Як зареєструватися на НМТ-2024: усе про строки, умови та документи

Як зареєструватися на НМТ-2024: усе про строки, умови та документи

14 березня розпочнеться реєстрація учасників національного мультипредметного тесту. Як вона проходитиме, які документи потрібні та що ще треба знати вступникам, розбирався "Ми – Україна".

Як зареєструватися на НМТ-2024?

Коли реєстрація? Реєстрація на національний мультипредметний тест розпочнеться 14 березня. Вона триватиме до 11 квітня – чотири тижні. Цей період є основним етапом реєстрації, тобто для участі в основній сесії НМТ.

Де реєструватися? Вступники мають реєструватися для участі тільки особисто, а не у школі, як це було за часів ЗНО, на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО). На головній сторінці буде посилання у розділі "Сервіси для учасників", за яким можна буде створити електронний кабінет, внести дані та відправити їх на розгляд регламентній комісії.

Як реєструватися? На сайті УЦОЯО треба створити персональний кабінет. Ця можливість буде доступною 14 березня. При створенні заповнюється форма із персональними даними:

  • РНОКПП, тобто ідентифікаційний код, номер платника податків;
  • прізвище, ім'я та по батькові;
  • тип документа, який посвідчує особу. Якщо це паспорт-книжечка – вказати серію і номер, якщо ID-карта – номер (він у нижньому правому куті на тій стороні документа, де фото та ПІБ);
  • дата народження.

Далі треба буде внести реєстраційні дані:

  • категорію учасника: випускник школи цього року чи випускник минулих років;
  • заклад освіти, які учасник закінчив або закінчує: обрати із запропонованих системою варіантів, де буде і номер школи, і місто, і регіон;
  • місце, де учасник буде проходити НМТ: за кордоном або в Україні. Система буде підказувати область та населений пункт;
  • контактні дані: електронка, телефон, додатковий номер телефона;
  • предмети, з яких учасник буде складати НМТ. Три є обов'язковими, які система визначить автоматично: українська мова, математика, історія України. Четвертий предмет – на вибір з переліку: українська література, іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), географія, фізика, хімія, біологія.

Також до персональних та реєстраційних даних треба долучити сканкопії або фотокопії документів у форматі .jpg або .png, розміром не більше 1 МБ. На копії має бути увесь документ, інформація має бути розбірлива.

Обов'язково треба додати копії таких документів:

  • паспорту – документу, який посвідчує особу;
  • документу про достовірність РНОКПП – це документ з податкової про присвоєння;
  • документу про освіту. Випускники цього року мають взяти у приймальній директора своєї школи довідку про навчання та зробити копію з неї. Випускники минулих років додають копію свідоцтва про повну середню освіту або атестату.

Із документами можливі нюанси та уточнення. До прикладу, паспорту з якоїсь поважної причини може не бути. Тож додати можна свідоцтво про народження і, якщо є, у розділ "Інші документи" прикріпити пояснюючий. У будь-якому разі рішення про реєстрацію ухвалюватиме регламентна комісія, можливо вона запросить про уточнення. Також може бути втрачено свідоцтво про середню освіту, але на руках є диплом з коледжу чи вишу. Можна прикріпити його і також чекати на реакцію регламентної комісії.

Важливо також вказати, що в разі потреби в особливих умовах проходження НМТ за станом здоров'я, це необхідно підтвердити медичними документами (довідка №086-3/о) – додати копію у розділ "Інші документи". Регламентна комісія має їх опрацювати і сповістити, чи є можливість у пункті НМТ забезпечити такі умови, або їх немає.

Туди ж додають, зокрема, інші важливі для реєстрації документи: ті, які підтверджують розбіжності у ПІБ (свідоцтво про зміну імені, свідоцтво про шлюб, рішення суду про зміну імені, витяг з держреєстру актів цивільного стану про підтвердження дошлюбного прізвища), документ про причину невнесення ідентифікаційного коду, виписку з Єдиної державної електронної бази з питань освіти про здобуту середню освіту, якщо немає свідоцтва або атестату.

Як внести зміни? Можливість відкрита до 15 квітня. До цього часу учасники НМТ можуть змінити:

  • четвертий предмет, який складатимуть;
  • населений пункт, де будуть проходити НМТ;
  • вказати про потребу в проходженні тесту під час додаткової сесії НМТ.

Чому із реєстрацією не варто зволікати? Тим, хто складатиме НМТ в Україні, реєстрація без затягування дає більше часу для внесення змін. Наприклад, є можливість отримати та додати уточнюючі документи, якщо така потреба виникне. На розподіл учасників за екзаменаційними пунктами це не впливає.

Але ті учасники НМТ, які проходитимуть його за кордоном, точно не мають зволікати.

"Кількість центрів (де організують НМТ, - авт.) у Польщі та у Німеччині, де перебуває найбільша кількість наших вступників, дасть змогу всім охочим у цих країнах пройти оцінювання. Також зауважимо, що переважна кількість партнерів, які з нами співпрацювати у тому чи іншому варіанті, готові нам надавати місця. Але, на жаль, у деяких країнах менше місць, ніж ми на це сподівалися. Тому ті з вас, хто перебуває за кордоном, зважте на дати реєстрації. І розгляньте можливість реєстрації у перші дні проведення цієї реєстрації. Для того, щоб забезпечити можливість для себе пройти оцінювання у найближчому населеному пункті", - пояснила директора УЦОЯО Тетяна Вакуленко.

Які умови для участі в основній сесії НМТ?

Створивши персональний кабінет на сайті УЦОЯО, додавши всі необхідні документи, треба чекати підтвердження від регіонального центру про успішну реєстрацію. Тож треба періодично заходити у свій кабінет та перевіряти, чи є повідомлення.

Після підтвердження реєстрації від регіонального центру, учасник НМТ зможе створити у своєму персональному кабінеті Сертифікат НМТ. Це, разом із паспортом, обов'язковий документ для проходження тесту – його треба буде роздрукувати і взяти із собою на пункт тестування.

Про те, де саме та коли саме учасник буде проходити НМТ, його сповістять у запрошенні. Воно надійде у персональний кабінет до 8 травня.

В УЦОЯО пояснили, що при розподіленні вступників будуть враховувати, чи є учасник випускником минулого року чи закінчує школу цьогоріч. Це впливає на призначення дати. Також намагатимуться зробити так, щоб одночасно в одному пункті не проходили тестування однокласники.

Основна сесія НМТ-2024 триватиме з 14 травня по 25 червня. Першими у середині травня в ній братимуть участь випускники минулих років. Випускники цього року – наприкінці травня та до завершення основної сесії.

У відкритому доступі з міркувань безпеки не буде інформації про пункти тестування та час НМТ. Ці дані – у особистому запрошенні.

календар_нмт.png (693 KB)

Для кого додаткова сесія НМТ?

Окрім основної, є ще додаткова сесія НМТ. Вона проходитиме 11-19 липня. Запрошення на неї учасники отримають до 8 липня.

На додаткову сесію НМТ можуть зареєструватися ті вступники, які не мають змоги зареєструватися для участі в основній сесії або не мають можливості скласти іспит під час основної сесії.

Той, хто не може проходити тест під час основної сесії, реєструється на додаткову під час основного періоду реєстрації, просто при заповненні даних треба вказати на цю обставину. Також на додаткову сесію можна зареєструватися у додатковий період реєстрації: з 10 травня по 15 травня. Змінити реєстраційні дані можна буде протягом 10-19 травня.

Той, хто зареєструвався на основну сесію, але не зміг прийти на пункт тестування з поважних причин, матиме змогу протягом трьох днів з ня призначеного тестування подати заяву щодо участі у додатковій сесії. Причина пропуску має бути підтверджена документом. Тобто поважною причиною є, до прикладу, хвороба, ДТП, смерть або хвороба близьких. Запізнення не є поважною причиною і не дає можливості скласти НМТ у додаткову сесію замість основної.

Той, хто прийшов на пункт тестування у зазначений день і час підчас основної сесії, але не зміг розпочати або завершити роботу, теж матиме змогу подати заяву про участь у додатковій сесії.

Причини, з яких це може трапитися: стало погано під час тесту, виникли технічні складності, які неможливо швидко усунути, тривала повітряна тривога, після завершення якої вже неможливо продовжити роботу у тому самому центрі. Умови ті самі – заяву треба подати протягом трьох днів, а з підтвердженням допоможуть співробітники екзаменаційного пункту.

Треба мати на увазі, що в разі участі у додатковій сесії замість основної, тест треба буде проходити знову з усіх предметів, і задання будуть іншими.

Корисна інформація для вступника

Абітурієнти мають ознайомитися із порядком проведення НМТ-2024. Зокрема, зі своїми правами та обов'язками, часом роботи екзаменаційних пунктів, допуском до них для участі в оцінюванні.

Базові умови НМТ-2024 такі:

  • Оцінювання з усіх чотирьох предметів проходить в один день. Чотири предмети розділені на два блоки. Перший блок – українська мова та математика. Другий блок – історія України та обраний предмет. Між блоками перерва 20 хвили. Всередині блока можна змінювати предмети та завдання місцями, між блоками – ні.
  • Допуск на пункт тестування припиниться за десять хвилин до початку оцінювання. Тож треба заздалегідь прорахувати маршрут.
  • Учасник для проходження НМТ має пред'явити паспортний документ та Сертифікат НМТ.
  • Із собою на пункт треба взяти перекус, воду та ручку. Аркуші паперу для чернеток будуть на пункті. Власними чернетками, конспектами та підручниками користуватися неможна. Довідкові матеріали з математики, фізики та хімії будуть у програмі тестування в електронному вигляді, як окрема вкладка.
  • Вийти в туалет або попити води під час тесту можна, але витрачений на це час не додадуть до тестування.
  • Під час повітряної тривоги або технічних проблем тест призупиняється, співробітники пункту його зафіксують. Після завершення тривоги чи усунення проблем витрачений час додадуть. Або запропонують взяти участь у додатковій сесії.
  • Під час НМТ-2024 можливе застосування відеоспостереження та перевірка учасників металошукачами. Гаджети із собою брати неможна. Вони залишаться в особистих речах. Списування передбачає ануляцію тесту та його результатів.
  • Після завершення тестової роботи на екрані буде результат. Але остаточний надійде у персональний кабінет вступника на сайті УЦЯО. Також його передадуть у систему ВСТУП для формування електронного кабінету там та подання заяв до вишів. Тестові бали переводять у шкалу 100-200 балів. Шкала переведення для кожного предмета має бути у додатках до умов вступу. Але наразі маємо тільки їхній проєкт.
  • Для того, щоб пройти оцінювання, треба набрати мінімальну кількість тестових балів. Щоб пройти оцінювання треба набрати такі мінімальні тестові бали з наступних предметів: 5 балів – з математики, фізики та іноземної мови, 6 балів – з хімії, 7 балів – з української мови, української літератури, біології та географії, 8 балів – з історії України. За шкалою 100-200 балів, щоб подати заяву до вишу треба мати мінімум 130 балів.
  • Цьогоріч у тестових завданнях можуть використовувати завдання минулих років.

За посиланням можна знайти:

Демонстраційні варіанти НМТ-2024 у форматі PDF

Демонстраційні варіанти НМТ-2024 з можливістю пройти їх онлайн: на сайті Всеукраїнської школи онлайн – за умови реєстрації, на сайті zno.osvita.ua – онлайн без реєстрації.

Демонстраційні варіанти НМТ-2023 у форматі PDF та з можливістю пройти їх онлайн

Тестові завдання минулих років

Відповіді на запитання щодо НМТ-2024 керівництво надавало наприкінці лютого. На відео є теми із таймкодами.

Раніше "Ми – Україна" також розповідав про те, які завдання цьогоріч включать у тести та яку кількість балів можна отримати за їхнє виконання. Також ми розповідали про умови прийому до вишів згідно із проєктом, який поки не затверджений, та про нову систему фінансування вищої освіти, яку хочуть запровадити цьогоріч.

Головне