Іран проти Ізраїлю та знову ризик великої війни на Близькому Сході: що треба знати

Іран проти Ізраїлю та знову ризик великої війни на Близькому Сході: що треба знати

Хоча вже понад 300 днів Ізраїль воює із ісламістським палестинським рухом ХАМАС, зараз світ знову заговорив про можливий великий регіональний військовий конфлікт на Близькому Сході. Чому виникла ескалація, розбирався "Ми – Україна".

Ракетний обстріл та дві ліквідації

27 липня відбулася ракетна атака на місто Мадждаль-Шамс, яке знаходиться на контрольованих Ізраїлем Голанських висотах. Ракета вдарила по стадіону, де на той момент знаходились підлітки у віці від 10 до 20 років. 12 дітей загинули, 40 осіб зазнали поранень. Ізраїль обґрунтовано звинуватив в атаці "Хезболлу" – ліванський воєнізований рух, з яким протягом останніх дев'яти місяців у Ізраїлю взаємні обстріли. Хоч мусульманська організація є силою впливу Лівану, створена вона за підтримки Ірану та є його проксі. Там звинувачення відкинули.

Мадждаль-Шамс.jpg (986 KB)

Місце загибелі 12 дітей у Мадждаль-Шамсі

Після кількох днів підготовки, Ізраїль відповів. В ніч з 30 на 31 липня у Бейруті було знищено Фуада Шукра, військового лідера "Хезболли" та радника очільника організації Хасана Насралли. Шукр був у міжнародному розшуку, за нього пропонували винагороду у $5 млн. Його сфера відповідальності, зокрема, ракетні атаки. Тож прямий зв'язок із трагедією у Маджаль-Шамс є, і армія оборони Ізраїлю офіційно заявила про ліквідацію.

шукур_похорон.jpg (382 KB)

Похорон Шукра

З перервою у кілька годин був ліквідований вже інший ворог Ізраїлю – політичний лідер ХАМАС Ісмаїл Ганія. Палестинський рух також є іранським проксі, і Ганію ліквідували в столиці Ірану Тегерані. Не у готелі, куди він не побажав заселятися через ризик вбивства, а у таємній резиденції із підсиленою охороною. Туди він прибув на інавгурацію новообраного президента Ірану Масуда Пезешкіана. І щодо цієї ліквідації офіційного підтвердження від Ізраїлю не було.

ганіє.jpg (93 KB)

Ісмаїл Ганіє

"Ми завдали удару у вівторок ввечері в Лівані та вбили Фуада Шукра точним повітряним ударом, - сказав речник ЦАХАЛу контр-адмірал Даніель Хагарі, - Хочу підкреслити, що тієї ночі на всьому Близькому Сході не було жодного іншого повітряного удару, ані ракети, ані ізраїльського безпілотника, і я не буду коментувати далі".

Проте в Ірані офіційних підтверджень і не чекають. Там скликали екстрене засідання Вищої ради нацбезпеки, саме через ліквідацію Ганії. Корпус вартових ісламської революції розпочав розслідування обставин ліквідації.

"Тут треба наголосити, що для іранців допущення вбивства гостя у себе вдома — це велика ганьба та безчестя. Фактично це демонстрація того, що Тегеран — це прохідний двір, де твої друзі та союзники не можуть почуватися безпечно", - зазначає ізраїльський військовий оглядач Ігаль Левін.

Він нагадує, що Шукр – терорист із давньою історією, яка тягнеться ще з початку 80-х років і мав бути ліквідований навіть не враховуючи помсту за вбитих дітей.

Ганія був у ХАМАС однію з найважливіших осіб, брав участь у плануванні нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року та на нього був виписаний ордер Міжнародним кримінальним судом за військові злочини та злочини проти людяності. Але варто зважити на те, що Ізраїль відповідальність за ліквідацію на себе так і не взяв. Тому вбивство Ганії досі є предметом суперечок та чуток.

Польській військовий оглядач Якуб Паловські нагадує: відстань між кордонами Ізраїлю та Тегераном у найкоротшій точці – 1400 км. Тобто треба було застосувати або дуже передову далекобійну зброю, здатну подолати іранську систему ППО, або засоби розвідки всередині Ірану. Саме другий варіант вважають більш ймовірним.

"Є припущення, що для атаки використовувалися протитанкові керовані ракети Spike NLOS з дальністю 32 км, альтернативою може бути безпілотний літальний апарат, - вказує Паловські, - Якщо ракети Spike NLOS дійсно були використані, це означає, що Ізраїлю вдалося таємно перемістити їх разом із операторами, а потім підготувати до використання. Як випливає з назви NLOS (Non-Line-Of-Sight), ці ракети можуть використовуватися для вогню по невидимих для операторів цілях і керуються по радіо. Зброя цього типу неодноразово використовувалася в конфлікті на Близькому Сході. З огляду на те, що в перших повідомленнях йшлося про "ракетну" атаку, а не про безпілотник, ймовірним є використання Spike NLOS або іншої подібної зброї, розробленої в Ізраїлі в засекреченій формі".

Зважаючи на тотальний контроль КВІР та ще й підчас заходів з інавгурації, така операція – надзвичайний тактичний успіх. Проте якими будуть результати з точки зору стратегії можна тільки здогадуватися. І здогадки зараз вирують саме навколо ескалації та регіональної війни.

Чим погрожує Іран та його проксі?

Перетравивши дві масштабні ліквідації терористів, одного з яких на території Ірану, в "Хезболлі" попередили про помсту. Хасан Насралла заявив, що Ізраїль перетнув червоні лінії та має очікувати "люті та помсти на всіх фронтах, які підтримують Газу". Тобто у протистоянні із ХАМАС, "Хезболлою", хуситами та Іраном, який стоїть за всіма.

"Як відповість Іран і фронт опору, наразі розглядається… Це, безсумнівно, станеться, і сіоністський режим, безсумнівно, пошкодує про це", — заявив генерал Мохаммад Бакері, начальник штабу збройних сил Ірану.

У квітні цього року Ізраїль завдав удару по посольству Ірану в сірійській столиці Дамаску. Тоді було вбито генерала Мохаммада Реза Захеді – командувача Кудс КВІР у Сирії та Лівані. У відповідь 13 квітня Іран вперше прямо завдав удару по Ізраїлю ракетами та безпілотниками. Саме тоді союзники Ізраїлю допомагали йому їх збивати, а атаку називають "ніччю ракет".

У США впевнені, що протягом кількох днів Іран знову атакуватиме Ізраїль, як це було у квітні, але у більших масштабах.

"Ми більше не говоримо про окремі фронти. Це відкрита кампанія на всіх фронтах, і немає сумніву, що увійшла в нову фазу", - заявив Насралла.

На всіх фронтах – це, можливо, не тільки у повітрі, на суші у Газі та на воді у Червоному морі, де по суднах б'ють хусити. Є вірогідність, що на суші й з іншого фронту.

За повідомленнями ізраїльського Channel 14, Хезболла звернулася до Сирії із проханням спрямувати елітну четверту бронетанкову дивізію для відкриття фронту на Голанських висотах. Відповідно до норм міжнародного права, Голанські висоти є територією Сирії, хоч і утримуються Ізраїлем. І вони також можуть стати новим напрямком ескалації.

Що далі?

Про припинення війни в Газі місяцями йшли перемовини. Тепер, вважають експерти, на них поставлено хрест. Тріта Парсі, виконавчий віце-президент Інституту відповідального державного управління Квінсі, каже, що немає сумнівів – за ліквідацією Ганіє точно стоїть Ізраїль. Він вважає, що це вбивство знищує перспективу угоди про припинення війни, і прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху системно та постійно проти неї.

"Як сказав президент Байден TIME, коли його запитали, чи затягує Нетаньяху війну заради своєї політичної кар’єри, "є всі підстави зробити такий висновок". Нетаньяху знає, що угода розвалить його уряд і припинить його правління на посаді прем'єр-міністра. Це також, ймовірно, означало б прискорення суду щодо його корупції, який цілком може посадити його у в’язницю ", - пояснює Парсі.

Він додає, що вбивство Ганіє заганяє у глухий кут Камалу Гарріс, як також тиснула на Нетаньяху щодо угоди і саме його звинувачувала у відсутності прогресу. Також воно ліквідує потенційну лінію перемовин між США та Іраном.

"Несподіване обрання Пезешкіана, який проводив передвиборну кампанію на платформі відновлення переговорів із США, створило невелике вікно для відновлення дипломатії. Але ескалація, спричинена вбивством, серйозно підірвала перспективи Пезешкіана створити політичний простір у Тегерані для такого охоплення. Це особливо вірно, оскільки Тегеран вважає, що Ізраїль діяв з благословення адміністрації Байдена. У листі до президента Ради Безпеки ООН посол Ірану в ООН написав, що напад "не міг статися без дозволу та розвідувальної підтримки Сполучених Штатів", - каже Парсі.

У Білому домі повторили про свої зобов'язання щодо оборони Ізраїлю. Джо Байден мав телефонну розмову із Нетаньяху, під час якої "підкреслив важливість постійних зусиль для деескалації ширшої напруженості в регіоні".

В очікуванні помсти від Ірану, США готують на підтримку Ізраїлю ті самі військові засоби, що й під час атаки у квітні, у Перській затоці, Східному Середземномор'ї та Червоному морі. Проте адміністрація американського президента переймається ти, що отримати той самий рівень міжнародної підтримки на користь Ізраїлю, що й навесні, вже не вийде. Бо війна Ізраїлю із ХАМАС спричинили гострі антиізраїльські настрої.

Тож регіон готується до війни, ставки зростають, проте парадокс у тому, що війни насправді усі бояться, інакше вже давно б завдали не таких завуальованих ударів.

"Як далі розвиватимуться події? Дедалі небезпечніша боротьба між Ізраїлем та країнами Осі під проводом Ірану триватиме. "Хезболла" обов'язково відповість на вбивство Шукра. Так само вчинить Іран, лідер якого аятола Алі Хаменеї вже пообіцяв помститися, - попереджає Білал Сааб, асоційований співробітник програми Близького Сходу та Північної Африки Chatham House, - Але чи призведе це до повної війни між Ізраїлем і Осі? Якщо ширша війна й вибухне, то не через свідоме рішення будь-якої зі сторін. Більш імовірно, що спроби зваженої відповіді вийдуть з-під контролю. Загострити протистояння, як завжди, можуть випадковості та прорахунки. Але навіть тоді є ймовірність того, що США негайно вдасться стримати ситуацію. І Ізраїль, і Іран можуть більше втратити, ніж отримати від жорстокого протистояння. Така війна не мала б можливого військового вирішення, і жодна сторона не могла б перемогти. Це розуміють навіть найрадикальніші політики обох таборів. Або, принаймні, ми повинні сподіватися, що так і буде".

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про те, як Венесуела протестує проти переобрання Ніколаса Мадуро президентом та чому точка напруги у Латинській Америці має цікавити Україну.

Головне