Що відомо про НМТ та вступну кампанію у 2024 році: до чого готуватися абітурієнтам

Що відомо про НМТ та вступну кампанію у 2024 році: до чого готуватися абітурієнтам

Під кінець 2023 року Міністерство освіти і науки виставило на громадське обговорення проєкт порядку вступу до вишів у 2024 році. Хоча деякі його умови ще можуть змінитися і пропозиції приймають до кінця січня, загальні наміри з документу вже зрозумілі. До якої вступної кампанії варто готуватися випускникам шкіл у 2024 році, розбирався "Ми – Україна".

Що відомо про НМТ-2024?

Наприкінці грудня президент підписав закон про державну підсумкову атестацію та вступну кампанію у 2024 році. ДПА цьогоріч не запланована, пілотна має відбутися тільки серед школярів, які закінчать четвертий клас. Законом визначені предмети, які випускники шкіл мають складати під час національного мультипредметного тесту. Замість трьох минулоріч, двох обов'язкових та одного на вибір, під час НМТ-2024 складатимуть чотири: три обов'язкові та один на вибір.

Обов'язкові предмети НМТ-2024:

  • українська мова;
  • математика;
  • історія України.

Предмети на вибір НМТ-2024:

  • іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська);
  • фізика;
  • хімія;
  • біологія;
  • географія;
  • українська література.

Для вступу, окрім результатів НМТ-2024, можна буде подавати результати НМТ за 2022 та 2023 роки, а також сертифікати ЗНО за 2021 рік.

Строки та порядок проведення НМТ-2024 поки не визначені. Їх у своєму наказі пропише МОН, і минулого року його ухвалили наприкінці березня. Проте у цьому році реєстрацію планують узгодити раніше, і провести її у лютому-березні. Сам НМТ-2024 також мають намір провести раніше, стартувавши у травні.

Пробне НМТ не планується. Замість нього, як і минулого року, збираються обнародувати демонстраційні тести НМТ для розуміння видів та структури завдань. Минулорічні демонстраційні тести можна знайти за посиланням.

Тестування з чотирьох предметів планують провести в один день. Кожному предметному блоку відведуть 60 хвилин. Тобто загальна тривалість – чотири години, але після перших двох блоків зроблять перерву. В разі повітряної тривоги учасників НМТ відправлять до укриттів.

нмт.png (590 KB)

За попередні два роки проведення НМТ та з огляду на досвід проведення ЗНО, варто орієнтуватися для такого алгоритму дій щодо реєстрації:

  • визначитися із предметом на вибір з огляду на обрані виші та спеціальності;
  • стежити за узгодженням наказу МОН щодо НМТ-2024;
  • після відкриття реєстрації на сайті УЦОЯО у розділі "Сфера діяльності" обрати підрозділ присвячений ЗНО/ДПА та обрати посилання "Зареєструватися";
  • під час реєстрації треба буде обрати категорію, до якої належить той, хто складатиме НМТ-2024, заповнити персональні дані. Персональні дані – це ПІБ, дата народження, дані документу, який посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків, номери контактних телефонів, адреса електронної пошти. Також треба буде вказати предмет на вибір, який учасник здаватиме, і населений пункт, в якому учасник буде під час НМТ. Випускники шкіл раніше і, мабуть, цьогоріч обиратимуть свій навчальний заклад. Зазначені дані треба підтвердити;
  • до наданої інформації також треба додавати сканкопії або фотокопії реєстраційних документів: паспорту або іншого документа, який посвідчує особу, документа про освіту (довідка з місця навчання або атестат про середню освіту для випускників минулих років), документ про реєстраційний номер облікової картки платника податків. Розмір сканкопії або фотокопії – не більше 1 Мб, кожен документ окремим файлом, формати – PNG або JPG, зображення чіткі, розбірливі, без обрізання сторін документів;
  • інформація надходить до регіонального центру, де реєстрацію підтвердять. За результатами треба сформувати сертифікат НМТ з номером і пін-кодом, який буде необхідним для того, щоб прийти на НМТ. В разі помилок у сертифікати в період реєстрації треба їх виправити через власний кабінет за номером і пін-кодом сертифікату. Можливість внести зміни зазвичай відкрита до завершення періоду реєстрації на тестування.

Після проходження НМТ-2024 результати, переведені у 200-бальну шкалу, мають з'являтися у кабінеті на сайті УЦОЯО. Також дані сертифікату НМТ йдуть у Єдину державну електронну базу з питань освіти (ЄДЕБО), у який вступники мають створювати електронні кабінети. Їх оформлення та подання заяв до вишів – вступна кампанія, попередні умови якої зараз і оприлюднили у МОН.

Які строки вступної кампанії-2024?

Календар вступу до вишів у цьому році ще може змінитися, але маємо попередні дати, на які абітурієнтам треба орієнтуватися.

Реєстрація електронних кабінетів вступників. Розпочати реєстрацію хочуть 1 липня. Вступники реєструють кабінет на сайті ЄДЕБО. Для цього треба вказати діючу та незаборонену адресу електронної пошти, створити та підтвердити пароль (не менше шести символів), обрати категорію вступника. Також треба вказати дані сертифікату НМТ (ЗНО) – номер, пін-код, рік, та шкільного атестату – серію та номер. Лист активації надходить на електронку. Після активації, на яке відводиться до 15 хвилин, має з'явитися відповідне повідомлення. Для входу до кабінету вступника потрібні логін – вказана при реєстрації адреса електронки і пароль, який створив та підтвердив абітурієнт.

При першому вході треба вказати контактні номери телефонів, завантажити фото (3 на 4 см, до 1 Мб). Результати НМТ за шкалою від 100 до 200 балів щодо кожного предмета, дані про шкільний атестат мають відображатися в кабінеті.

Реєстрація заяв. Строки реєстрації заяв залежать від того, куди саме та на якій основі вступатиме випускник школи:

  • 3 липня – 10 липня (до 18.00) – реєструватимуть заяви для участі у співбесідах та творчих конкурсах на бюджет. До 25 липня – на контракт. Самі співбесіди та творчі конкурси відбуватимуться з 7 по 18 липня, а якщо вступ на контракт – до 31 липня. За проєктом порядку такий додатковий конкурс треба проходити за спеціальностями фізкультура і спорт, архітектура та містобудування, сценічне мистецтво, музичне мистецтво, хореографія, образотворче мистецтво, дизайн;
  • 19 липня – 31 липня (до 18.00) – реєстрація заяв вступників.

Оформлюючи заяви у виші вступник має вказати:

  • рівень вищої освіти;
  • основу вступу;
  • конкурсну пропозицію із освітньою програмою: спеціальність, предметна спеціальність, спеціалізація, декілька освітніх програм в одній спеціальності;
  • форму здобуття вищої освіти;
  • дані про себе.

Як і минулого року, до кожної заяви треба додавати мотиваційний лист. Окрім того, що це обов'язкова умова, якісний мотиваційний лист – додаткова перевага в тому разі, якщо є кілька претендентів з однаковою кількістю балів.

Одна з очікуваних змін у 2024 році – зменшення кількості можливих заяв, які можна подати до закладів вищої освіти (ЗВО). Максимальна кількість – 15 заяв, тоді як раніше було максимум 20 заяв. З 15 можливих заяв максимум п'ять можна буде подавати на бюджетні місця.

До кожної заяви на бюджет треба вказати її пріоритет від 5 до 1, де 1 – найбільш пріоритетна заява. Пріоритетність після подання вже неможна змінювати. Першими ЗВО розглядають саме найпріоритетніші заяви.

Рейтингові списки. Найпізніше 5 серпня виші мають сформувати рейтингові списки та оприлюднити списки рекомендованих для зарахування на бюджет. До 8 серпня (до 18.00), ті, хто пройшов на бюджет, мають виконати вимоги до зарахування.

Зарахування. Максимум до 10 серпня планується зарахування бюджетників. З 9 серпня мають надаватися рекомендації на контракт, з 18 серпня – переведення з контракту на вакантні бюджетні місця і до 30 серпня має відбутися зарахування контрактників.

З 1 вересня до 31 жовтня виші зможуть провести ще одну-дві сесії реєстрації заяв на контракт.

Як розрахують бали НМТ-2024?

Прохідні бали різні для різних ВНЗ. Якими вони були у 2023 році – можна перевірити у розділі "Статистика" на сайті ЄДЕБО, а мінімальну необхідну кількість визначає МОН.

За проєктом порядку, можна подавати заяви на бюджетні місця, маючи конкурсний бал не менше 130, та не менше 150 балів за окремими спеціальностями: право, публічне управління та адміністрування, міжнародні відносини, фармація, промислова фармація, стоматологія, медицина, педіатрія.

Вимоги щодо мінімальної кількості балів для участі у конкурсі не будуть застосовувати для пільговиків, а саме:

  • діти загиблих (померлих) осіб, визначених у частині першій статті 10-1 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту", особи з їх числа;
  • діти загиблих (померлих) осіб, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;
  • особи, один з батьків яких загинув або помер внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у Революції Гідності;
  • особи, один з батьків яких є учасником бойових дій на території інших держав, який загинув (пропав безвісти) або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час воєнних дій та конфліктів на території інших держав, а також внаслідок захворювання, пов'язаного з перебуванням на території інших держав під час цих дій та конфліктів;
  • особи, у яких один з батьків (усиновлювачів) був військовослужбовцем, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою під час виконання ним обов'язків військової служби;
  • особи, у яких один із батьків (усиновлювачів) був поліцейським, який загинув чи визнаний судом безвісно відсутньою особою під час виконання ним службових обов'язків, протягом трьох років після здобуття відповідної загальної середньої освіти.

Решта братиме участь у конкурсному відборі на загальних умовах на підставі розрахунку конкурсного балу. Конкурсний бал – це рейтингові бали за чотири предмети НМТ, плюс творчий конкурс, якщо такий передбачений із застосуванням коефіцієнтів. Середній бал шкільного атестату враховувати не збираються.

Для кожного предмета розраховують рейтинговий бал в залежності від результату НМТ. І щоб пройти тестування замало просто на нього з'явитися. Аби не провалити  і отримати мінімум – пороговий бал (100 балів) треба виконати певну кількість завдань.

У 2024 році порогові бали для предметів НМТ зростуть, порівняно із минулим роком. На один бал – для математики, фізики та іноземної мови, для решти – на два бали. В результаті мінімальні порогові бали у 2024 році будуть такими:

  • українська мова – 7 балів з 45 можливих;
  • математика – 5 балів з 32 можливих;
  • історія України – 8 балів з 54 можливих;
  • іноземна мова – 5 балів з 32 можливих;
  • біологія – 7 балів з 46 можливих;
  • фізика – 5 балів з 32 можливих;
  • хімія – 6 балів з 40 можливих;
  • географія – 7 балів з 46 можливих;
  • українська література – 7 балів з 45 можливих.

Кожне завдання тесту "важить" певну кількість тестових балів. І, відштовхуючись від таблиці переведення (додаток 5 у Порядку), набрані тестові бали і трансформують у рейтингові.

укрмова.png (42 KB)

математика.png (31 KB)

історія.png (44 KB)

іноземна.png (33 KB)

біологія.png (37 KB)

фізика.png (30 KB)

хімія.png (35 KB)

географія.png (37 KB)

література.png (40 KB)

Рейтингові бали з кожного предмету будуть множити на вагові коефіцієнти, які визначені для кожної спеціальності (їхній перелік дуже великий і є у додатку 7 проєкту щодо порядку вступу) та галузеві коефіцієнти. Галузевий коефіцієнт у більшості випадків – 1,00, але складає 1,02, якщо заяви з пріоритетом 1 та 2 подають на спеціальності, яким надається особлива підтримка.

підтримка1.png (59 KB)

підтримка2.png (38 KB)

підтримка3.png (81 KB)

підтримка4.png (43 KB)

Регіональні коефіцієнти для розрахунку конкурсного балу також будуть враховувати, проте у проєкті порядку їх поки не визначили. 

Що з бюджетом?

Окрім оновлених умов НМТ та вступної кампанії, у 2024 році вступникам готують ще одне нововведення – гранти на повне або часткове фінансування освіти замість загального бюджетного фінансування. У жовтні минулого року МОН виставляло на обговорення законопроєкт щодо цього, і 5 січня уряд його погодив. Станом на 8 січня до парламенту документ ще не внесли. На обговорення виносили не у повному обсязі – надали тільки порівняльну таблицю. Тому маємо поки попередні очікування.

За проєктом є два способи реалізувати право на вищу освіту:

  • безоплатно – за рахунок державного чи регіонального замовлення;
  • платно – за рахунок фізосіб та юросіб. Також частково або повністю оплата навчання може бути за рахунок державних грантів, пільгових довгострокових кредитів, ваучерів, виданих на підставі закону про зайнятість населення, бюджетних програм.

На кожному рівні вищої освіти тільки раз можна буде здобувати її за рахунок замовлення, грантів, пільгових кредитів, ваучерів, бюджетних програм. Повторно – тільки деяким пільговикам, зокрема УБД.

Грант – це щопіврічна оплата коштом держбюджету на рахунок закладу освіти навчання у безготівковій формі. Розмір та порядок надання гранту, виходячи із законопроєкту, затвердить Кабмін. Але кожного року він може змінюватися в залежності від вартості навчання.

На гранти зможуть розраховувати абітурієнти, які отримають результат ЗНО чи НМТ не нижчий за рівень, який буде в умовах прийому до ЗВО. Повну або часткову оплату за рахунок грантів можуть рекомендувати й тим, хто пройшов на контракт.

"Система державного замовлення збережеться для тих спеціальностей, які першочергово потрібні державі: медики, педагоги, інженери, енергетики тощо. Так само збережуться пільги для вступників із вразливих категорій", - попереджає міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

Перелік пільговиків, які матимуть право на гранти (згідно із проєктом, висунутим на обговорення):

  • особи з інвалідністю;
  • діти-сироти;
  • діти, позбавлені батьківського піклування;
  • особи, визнані постраждалими учасниками Революції Гідності та учасниками бойових дій, зокрема ті з них, які проходять військову службу (крім військовослужбовців строкової служби);
  • діти померлих учасників Революції Гідності;
  • діти загиблих військових, поліцейських і полонених, а також визнаних судом безвісно відсутньою особою під час виконання обов’язків військової служби;
  • особи, один із батьків яких є учасником бойових дій на території інших держав, який загинув (пропав безвісти) або помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, одержаних під час воєнних дій та конфліктів на території інших держав;
  • особи, щодо яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України;
  • особи з інвалідністю з числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих від Чорнобильської катастрофи;
  • особи, які є внутрішньо переміщеними особами;
  • діти з багатодітних сімей (п’ять і більше дітей);
  • шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менше ніж три роки, та діти шахтарів.

Позиція щодо стипендії отримувачам грантів з пояснювальної записки до кінця не зрозуміла. Проте, судячи з усього, її не буде, оскільки в нормі про фінансування здобуття вищої освіти за рахунок держбюджету згадують лише виплату академічних та соціальних стипендій тим, хто навчається за держзамовленням (з місцевого бюджету – за регіональним замовленням). Тоді як фінансування грантів з держбюджету передбачають на оплату послуг з навчання.

Із пояснень заступника міністра освіти Дмитра Завгороднього теж виходить, що стипендія "грантовикам" не світить. Загалом він описує нововведення у чотирьох тезах.

"1. На педагогічний, медичний, фізичний, математичний та інші, де є попит держави – вступаєте "на бюджет" і отримуєте суттєво більшу стипендію. 2. Якщо ж ви плануєте іти на юридичний чи економічний, то для вступу "на бюджет" знадобиться отримати дуже високі результати ЗНО/НМТ. 3. Якщо ваші результати не найкращі, то залежно від балу, вам буде доступний державний грант на навчання. Це може бути, наприклад, 40, 30, 15 тисяч гривень на рік .4. Вступна кампанія, як і зараз, відбувається на конкурсній основі, і коли ви знаєте, куди можете бути зараховані, вирішуєте як використати грант, додати власних коштів, взяти пільговий кредит на освіту", - вказує Завгородній.

Найважливіше – це терміни застосування змін. У Кабміні розраховують, що грантову систему можна буде вводити вже з вересня 2024 року для тих, хто вступатиме до вишів цьогоріч. Студентів, які вже навчаються, обіцяють не чіпати.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про основні законодавчі зміни, які чекають на нас у 2024 році.

Головне