Війна на Близькому Сході: хто такі хусити Ємену, чому атакують та чого прагнуть

Війна на Близькому Сході: хто такі хусити Ємену, чому атакують та чого прагнуть

Десятки нападів єменських хуситів на кораблі у Червоному морі, які тривали останніми тижнями, отримали військову відповідь. 12 січня коаліційні сили кількох держав на чолі із США завдали ударів по військовим об'єктам хуситів у Ємені. Чому сформувалась антихуситська морська коаліція та як єменські повстанці стали вагомою силою в регіоні, розбирався "Ми – Україна".

Операція Prosperity Guardian

"Я оголошую про започаткування операції Prosperity Guardian, важливої нової багатонаціональної ініціативи з безпеки під егідою Об’єднаних морських сил", - заявив 19 грудня минулого року міністр оборони США Ллойд Остін.

Операція зосереджена на безпеці в південній частині Червоного моря та Аденській затоці. Об'єднані морські сили, під патронатом яких здійснюється операція, – це багатонаціональне військово-морське партнерство. Воно налічує 39 країн-членів, включає п'ять робочих груп (CTF), серед яких створена у квітні 2022 року CTF-153 із сферою діяльності в Червоному морі, Баб-ель-Мандебі та Аденській затоці.

До операції Prosperity Guardian ("Охоронець процвітання") доєдналися близько 20 країн: половина відкрито, а решта анонімно.

коаліція.png (131 KB)

Удар по військовим об'єктам хуситів у Ємені завдали за вказівкою президента США Джо Байдена військові сили США разом із Великою Британією за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади та Нідерландів. Усі країни – члени Об'єднаних морських сил та учасники операції.

За повідомленням військово-повітряних сил США, удари були по 60 цілям у 16 місцях понад сотнею високоточних снарядів, серед яких ракети "Томагавк".

операція.jpg (530 KB)

Чому Захід вдарив по хуситам?

З другої половини листопада єменські хусити 27 разів атакували міжнародні судна, які йшли через Аденську затоку, Баб-ель-Мандебську протоку та Червоне море до Суецького каналу.

атаки_хусити.png (306 KB)

Тобто бойовики паралізують Суецький маршрут – канал морських світових перевезень, найшвидший шлях між Азією, Східню Африкою та Європою. Через нього проходить близько 17 тис. суден, 12-15% світової торгівлі та 30% світових контейнерних перевезень.

Атаки хуситів змушують судноплавні компанії спрямовувати судна на інший маршрут – навколо мису Доброї Надії на півдні Африки. Це додаткові тисячі морських миль шляху та дні в дорозі. Відповідно, здороження перевезення, розрив звичних логістичних ланцюжків та порушення судноплавства по всьому світу.

альтернативний_шлях.png (162 KB)

Суецький маршрут та його альтернатива в разі швидкості судні 16 вузлів (nautical miles – морські милі, одна – 1,852 км)

Фактично військова операція коаліційних сил здійснюється для захисту глобальної торгівлі – економічних інтересів.

"Охорона морів має важливе значення для країн, набагато менш багатих і могутніх, ніж США, і позбавлення невеликої групи повстанців можливості перекрити важливий судноплавний шлях є довгостроковою інвестицією в глобальну безпеку. Поки морська галузь не переконається, що Суецький маршрут безпечний, решта світу страждатиме, а це означає, що Сполученим Штатам і їхнім союзникам доведеться завдавати сильніших ударів", - зазначає Джульєт Каєм, письменниця та викладачка програм внутрішньої безпеки Гарвардської школи держуправління імені Кеннеді.

Роками єменські хусити, маючи іранську підтримку, могли паралізувати маршрут через Суецький канал, проте не йшли на ескалацію. Все змінилося після нападу ХАМАС на Ізраїль та початку війни. Хусити проголосили підтримку ХАМАС.

"Готові рухатися сотнями тисяч, щоб приєднатися до палестинського народу та протистояти ворогу", - заявив лідер хуситів Абдул Малік Аль-Гусі.

гусі-молодший.jpg (74 KB)

Абдул Малік Аль-Гусі

19 жовтня на Ізраїль випустили крилаті ракети, які перехопили ВМС США, 28 жовтні здійснили атаку безпілотниками. Також хусити заявили про те, що атакуватимуть усі судна, які прямують через Суецький канал до Ізраїлю, хоча не всі атаковані ними йшли саме туди.

19 листопада хусити захопили автовоз Galaxy Leader, зафрахтований японською компанією, викрали екіпаж, відкривши полювання вже на усі судна, які, на їхню думку, пов'язані з Ізраїлем та союзниками.

захоплення_судна.jpg (119 KB)

Хоча операція "Охоронець процвітання" стартувала 18 грудня, тільки 31 грудня США вдались до перших серйозних кроків, атакувавши групу човнів, що намагались захопити контейнеровоз, та ліквідувавши десятьох бойовиків.

10 січня держсекретар США Ентоні Блінкен попередив про військову відповідь в разі подальших нападів. Того ж дня Радбез ООН ухвалив резолюцію із закликом до хуситів припинити напади та звільнити Galaxy Leader, із підтвердженням права держав-членів ООН захищати свої судна та засудженням дій Ірану – хуситського постачальника зброї.

Що треба знати про Ємен та хуситів?

Ємен – країна на південному краю Аравійського півострова, площа 555 тис. кв. км, населення близько 29 млн осіб.

Сучасна єменська держава була утворена в 1990 році в результаті об’єднання Єменської Арабської Республіки, яку підтримували США і Саудівська Аравія, на півночі, та Народної Демократичної Республіки Ємен, яку підтримував Радянський Союз, на півдні. Об'єднану країну очолив Алі Абдулла Салех, військовий офіцер, який правив Північним Єменом з 1978 року.

Ще наприкінці 1980-х у північному Ємені формувався рух хуситів. У північних гірських районах уздовж кордону із Саудівською Аравією переважали зейдитські шиїти, тоді як загалом у Ємені переважають суніти. Зайдський іслам – різновид шиїзму, проте має з ним певні доктринальні розбіжності. Саме задля ствердження зейдської ідентичності, тобто як релігійний рух, і виникла група, яка згодом отримала назву "Ансар Аллах" – "Прихильники Бога", а нині відома нам як хусити.

З 1994 року у Ємені постійно тривало протистояння між внутрішніми групами. Саме тоді Гусейн Бадреддін аль-Гусі, депутат Палати представників Ємену, "оформив" "Ансар Аллах" як озброєне угрупування.

гусі.jpg (70 KB)Гусейн Бадреддін аль-Гусі

Політична активність угрупування розпочалася після 2003 року, з виступів проти Салеха, які завоювали прихильність вже не тільки шиїтського населення. У 2004 р. з шиїтського заколоту, розпочатого групою на чолі з Гусі, громадянська війна активізувалася. Урядовими силами Гусі та два десятки його прихильників були ліквідовані. Саме відштовхуючись від його імені, "Ансар Аллах" тепер називають хуситами.

У 2011 році до Ємена докотилася Арабська весна, яка призвела до відставки багаторічного авторитарного президента Салеха. Він поступився владою своєму заступнику Абдраббу Мансуру Хаді.

хаді_салех.jpg (174 KB)

Хаді (ліворуч) та Салех (праворуч)

У 2013-2014 роках розпочалась спонсорована ООН Конференція національного діалогу, яка передбачала переговори про перехід до демократії. Вона нічим не завершилася, а вакуум влади став зірковим часом для хуситів.

На початку 2014 року вони захопили контроль над провінцією Саада на півночі країни, а потім захопили столицю країни Сану, змусивши Хаді втекти до Саудівської Аравії у березні 2015 року. Тоді ж отримали підтримку з боку Ірану та їх проксі-групи Хезболла — супротивників Саудівської Аравії та ОАЕ.

Стурбовані посиленням хуситів, Саудівська Аравія та ОАЕ у 2015 році за підтримки США, Великої Британії та Франції, почали повітряну кампанію, спрямовану на вигнання хуситів та відновлення уряду Хаді.

У серпні 2015 року сухопутні війська коаліції висадилися в портовому місті Аден і витіснили хуситів з півдня Ємену. Однак вони не змогли витіснити їх із Сани та півночі країни.

саудівська_аравія_ємен.jpg (197 KB)

Після цього бойовики увійшли у короткотривалий союз із своїм колишнім супротивником – Салехом. Проте колишній президент у 2017 році від нього відцурався, і був вбитий хуситами у грудні того ж року.

У 2021 році хусити розпочали атаку на Маріб, останній оплот уряду на півночі й центр багатої нафтою провінції, та здійснили серію ракетних авіаударів по Саудівській Аравії, отримавши удари у відповідь по Сані.

У квітні 2022 року міжнародно визнаний, але непопулярний президент Хаді пішов у відставку, звільнивши місце для нової президентської ради з семи членів. Раду очолює колишній радник Хаді, Рашад Аль-Алімі.

За посередництва ООН, у 2022 р. тривало шестимісячне перемир'я. У квітні 2023 р. за посередництва Оману та зусиль ООН, Саудівська Аравія та хусити розпочали мирні переговори. Того ж місяця розпочалися й перемовини між Саудівською Аравією та Іраном, проксі якого є хусити. Посередником у них виступив Китай.

До початку жовтня 2023 р., тобто до нападу ХАМАС на Ізраїль та підтримки його хуситами, все перебувало у крихкому балансі, який руйнується на очах.

Чому хусити оголосили війну?

Нині Хусити встановили контроль над територію Ємену, де проживає більшість населення, у тому числі узбережжя Червоного моря. Вони збирають податки, друкують гроші, транслюють через власний канал Al-Masirah, розміщений у Бейруті, свою позицію, зокрема й англійською мовою, на більш широку аудиторію.

територія_підконтрольна_хуситам.png (139 KB)

Саудівська Аравія намагається нормалізувати відносини з Іраном і завершити мирну угоду, яка може визнати контроль хуситів над північчю Ємену.

Іран заперечує підтримку хуситів підчас їхніх атак у Червоному морі. Проте у США та Саудівській Аравії підтверджували, що саме ця країна постачала бойовикам балістичні ракети, крилаті ракети та безпілотники для атак на Ер-Ріяд та саудівські нафтові установки.

Що ж до хуситських атак у Червоному морі, то вже у США наполягають, що іранці мають до цього відношення.

"Ми знаємо, що Іран брав активну участь у плануванні операцій проти комерційних суден у Червоному морі, - заявила речниця Білого дому з питань національної безпеки Едріен Вотсон, -Це узгоджується з довгостроковою матеріальною підтримкою Ірану та заохоченням дестабілізуючих дій хуситів у регіоні".

Тим часом хусити реалізують свій, сформований понад 20 років тому, девіз: "Бог великий, смерть Америці, смерть Ізраїлю, прокляття євреям, перемога ісламу".

Александра Старк, доктор філософії, асоційований дослідник політики в американській дослідницькій корпорації RAND, вказує:

"На регіональному рівні хусити використовували свої атаки в Червоному морі та на Ізраїль, щоб продемонструвати свою важливість для "осі опору" Ірану… Партнерство між Іраном і хуситами значно поглибилося під час громадянської війни в Ємені. Іран цінує хуситів, оскільки вони дозволяють Тегерану діяти ширше, зберігаючи правдоподібне заперечення. Хусити, наприклад, взяли на себе відповідальність за атаку безпілотника на нафтові об’єкти Саудівської Аравії у вересні 2019 року, але вважається, що атаку здійснив Іран".

ємен_іран.jpg (240 KB)

Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї (праворуч) зустрічається з Мохаммедом Абдул-Саламом, речником єменських повстанців-хуситів, у Тегерані, 13 серпня 2019 р.

Старк зазначає, що атаки на Ізраїль, союзників та на підтримку ХАМАС з боку хуситів дозволяють їм підвищити власну легітимність у Ємені та на усьому Близькому Сході, тоді як внутрішні справи у них йдуть кепсько. В Ємені вони реалізують політику репресій, катують і страчують журналістів, заарештовують протестувальників, обмежують жіночі права.

"У вересні 2023 року протести проти хуситів за несплату зарплат бюджетникам супроводжувалися арештами, але керівництво хуситів визнало, що у нього є проблема, - додає Старк, - У вересні 2023 року вони оголосили, що готують "радикальну зміну" свого уряду для вирішення корупції та економічних проблем. До того, як війна Ізраїлю та ХАМАС дала їм нову можливість отримати легітимність".

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як Венесуела анексує частину Гаяни і чим це схоже на російську агресію.

Головне