Підвищена допомога по безробіттю: як оформити виплату під час воєнного стану

Підвищена допомога по безробіттю: як оформити виплату під час воєнного стану

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю зросте до 1500 грн та 2500 грн. "Ми – Україна" розбирався, які виплати зараз призначають та як оформлювати їх з огляду на воєнний стан.

Які мінімальні та максимальні розміри допомоги по безробіттю?

Фонд загальнообов'язкового державного соцстрахування змінив розміри мінімальної допомоги на випадок безробіття. Нові ухвалили постановою 60. У Мінюсті її зареєстрували 2 жовтня. Вона набере чинності наступного дня після публікації, тоді як застосовувати нові мінімальні розміри виплати мають з 31 липня 2023 року.

Мінімальні розміри допомоги до змін:

  • 1000 грн – в тому випадку, якщо страховий стаж безробітного менше семи місяців протягом останніх 12 місяців перед реєстрацією у центрі зайнятості;
  • 1800 грн – в тому випадку, якщо страховий стаж безробітного понад сім місяців за останні 12 місяців перед зверненням до центру занятості.

Є дві постанови Фонду соцстрахування на випадок безробіття, які мінімальні розміри й встановлюють: 211 та 217. Новий документ щодо мінімального розміру обидві скасовує та запроваджує нові нижні порогові значення.

1500 грн – мінімальний розмір виплати з безробіття. Не менше за цю суму мають призначати допомогу таким категоріям:

  • молодь, яка закінчила або припинила навчання, звільнилася із строкової військової або альтернативної (невійськової) служби  та якій мають сприяти у працевлаштуванні на перше робоче місце;
  • застраховані особи, стаж яких за останні 12 місяців перед зверненням склав менше семи місяців;
  • звільнені з роботи за певних обставин. Зокрема, у зв'язку із набранням чинності вироком суду, через прогул.

2500 грн – мінімальний розмір виплати з безробіття. Не менше за цю суму мають призначати виплату таким категоріям:

  • застраховані особи, страховий стаж яких протягом останніх 12 місяців перед зверненням становив понад сім місяців;
  • працівники та гіг-спеціалісти Дія Сіті;
  • ВПО або особи, які перебувають на ТОТ чи в зоні бойових дій, які не мають документів про періоди страхового стажу, трудової діяльності, зарплату.

Це мінімальні розміри. Максимальні встановлюють щороку із прив'язкою до мінімальної зарплати. Зараз максимум, який можуть призначити безробітним – це 6700 грн.

Які розміри та строки виплат?

Між нижнім та верхнім пороговим значенням допомогу безробітним призначають в залежності від їхнього стажу та зарплати. Розмір щомісячної виплати – певний процент від середньої зарплати протягом останніх 12 місяців:

  • 50% - стаж до 3 років;
  • 55% - стаж від 3 до 6 років;
  • 60% - стаж від 6 до 12 років;
  • 65% - стаж від 12 до 18 років;
  • 70% - стаж від 18 до 24 років;
  • 75% - стаж від 24 до 30 років;
  • 80% - стаж понад 30 років.

Звісно, не більше ніж мінімалка на місяць.

На строк до 120 днів виплату можуть призначити ВПО, яка не має необхідних для оформлення допомоги документів, молоді без досвіду. Із стажем до трьох років максимальний термін виплати – 180 днів. І так плюс 30 днів до строку виплати за кожні 3-6 років стажу, аж до 360 днів. А для осіб передпенсійного віку взагалі до 720 днів. Є низка підстав, через які термін виплат скорочують до 90 днів. Зокрема, лише до трьох місяців допомогу виплачуватимуть в разі звільнення за власним бажанням або за угодою сторін (на 30 днів – з дня призначення). Але це терміни виплат для мирного періоду.

Під час воєнного стану діють особливі умови щодо строків виплат:

  • максимум 90 днів – обмеження, яке стосується майже усіх безробітних;
  • до 360 днів – максимальний період виплати допомоги для осіб передпенсійного віку. Такими вважають тих, кому лишився рік до призначення пенсії за віком та за умови достатнього страхового стажу, аби таку пенсію призначати. У 2023 р. для призначення пенсії у 60 років треба мати не менше 30 років стажу, у 63 років – від 20 до 30 років стажу, у 65 років – від 15 до 20 років стажу.

Як і де оформити статус безробітного?

Зареєструватися, щоб отримати статус безробітного та отримувати допомогу, можна двома способами: особисто відвідавши центр зайнятості чи через "Дію". Усі етапи в обох випадках Кабмін цьогоріч прописав у новому порядку реєстрації (постанова 446).

Оформлення офлайн. Звертатися треба до центрів зайнятості – обласних, міських, районних, міськрайонних, до філій центру зайнятості. Треба написати заяву про надання статусу зареєстрованого безробітного і подати такі документи:

  • паспорт;
  • податковий номер;
  • документ про освіту чи його дублікат;
  • трудову книжку, якщо вона є, чи її дублікат. Також підійдуть відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов'язкового державного соцстрахування (витяг можна зробити в електронному кабінеті на сайті Пенсійного фонду, через "Дію", чи отримати його у територіальному відділі Пенсійного фонду), документ про припинення останнього виду діяльності;
  • військово-обліковий документ для призовників, військовозобов'язаних та резервістів: військовий квиток, тимчасове посвідчення військовозобов'язаного, приписне посвідчення.

Внутрішньо переміщена особа подає відповідну довідку про статус, особа з інвалідністю – копію довідки до акта огляду МСЕК, якщо отримує пенсію по інвалідності або державну соцдопомогу.

Оформлення онлайн. Подати засобами "Дії" заяву можна стандартної або спрощеної форми. Спрощена можлива тільки для ВПО та осіб, які втратили роботу після 24 лютого 2022 р. і перебувають на ТОТ чи у зоні бойових дій (території з наказу Мінреінтеграції 309).

Подаючи як стандартну, так і спрощену заяву, треба заповнити форму у "Дії, вказавши:

  • свої дані;
  • зручний центр зайнятості (обрати можна на мапі). Туди можуть запросити для уточнення даних, і в тому разі, якщо не з'явитися, можуть позбавити статусу безробітного. Звісно, ця вимога не стосується тих, хто перебуває на ТОТ чи в зоні бойових дій. Але після завершення воєнного стану той безробітний, який реєструється онлайн, повинен буде донести підтвердні документи, яких немає в реєстрах та базах, особисто до центру зайнятості;
  • вказати номер IBAN рахунку. Тут вже є відмінності. Той, хто подає стандартну заяву, вказує номер соціального рахунку, хто спрощену – номер картки єПідтримка.

За стандартною формою треба додавати до заяви скан-копії документів, які вимагають і при офлайн-оформленні. В разі спрощеної заяви ці документи не є обов'язковими.

Заповнивши форму, треба поставити електронний підпис та відправити заявку. Відповідь надійде листом від центру зайнятості.

Які особливості оформлення статусу безробітного для ВПО?

Щоб отримати чи поновити статусу безробітного, ВПО має звертатися до центру зайнятості за місцем свого проживання. Загалом при визначенні розміру та періоду виплат ця категорія підпадає під загальні правила. Але є певні особливості, які треба враховувати.

Для того, щоб звільнитися з місця роботи, яка знаходиться у зоні бойових дій чи на ТОТ, людина із статусом ВПО може подати заяву про припинення трудового договору через центр зайнятості. Саме центр зайнятості сповістить про звільнення роботодавця, податківців, Пенсійний фонд. Датою припинення трудового договору буде наступний день після подання заяви.

Оформити статус безробітного ВПО може без необхідного для цього переліку документів, наприклад, трудової книжки, документу про освіту. Це можливо і для осіб, які перебувають на ТОТ чи у зоні бойових дій. Інформацію, якої не вистачає, центр зайнятості збиратиме у реєстрах, базах, системах, а саме у:

  • Держреєстрі фізосіб-платників податків;
  • Єдиному держреєстрі юросіб, ФОП та громадських формувань;
  • Держреєстрі загальнообов'язкового державного соцстрахування;
  • Інформаційній системі міграційної служби та МВС;
  • Єдиній інформбазі даних про ВПО;
  • податковій звітності за останній звітній період.

Проте до того часу, поки необхідну інформацію для встановлення розміру допомоги не знайдуть, призначать виплату мінімального розміру – 1800 грн і максимум на 90 днів. Як тільки надходять необхідні для призначення виплат дані, розмір допомоги переглядають.

Статус безробітного та дострокова пенсія

З квітня 2022 року працюють оновлені норми трудового та пенсійного законодавства. За ними право на дострокову пенсію за віком, в тому разі, якщо до неї лишилося півтора року, мають ті працівники, з якими розірвали трудовий договір з ініціативи власника. Це застосовують у таких випадках:

  • трудовий договір розірвали через реорганізацію, ліквідацію, банкрутство, перепрофілювання, скорочення штату;
  • трудовий договір розірвали через невідповідність займаній посаді за станом здоров’я. На роз’яснення цих випадків в грудні Кабмін додатково ухвалив порядок. Згідно із ним, невідповідність треба підтвердити висновком ЛКК та відповідною довідкою про нього від медзакладу, випискою МСЕК щодо групи інвалідності, довідкою про проходження медогляду.

Вимога в обох випадках – наявність мінімального страхового стажу: 30 років для жінок та 35 років для чоловіків.

Це загальні правила у законі про зайнятість населення (ст. 49). Але є додаткові, які стосуються оформлення статусу безробітного, щоб на дострокову пенсію вийти. Право гарантують, якщо:

  • зареєструватися у центрі зайнятості протягом 30 днів після звільнення. Прострочити термін можна тільки з поважних причин: хвороба, смерть членів сім'ї, догляд за хворою дитиною, перебування у лікарні;
  • протягом семи днів після реєстрації не вдається знайти підходящу роботу.

Нагадаємо що раніше "Ми -Україна" розповідав, як функціонує реєстр військовозобов'язаних "Оберіг" та які дані до нього планують збирати.

Головне