Як перерахують пенсії працюючим пенсіонерам з 1 квітня: що треба знати

Як перерахують пенсії працюючим пенсіонерам з 1 квітня: що треба знати

1 березня за рішенням уряду відбулася індексація пенсій непрацюючим пенсіонерам на 7,96%. Тією ж постановою Кабмін призначив перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам на 1 квітня. Як саме його проводять, розбирався "Ми – Україна".

На яких умовах проводять перерахунок працюючим пенсіонерам?

На підставі чого проводять перерахунок? Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам визначений законом про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (ст. 42). Під час війни низку питань щодо перегляду виплат, зокрема пенсійних, передають під ручне керування Кабінету міністрів.

В умовах воєнного стану щорічно законом про бюджет у прикінцевих та перехідних положеннях дають перелік тих виплат, рішення щодо яких ухвалює уряд. Законом про бюджет-2024 (п. 6 прикінцевих та перехідних положень) порядок, умови, строки індексації пенсій непрацюючим пенсіонерам та перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам також віддали під урядове управління.

Питання індексації пенсій непрацюючих пенсіонерів, вікових доплат, а також перерахунку пенсій працюючих пенсіонерів Кабмін ухвалює окремою постановою.

Коли проводять перерахунок? Згідно зі ст. 42 закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування дата щорічного автоматичного перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам – 1 квітня.

Постановою №185 цьогоріч Кабмін визначив, що у 2024 році його проведуть 1 квітня. Але після того, як до Держреєстру загальнообов'язкового державного пенсійного страхування надійдуть дані про нарахування та сплату Єдиного соціального внеску за перший квартал – за січень, лютий та березень.

Треба врахувати, що у реєстр інформація про ЄСВ надходить не 1 квітня. Страхувальники подають звітність протягом 40 днів після завершення кварталу. Тобто її акумулюють у реєстрі тільки в середині травня. Аналогічними були умови у 2023 році, і працюючі пенсіонери отримали перераховані виплати у червні. Щоправда і за квітень, і за травень також.

Чим перерахунок пенсій відрізняється від індексації? Індексація пенсій непрацюючим пенсіонерам – це спроба відшкодувати подорожчання споживчих товарів за ріку та зміну середньої зарплати. Це можна назвати спробою тому, що застосовують тільки половину від індексу інфляції та зміни середньої зарплати. До того ж підвищують не усю пенсійну виплату, а тільки показник середньої зарплати у ній. 

Перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам ані від інфляції, ані від показника середньої зарплати не залежить. 1 квітня щороку у їхній пенсійній виплаті враховують набуті додаткові місяці страхового стажу.

Як підвищують пенсію працюючим пенсіонерам?

За яких умов проводять автоматичний перерахунок? Щорічно 1 квітня автоматичний перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам, тобто без особистого звернення, проводять за обов'язкової умови. Станом на 1 березня 2024 року у людини має бути 24 місяці нового страхового стажу, отриманого або після призначення пенсії, або після останнього її перерахунку. Минулого року перерахунок проводили для 650 тис. працюючих пенсіонерів і в результаті підвищили пенсійну виплату 400 тис. з них.

12 місяців або один рік страхового стажу – це один відсоток або плюс 0,01 до коефіцієнту страхового стажу. Відповідно, 24 місяці або два рока – два відсотки або 0,02 до коефіцієнту.

Що саме перераховують у пенсійній виплаті? До призначеної пенсіонеру виплати включені такі складники, як середній показник зарплати під час нарахування пенсії, власний коефіцієнт зарплати (співвідношення середньої у країні та отримуваної під час роботи, з якої сплачувалися страхові внески), коефіцієнт страхового стажу.

Після двох додаткових років набутого працюючим пенсіонером страхового стажу, у його пенсійній виплаті мають в автоматичному режимі переглянути коефіцієнт страхового стажу. Додати до наявного ще два відсотки. Це незначне підвищення і, так само, як і під час індексації, сума після перерахунку у кожного індивідуальна. Минулого року середній розмір підвищення з урахуванням додаткового страхового стажу склав 179 грн. для 327 тис. осіб

Проте перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам може включати не тільки підвищення коефіцієнту. Змінити можуть і показник середньої зарплати у пенсії. Тобто Пенсійний фонд може врахувати ще і той розмір зарплати, який людина отримувала протягом останніх двох років роботи чи отримання доходу. Чи є такий варіант перерахунку вигідним – залежить від розміру зарплати. Якщо щось додасть до пенсії, його мають врахувати, якщо ні – проігнорувати.

На жаль, не так багато пенсіонерів, які продовжують працювати, отримують значні гроші, тому переважно перераховують саме коефіцієнт стажу. Це підтверджують і цифри. У минулому році із з урахуванням стажу, і з урахування заробітку переглянули пенсії 73,8 тис. працюючих пенсіонерів. Для них середній розмір підвищення склав 409 грн.

На яких працюючих пенсіонерів не розповсюджується автоматичний перерахунок? Навіть якщо людина має додаткові 24 місяці страхового стажу, їй не перераховують:

  • пенсію, яка призначена за вислугу років;
  • пенсію, якщо отримувач не досяг віку виходу на пенсію. На призначення пенсії за віком цьогоріч пенсіонери мають право у 60 років, якщо мають стаж не менше 31 року, у 63 роки, якщо мають стаж від 21 до 31 року, у 65 років, якщо мають стаж від 15 21 року.

Хто і коли може звернутися по перерахунок самостійно?

1 квітня – дата саме автоматичного перерахунку пенсій працюючих пенсіонерів. Дані для його проведення Пенсійний фонд бере з Держреєстру застрахованих осіб, де відображені суми сплаченого за людину чи людиною ЄСВ.

Проте працюючий пенсіонер за законом про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (ст. 42, ч. 4) може звернутися до ПФУ із заявою про перерахунок у таких випадках:

  • коли набуде 24 місяці страхового стажу з часу призначення пенсії або її останнього перерахунку, бо відбутися це може не до 1 березня, а, наприклад, 2 березня;
  • в разі набуття менше ніж 24 місяців страхового стажу. Але завертатися можна не раніше, чим через два роки після призначення чи попереднього перерахунку пенсії і врахують тільки додатковий стаж, а розмір зарплати на пенсію не вплине;
  • якщо працюючий пенсіонер раніше не мав, але набув 30 років (жінки), 35 років (чоловіки) страхового стажу. В цьому випадку ураховують також тільки додатковий страховий стаж, а зарплату ураховують ту, з якої призначено або попередньо перераховано пенсію.

З урахуванням більш високого заробітку працюючим пенсіонерам можуть перерахувати пенсію за віком або інвалідністю на умовах ст. 69 закону про пенсійне забезпечення. Проте за умови:

  • не менше двох років підряд роботи з більш високою зарплатою;
  • не частіше, ніж кожні два роки;
  • це має бути або пенсія за віком або за інвалідністю. Тобто не за вислугою років, не у зв’язку із втратою годувальника.

На які доплати та перерахунки не мають права працюючі пенсіонери?

Окрім того, що ПФУ бачить інформацію у реєстрі застрахованих осіб, він вимагає щоб пенсіонери сповіщали протягом десяти днів і про своє працевлаштування, і про своє звільнення.

Про працевлаштування Пенсійний фонд пенсіонер має сповіщати заявою, де треба зазначити дату працевлаштування чи початок отримання доходу, вид зайнятості (договір, реєстрація ФОПом). Про звільнення чи припинення доходу пенсіонер також подає заяву, вказавши дату звільнення чи припинення діяльності.

Якщо ці дані підтверджуються реєстром застрахованих осіб – усе добре. Якщо ні, то треба подавати копію наказу про звільнення або прийняття на роботу, або копію трудової із відповідним записом, або копію цивільно-правового договору.

Сповіщати ПФУ в інтересах людей, бо працюючим пенсіонерам і перерахунок пенсійних виплат проводять на менш вигідних умовах, ніж індексацію непрацюючим, і в разі підвищення соцстандартів їх не переглядають.

Зокрема працюючі пенсіонери тільки після звільнення отримують право на:

  • пенсію за вислугу років (якщо пенсіонер продовжує працювати на роботі, яка дає право на таку пенсію);
  • мінімальні розміри пенсії за віком, які залежать від зміни прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, мінімальної зарплати. Зокрема, мінімальна пенсія за віком, якщо страховий стаж не менше 35 років (чоловіки) та 30 років (жінки), дорівнює прожитмінімум для непрацездатних. З 1 березня – 2361 грн. За наявності такого стажу та після досягнення 65 років, мінімальна пенсія становить 40% мінімальної зарплати: 2840 грн зараз та 3200 грн з 1 квітня;
  • вікові доплати. Про розміри щомісячних доплат з 1 березня 2024 року "Ми – Україна" вже розповідав. В залежності від стажу та вікової групи, Кабмін встановив нові розміри мінімальної пенсії і суму, якої до того чи іншого щабля не вистачає, має доплачувати;
  • доплату за понаднормовий стаж. Вона становить 1% від мінімальної пенсії ( 23,61 грн) за кожен рік додаткового стажу, понад 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" також розповідав, які виплати та нарахування зростуть разом із підвищенням мінімальної зарплати до 8000 грн.

Головне