант, - авт.) зможе навчатися в тому університеті, де насправді хоче, незалежно від його форми власності. Так ЗВО отримають додаткову мотивацію до розвитку і вдосконалення, почнуть по-справжньому конкурувати за вступника", - каже Оксен Лісовий.

Чи заплатить держава вдруге?

Державне та регіональне замовлення, а також державні гранти на освіту передбачені для тих, хто навчається на певному освітньому рівні вперше.

Повторно за рахунок замовлення чи грантів навчатися можна, якщо:

  • здоров'я вже не дозволяє виконувати службові чи посадові обов'язки за кваліфікацією. Це має підтвердити МСЕК. Умисна шкода здоров'ю не буде поважною причиною;
  • студент вступив до вищого військового навчального закладу чи у військовий підрозділ ЗВО;
  • є статус УБД або особи з інвалідністю внаслідок війни.

Тобто, якщо вирішив, що обрана спеціальність не твоє і хочеш вступати знову на іншу, тоді вже на контракт за кошти фізосіб чи юросі. Якщо вчився на бюджеті, відшкодуй те, що держава встигла витратити. Як саме відшкодовувати, Кабмін напише в окремому порядку.

Щодо переведення до іншого вишу чи на іншу спеціальність у межах держзамовлення у проєкті немає деталей. Хоча й так зрозуміло, що тут простір для маневру обмежений наявністю вільних бюджетних місць.

Із можливістю перевестися студенту на грантовій системі пропозиції поки такі: зберегти грант можна, якщо переводитися до іншого вишу в межах того самого строку навчання, на тому самому рівні освіти, без зміни спеціальності та форми навчання.

Ті ж вимоги для грантовиків, яких відрахували з вишу, але вони поновилися, які пішли у академвідпустку і повернулися з неї. На період "простою" виплату гранту припипиняють, а потім відновлюють.

Які умови для пільговиків?

У законі про вищу освіту виписують нову статтю 44-1 щодо вступу та оплати навчання окремих категорій. У ній – перелік доступних спеціальних умов та пільговиків, на яких ці умови можуть розповсюджуватися. Вказуємо категорії пільговиків та спецумови, які їм можуть запропонувати при вступі.

Особи з інвалідністю внаслідок війни, діти з інвалідністю та особи з інвалідністю І групи, які неспроможні відвідувати заклад освіти.

Спеціальні умови:

  • зарахування на бюджет за результатами позитивної оцінки вступних випробувань відповідно до Умов прийому;
  • гарантоване право на пільговий довгостроковий кредит (під 3%) на весь розмір оплати за навчання або різницю між оплатою за навчання та державним грантом на навчання.

Чорнобильці, яким за профільним законом можна вступати до вишів на підставі співбесіди.

Спеціальні умови:

  • зарахування на бюджет за результатами позитивної оцінки вступних випробувань відповідно до Умов прийому;
  • гарантоване право на пільговий довгостроковий кредит (під 3%) на весь розмір оплати за навчання або різницю між оплатою за навчання та державним грантом на навчання.

Особи з інвалідністю І-ІІІ групи, діти з інвалідністю, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа до 23 років, особи, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків (батьки яких померли/оголошені померлими, загинули або пропали безвісти), постраждалі учасники Революції Гідності, УБД, зокрема ті з них, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби).

Спеціальні умови:

  • зарахування на бюджет за результатами участі в конкурсі за квотою;
  • переведення осіб, які брали участь в конкурсному відборі на бюджет і зараховані на навчання за контрактом, на навчання на бюджет на вакантні місця в порядку, визначеному Умовами прийому;
  • гарантоване право на отримання державного гранту на навчання у розмірі, який визначає Кабмін за своїм порядком;
  • гарантоване право на пільговий довгостроковий кредит (під 3%) на весь розмір оплати за навчання або різницю між оплатою за навчання та державним грантом на навчання.

Особи, зареєстрована чи задекларована адреса яких на ТОТ, і ті, хто перемістився з ТОТ у рік вступу.

Спеціальні умови:

  • зарахування на бюджет за результатами участі в конкурсі за квотою;
  • переведення осіб, які брали участь в конкурсному відборі на бюджет і зараховані на навчання за контрактом, на навчання на бюджет на вакантні місця в порядку, визначеному Умовами прийому;
  • гарантоване право на пільговий довгостроковий кредит (під 3%) на весь розмір оплати за навчання або різницю між оплатою за навчання та державним грантом на навчання.

Діти загиблих (померлих) Захисників і Захисниць (ч. 1 ст. 10-1 закону про статус ветеранів), особи з їх числа, діти, один із батьків яких загинув чи постраждав під час Революції Гідності, діти, один з батьків яких – загиблий, померлий, пропалий безвісти УБД на території інших держав, діти, одним з батьків чи усиновлювачів яких був загиблий чи пропалий безвісти під час виконання службових обов'язків військовий або правоохоронець.

Спеціальні умови:

  • переведення осіб, які брали участь у конкурсі на бюджет і зараховані на контракт, на навчання на бюджет в обов’язковому порядку;
  • гарантоване право на грант на навчання у розмірі, який визначає Кабмін за своїм порядком;
  • гарантоване право на пільговий довгостроковий кредит (під 3%) на весь розмір оплати за навчання або різницю між оплатою за навчання та державним грантом на навчання.

Особи, які були позбавлені особистої свободи внаслідок збройної агресії, чорнобильці-ліквідатори та потерпілі чорнобильці з інвалідністю, хворі на променеву хворобу через аварію на ЧАЕС (категорія 1), особи, які постійно проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення, ВПО, діти з сімей, які мають п’ять і більше дітей, шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менше ніж три роки, а також протягом трьох років після здобуття повної загальної середньої освіти особи, батьки яких є шахтарями та мають стаж підземної роботи не менше ніж 15 років або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали особами з інвалідністю I або II групи.

Спеціальні умови:

  • переведення осіб, які брали участь у конкурсі на бюджет і зараховані на контракт, на навчання на бюджет на вакантні місця в порядку, визначеному Умовами прийому;
  • гарантоване право на грант на навчання у розмірі, який визначає Кабмін за своїм порядком;
  • надання пільгового довгострокового кредиту на весь розмір оплати за навчання або різницю між оплатою за навчання та державним грантом на навчання за результатами оцінки кредитного ризику.

Діти постраждалих учасників Революції Гідності, діти УБД, діти осіб з інвалідністю внаслідок війни, діти зниклих безвісти за особливих обставин, діти тих, кого позбавили особистої свободи внаслідок агресії.

Спеціальні умови:

  • переведення осіб, які брали участь у конкурсі на бюджет і зараховані на контракт, на навчання на бюджет на вакантні місця в порядку, визначеному Умовами прийому;
  • гарантоване право на отримання гранту на навчання у розмірі, який визначає Кабмін за своїм порядком;
  • надання пільгового довгострокового кредиту на весь розмір оплати за навчання або різницю між оплатою за навчання та державним грантом на навчання за результатами оцінки кредитного ризику, за умови забезпечення та в межах обсягу коштів, виділеного на надання пільгових довгострокових кредитів особам.

Якщо спеціальні умови дозволяють пільговику перевестися на бюджет, то заповнюватимуть бюджетні місця у такій черговості:

  1. Діти загиблих (померлих) Захисників і Захисниць (ч. 1 ст. 10-1 закону про статус ветеранів), особи з їх числа, діти, один із батьків яких загинув чи постраждав під час Революції Гідності, діти, один з батьків яких – загиблий, померлий, пропалий безвісти УБД на території інших держав, діти, один з батьків чи усиновлювачів яких був загиблий чи пропалий безвісти під час виконання службових обов'язків військовий або правоохоронець. Також діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа у віці від 18 до 23 років, які в період навчання лишилися без батьків;
  2. Особи з інвалідністю внаслідок війни, діти з інвалідністю та особи з інвалідністю І групи, які неспроможні відвідувати заклад освіти. Чорнобильці, яким за профільним законом можна вступати до вишів на підставі співбесіди. Особи з інвалідністю І-ІІІ групи, діти з інвалідністю, постраждалі учасники Революції Гідності, УБД, зокрема ті з них, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби);
  3. Діти постраждалих учасників Революції Гідності, діти УБД, діти осіб з інвалідністю внаслідок війни, діти зниклих безвісти за особливих обставин, діти тих, кого позбавили особистої свободи внаслідок агресії;
  4. Особи, зареєстрована чи задекларована адреса яких на ТОТ і ті, хто перемістився з ТОТ у рік вступу. Особи, які були позбавлені особистої свободи внаслідок збройної агресії, чорнобильці-ліквідатори та потерпілі чорнобильці з інвалідністю, хворі на променеву хворобу через аварію на ЧАЕС (категорія 1), особи, які постійно проживали у зоні безумовного (обов’язкового) відселення, ВПО, діти з сімей, які мають п’ять і більше дітей, шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менше ніж три роки, а також протягом трьох років після здобуття повної загальної середньої освіти особи, батьки яких є шахтарями та мають стаж підземної роботи не менше ніж 15 років або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали особами з інвалідністю I або II групи.
  5. Особи з високим рівнем успішності навчання, які не належать до пільгових категорій.

Як відпрацювати за навчання на бюджеті?

Той, хто навчатиметься на бюджеті, за державним чи регіональним замовленням, буде зобов'язаний відпрацювати не менше трьох років після отримання диплому

Відбуватиметься це так:

  • студентів реєструватимуть у територіальних центрах зайнятості як тих осіб, які шукають роботу;
  • договір про працевлаштування укладе або центр зайнятості, або роботодавець. Терцентри надаватимуть пропозиції, але й у студента буде можливість знайти роботодавця. Проте працевлаштовуватися все одно треба буде через центр зайнятості. Прямої вимоги, що відпрацювати треба саме на держпідприємстві чи у комунальній конторі у законопроєкті немає;
  • після того, як від центру зайнятості надійде пропозиція, у студента буде місяць, щоб погодитися і укласти договір. Період, коли можна укладати договір: після того, як завершиться половина навчання, але не пізніше, ніж за півроку до отримання диплому. Якщо пропозицій немає – це не вина студента і зобов'язань перед державою у нього немає. Але медикам пропозиції мають надходити в обов'язковому порядку;
  • якщо відмовитися від пропозиції центру зайнятості та не підписати договір про працевлаштування під час навчання – запропонують перейти на контракт. В разі відмови переходити на контракт – відрахують;
  • після того, як студент укладе договір про працевлаштування, йому обіцяють підвищену академічну стипендію. Розмір визначить Кабмін;
  • відпрацювати після отримання диплому треба мінімум три роки, і про можливу зміну місця роботи нічого не вказано. Але уряд узгодить і порядок працевлаштування, і умови звільнення від виконання умов договору чи його відтермінування, і типову форму договору. Якщо договір про працевлаштування порушити, доведеться компенсувати державі видатки на виплату академічної стипендії;
  • неможна буде укладати договір про працевлаштування, якщо на посаду конкурсний відбір, а від пропозиції, яка передбачає вступ на військову службу чи у правоохоронні органи, студент зможе відмовитися.

Якщо бюджетник протягом трьох років буде відпрацьовувати за спеціальністю у сільській місцевості, йому мають надати безоплатно житло з опалення та освітленням. Але у межах норм і стосується це тільки трьох спеціальностей:

  • медична;
  • педагогічна;
  • мистецька.

Як бути тим, хто вступить на бюджет, але зрозуміє, що промахнувся із спеціальністю і три роки відпрацьовувати не готовий, пояснює міністр освіти та науки. У такому випадку:

  • можна відмовитися від навчання на бюджеті і, не повертаючи кошти, піти на контракт;
  • можна отримати грант, доплативши частину коштів на навчання, якщо її не вистачає.

Що далі?

Законопроєкт можуть змінити депутати поправками, тож це не остаточні умови бюджету та контракту. Від того, наскільки швидко Рада розгляне зміни, залежать умови прийому до вишів на наступний рік.

Нині маємо тільки проєкт умов прийому-2024, про який "Ми – Україна" розповідав. Вони базуються на чинному законодавстві, без нових норм із законопроєкту. До кінця січня порядок прийому до вишів на обговоренні, і Винницький каже, що на його узгодження чекають аж у березні-квітні, із запізненням.

Поки у розпорядженні цьогорічних випускників шкіл є закон про скасування ДПА і затвердження чотирьох предметів для тестування: математика, укрмова та історія України – обов'язкові, четвертий предмет на вибір (іноземна мова, українська література, географія, фізика, хімія, біологія).

Також є затверджений порядок проведення НМТ-2024 без зазначених там строків реєстрації. Щодо них та окремих умов тестування є попередні пояснення директорки УЦОЯО Тетяни Вакуленко. Згідно із ними, реєструватися на тестування треба буде у березні, але графік ще не затвердили.

Але тільки узгодженням проєкту про фінансування вищої освіти цьогорічні плани МОН не обмежуються. Абітурієнтам варто готуватися і до іншої порції змін. Рада вже узгодила у першому читанні законопроєкт 10177 про індивідуальні освітні траєкторії. Його готують до другого читання, і про основні новації "Ми – Україна" розповідав раніше. Одна з основних – це можливість студенту скоротити строк свого навчання.

Головне