Депозит, валюта, ОВДП, нерухомість чи крипта: у що вкласти заощадження під час війни

Депозит, валюта, ОВДП, нерухомість чи крипта: у що вкласти заощадження під час війни

Донатити ЗСУ та інвестувати у здоров'я своє та сім'ї – найкращі варіанти вкласти гроші під час війни. Але якщо певна кількість заощаджень є, у складні часи їх треба вберегти та бажано ще й примножити. "Ми – Україна" запитав у експертів поради щодо найбільш доступних та прибуткових варіантів заощаджень, які актуальні зараз та у наступному році.

Олег Пендзин, член Економічного дискусійного клубу:

- З моєї точки зору, альтернативи зараз практично немає, та найбільш ефективним способом вкладень з одночасним вираженням патріотичної позиції є купівля облігацій внутрішньої державної позики. З економічної точки зору усе дуже просто.

Якщо берете ставки за ОВДП, які можна просто купити через застосунки "Дія" чи банківських структур, то вони подібні до тих, які пропонують банки. Але особливість у тому, що по ОВДП не сплачується 18% податку на доходи фізосіб. Отже, ви суто арифметично можете збільшити ставку ОВДП на 18 відсоткових пунктів, і вони однозначно вигідніші за банківські депозити. Тим більше, що фінкомпанії пропонують у своїх мережах придбати ті чи інші випуски ОВДП з датами погашення меншими за рік.

У валюті банк вам сьогодні запропонує 0,5% річних, по валютним ОВДП – 4,5%, по гривні банк запропонує приблизно 16% річних, а ОВДП – 17%, але не треба сплачувати 18% ПДФО. Тому й вважаю, що ОВДП – найвигідніший варіант як у гривні, так і у валюті.

Що ж до решти варіантів… В країні війни, ми хочемо, аби не обстрілювали, але досі прилітає й прилітає, тому нерухомість – поганий варіант. Із землею ситуація ще складніша, ніж із нерухомістю.

Якщо ви сільгоспвиробник та хочете придбати ділянку для збільшення власної продукції – то це інвестиція, бізнес, а не пасивний дохід, заощадження. До того ж не маємо ані нормального функціонуючого ринку землі, ані земельного банку, ані земельної біржі. Якщо ви купили землю, але хочете її продати, щоб повернути гроші, навряд чи зможете це зробити.

Криптовалюта – це для тих, хто любить грати в азартні ігри. Там дуже велика волатильність, а там де вона велика, щось передбачити майже неможливо: ситуативно можна багато виграти, але й багато програти. Це не варіант надійного вкладення коштів.

Пасивний дохід – це коли ви вкладаєте гроші для прибутку і чекаєте на певну ліквідність вкладень. Наприклад, намітили собі, що протягом трьох місяців матимете вільні гроші, а потім хочете їх повернути. Що вам за короткий термін дасть ліквідність? Нерухомість продаватимете бозна скільки, по землі взагалі немає нормальних механізмів продажу, криптовалюта – не факт, що повернете вклад. Із золотом приблизно та сама історія, що із нерухомістю: купити можна, продати складно, банки виставляють дуже великі спреди, які з'їдають майже усе, що вдається заробити.

От і лишаються банківські депозити або ОВДП. Але найголовніше, що треба розуміти: для цього гроші мають бути легальними, адже є фінансовий моніторинг. От щоб купити нерухомість, можна мати не дуже "світлу" готівку, нотаріуси знають, як обійти норми щодо безготівкового продажу нерухомості. Але ані на депозит, ані у ОВДП ви не вкладете великі суми, якщо не доведете їхнє походження.

От це і є найбільшою перепоною. Безготівка – за замовченням чисті гроші, тому із ними все красиво й добре. Якщо суми невеликі, то претензій ніхто не матиме. Але якщо більше ніж 300-350 тис. грн, то фінмоніторинг матиме питання щодо походження. Тобто мають бути або договір купівлі-продажу якогось майна на підтвердження, або документ щодо достатньо високого рівня доходу.

Олексій Кущ, аналітик аналітичного центру "Об'єднана Україна":

- До кінця цього року, тобто протягом найбільших трьох місяців, найкращій варіант – це облігації внутрішньої державної позики. Після трьох місяців, взимку 2024 року треба буде дивитися на динаміку відсоткових ставок та девальвації гривні. Можливо тоді вже вигідніше буде вкластися у долар. Тобто перед хвилею девальвації, якщо міжнародна допомога йтиме в Україну із затримками. Вже скоро зрозуміємо, із яким пакетом фінансової допомоги будемо у 2024 році.

Під час війни я не рекомендую такі серйозні покупки, як земля чи нерухомість. На мій погляд це недоцільно, хіба що покупка зумовлена особистою необхідністю: потрібна квартира, бо десь треба жити, а гроші є. Але у якості інвестиції робити таке я б не радив.

З одного боку спокусливо, можна зірвати куш, але якщо на практиці реалізується економічне фентезі. Тобто поєднання кількох сприятливих факторів: швидке завершення війни, виплата нам репарацій з боку росії, виплата сотень мільярдів з боку Європу, вступ у ЄС. Тоді можливо нерухомість злетить у ціні в Україні, й ті, хто придбають зараз, будуть на коні. Але вірогідність низька. На мою думку більш вірогідним є продовження війни наступного року та поступове послаблення фінансової допомоги, зменшення її обсягів та ніяких репарацій. Відповідно в цих умовах велика кількість біженців лишатиметься за кордоном, не буде попиту на новий житловий фонд. Навпаки, ті, хто залишиться за кордоном, продаватиме житло. Отже, інвестиції не принесуть прибутку, навіть можливі збитки.

Той, хто любить екзотику та гострі враження, може прокотитися американськими гірками та придбати криптовалюту. Але в нинішніх умовах високих відсоткових ставок та політики стиснення глобальної ліквідності, яку проводять європейські банки та Федеральна резервна система США, криптовалюти серйозно не зростатимуть.

Для криптовалюти потрібні низькі відсоткові ставки на базових ринках та надмірна ліквідність, яка на ринок крипти тисне. Отже, незважаючи на те, що деякі експерти пророкують серйозний злет вартості криптовалют, чи не до 150 тис. вартості біткоїна, я вважаю, що зараз як раз той випадок, коли треба послухати та зробити навпаки.

Депозити зараз практично невигідні, ставки за ними скоротилися. Якщо додати ще й оподаткування, то буде зовсім невеликий відсоток. Тому депозити я б не рекомендував, враховуючи, що ОВДП за надійністю, по рівню гарантій точно не гірші.

Чи можна назвати ОВДП способом для усіх? Чому б і ні. Насправді, є певний поріг входу. Але враховуючи, що спростили придбання, то не такий він і високий. А те, що немає оподаткування компенсує додаткові витрати на брокера, комісії. Єдина проблема на цьому ринку у тому, що вам ніхто не продасть найсолодші ОВДП. Їх купують банки, а своїм клієнтам продають вже "гіркі". Умовно кажучи, якщо банки беруть із прибутковістю 18-20%, то клієнту запропонують десь із прибутковістю 14%, приблизно стільки ж, скільки за депозитом, але без оподаткування.

Андрій Новак, голова Комітету економістів України:

- У питанні заощаджень кожна людина має визначитися, яка їхня мета: просто зберегти кошти чи заробляти на них. В залежності від мети і треба обирати той чи інший інструмент.

Якщо мета – просто зберегти кошти, то зараз найкраща форма та за наявності можливості – купляти нерухомість та землю. Зараз ціни на ці активи мінімальні через те, що на нашій території відбуваються військові дій, Україна – країна з підвищеними ризиками. Тому й ціна на активи мінімальна, нижчими вони вже не будуть. За можливості варто вкладати в нерухомість, на що потрібні більші суми, чи у землю, ділянки традиційної площі 5-6 соток, на що знадобляться менші суми. В такий спосіб ви свої заощадження вкладаєте у актив, який, після завершення війни безумовно нашою перемогою, зростатиме у ціні.

Якщо мета – заробляти зараз, то, для тих, хто вміє, є варіант криптовалюти, а для тих, хто "у крипту" не вміє, то краще не гратися і вкласти на банківський депозит. По депозитах зараз непогані відсотки, які як мінімум компенсують інфляцію.

Золото та дорогоцінні метали зараз практично на піку своєї вартості. Звертати увагу на них треба з розумінням того, що заощадження ви диференціюєте, вкладаючи у метали тільки частину. Заробляти на них треба вміти, відслідковуючи ринок, а загалом – це форма саме збереження активів, а не примноження.

Гра з цінними паперами – акціями чи облігаціями – актуальна для професіоналів у цій сфері, занурених у ринок, брокерів. А от державні облігації – це найнадійніша форма заощаджень та прибутку, гарантована держбюджетом. Якщо можливість є, то ОВДП зараз і можливість добра, і форма. Відсотки непогані, і цей інструмент використовують активно і фізособи, і юрособи.

Також досі є актуальним золоте правило щодо валютних заощаджень: три рівноцінні "кошики" у гривні, доларах та євро. У гривні ви матимете найбільші відсотки, а долар та євро, хоч і відсотки за депозитами по них нижчі, дадуть можливість убезпечитись від девальвації та коливань курсу.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, які пенсійні зміни чекають на українців найбільшим часом: нові вимоги до страхового стажу при виході на пенсію, розміри виплат та нова бальна система нарахування виплат.

Головне