Чим особливе сонячне затемнення 8 квітня 2024 року та календар наступних затемнень

Чим особливе сонячне затемнення 8 квітня 2024 року та календар наступних затемнень

8 квітня 2024 року буде повне сонячне затемнення. Таке явище відбувається приблизно кожні 16-18 місяців, проте далеко не всім на планеті щастить його побачити. Чим особливе цьогорічне сонячне затемнення, коли чекати на наступні схожі явища, розбирався "Ми – Україна".

Затемнення 8 квітня 2024 року: що про нього треба знати?

Буває чотири види сонячних затемнень – часткове, кільцеподібне, повне та гібридне (кільцеподібно-повне). Повне сонячне затемнення відбувається тоді, коли Місяць повністю закриває Сонце.

Сонце у 400 разів більше за Місяць, але Місяць знаходиться у 400 разів ближче до Землі. Проте, через нахил орбіти Місяця відносно орбіти Землі на 5%, затемнення відбувається не кожний прохід Місяця перед Сонцем. Рухи Сонця, Місяця та Землі вирівнюють належним чином від двох до чотирьох разів на рік (дуже зрідка – п'ять разів) та здебільшого трапляється часткове затемнення. Повне відбувається раз на 16-18 місяців.

повне_затемнення.jpg (206 KB)

Спостерігати тотальне закриття Сонця Місяцем можна лише уздовж обмеженого шляху повного затемнення, протяжність якого зазвичай становить 15 000 км, а ширина – 150 км. Той, хто знаходиться на цьому шляху і спостерігає явище у повному обсязі. Хто далі, той побачить як Місяць закриває частину Сонця.

Повне сонячне затемнення 8 квітня 2024 року будь-якого масштабу зможуть спостерігати близько 652 млн осіб, тотальне затемнення – 43,8 млн осіб. Вузький шлях повного затемнення пролягатиме через штати Сіналоа та Коауїла у Мексиці, штати Техас і Мен у США, провінції Онтаріо та Ньюфаундленд у Канаді.

шлях_повного_затемнення.png (1.56 MB)

Шлях повного затемнення 8 квітня 2024 року

Наступне повне сонячне затемнення відбудеться 12 серпня 2026 року, і тотальне закриття зможуть спостерігати орієнтовно 15,2 млн осіб. Тож цьогорічне повне є більш багатолюдним. Але це не усі його особливості.

Чим унікальне затемнення 8 квітня 2024 року?

Під час затемнення спостерігачі, які знаходяться на вузькому шляху, зможуть відчути темряву усередині дня і навіть побачити на небі зорі. Максимальна тривалість цьогорічного повного затемнення становитиме 4 хвилини та 28 секунд у Мексиці, а загальна тривалість явища – близько 2,5 годин. Максимальна тривалість наступного затемнення становитиме 2 хвилини та 16 секунд, тож квітневе є доволі тривалим, хоча й не рекордним.

Очікується, що затемнення 2024 року збігатиметься з сонячним максимумом Сонця, піком його 11-річного циклу активності. Під час сонячних затемнень для науковців відкривається можливість вивчати сонячну корону – зовнішню частину атмосфери сонця. Найчастіше фотосфера Сонця, видима частина зірки, затьмарює корону, і спостереження складні. До прикладу повне сонячне затемнення 2017 року, яке також спостерігали у США, відбувалося під час мінімальної сонячної активності, і корона не була вражаючою.

8 квітня корона буде особливо активною та видимою. Вчені зможуть вивчати її, щоб дізнатися більше про сонячні вітри та спалахи, викиди корональної маси — про явища, які можуть вплинути на космічну погоду, супутниковий зв’язок і електромережі на Землі.

прогноз_корони.jpg (29 KB)

Прогноз сонячної корони під час затемнення 8 квітня, заснований на даних Solar Orbiter

У NASA зараз фінансують кілька дослідницьких ініціатив, що базуються на дослідженнях під час затемнення у 2017 році. Вони вивчатимуть Сонце, його вплив на Землю. Для цього працюватимуть камери дослідницьких літаків на великій висоті.

"Дві команди знімуть зовнішню атмосферу Сонця – корону, а третя – іоносферу, верхній електрично заряджений шар атмосфери Землі, - пояснюють в Агентстві, - Ця інформація допоможе вченим краще зрозуміти структуру та температуру корони, вплив Сонця на земну атмосферу та навіть допоможе у пошуку астероїдів, які можуть обертатися поблизу Сонця".

Також після затемнення-2017 були запущені два космічні апарати Solar Orbiter під керівництвом ESA (Європейське космічне агентство) і сонячний зонд Parker під керівництвом NASA, які цьогоріч досліджуватимуть сонячну корону.

космічні_апарати.png (219 KB)

Цікаві факти про затемнення

З Землі можна спостерігати сонячні та місячні затемнення. Під час сонячного, Місяць перебуває між Сонцем та Землею, під час місячного Земля знаходиться між Місяцем та Сонцем. Враховуючи нахил орбіти Місяця відносно орбіти Землі, їхнє перетинання відбувається у двох місцях, які називають вузлами. Більшу частину часу Місяць знаходиться над або під одним із вузлів. Але коли Сонце та Місяць в одному вузлі – відбувається сонячне затемнення, коли вони у двох різних вузлах – місячне затемнення. Сонячні затемнення відбуваються тільки у молодик, місячні затемнення – у період повної фази Місяця.

Під час повного сонячного затемнення Сонце, Місяць і Земля ідеально вирівняні, і Місяць покриває весь диск Сонця. Під час часткового сонячного затемнення вони не ідеально вирівнюються, тому лише частина Сонця закрита Місяцем. Також буває кільцеподібне сонячне затемнення, коли Земля, Місяць і Сонце розташовані на прямій або майже на прямій лінії. Але тоді Місяць в апогеї – поблизу найвіддаленішої від Землі точки, тому закриває не усе Сонце, лишаючи видимим його зовнішній край.

Щороку відбувається від двох до п'яти сонячних затемнень. Проте востаннє п'ять сонячних було у 1935 році, а наступного разу така кількість буде у 2206 році. Повне сонячне затемнення хоч і відбувається кожні 16-18 місяців, але в одні точці землі тотальне закриття Місяцем Сонця можна спостерігати раз на 375 років. Максимальна можлива тривалість повного сонячного затемнення – до 7,5 хвилин.

Коли Сонце, Земля та Місяць добре вирівняні, Місяць повністю закритий повною центральною тінню Землі – у цей час ми бачимо повне місячне затемнення. Частина сонячного світла заломлюється на Місяць через земну атмосферу, надаючи Місяцю червонуватий колір. Тому іноді це явище ще називають кривавим місяцем.

Коли Місяць менш ідеально вирівняний із Землею та Сонцем, повна тінь може покривати лише частину поверхні Місяця – у цей час ми бачимо часткове місячне затемнення.

Коли вирівнювання ще менш ідеальне, Місяць потрапляє в більш розсіяну часткову тінь, відкинуту Землею. Отримане легке затінення поверхні Місяця є набагато більш тонким і його важко спостерігати. Це напівтіньове місячне затемнення.

Одна людина, не полишаючи своє місце проживання та за умови безхмарного неба, за 18 років може спостерігати 19-20 місячних затемнень.

Протягом ближчих десяти років майже щороку на Землі буде по два сонячні та по два місячні затемнення. Виключеннями будуть:

  • 2027 та 2028 роки – буде два сонячних і три місячні затемнення;
  • 2029 рік – буде чотири сонячні та два місячні затемнення.

Календар затемнень: коли це явище можна побачити в Україні?

Наступне повне місячне затемнення зможемо спостерігати в Україні 7 вересня 2025 року, кільцеподібне сонячне – 1 червня 2030 року, повне сонячне затемнення – 20 квітня 2061 року.

Повне місячне затемнення 7 вересня 2025 року у Києві розпочнеться о 20:30, максимуму досягне о 21:11, закінчиться о 21:52.

Кільцеподібне сонячне затемнення 1 червня 2030 року повністю можна буде спостерігати у Криму, Запоріжжі, Херсоні, Донецьку та Луганську. Для решти регіонів воно буде частковим. Відбуватиметься з 7:00 до 9:51.

кільцеподібне_сонячне_затемнення.png (641 KB)

Під час повного сонячного затемнення у 2061 році у вузький шлях тотального закриття Сонця потраплять Донецьк та Лугансь, а решта території нашої країни спостерігатимуть часткове закриття зірки.

повне сонячне_затемнення_україна_2061.png (654 KB)

Календар сонячних та місячних затемнень на найближчі десять років:

2024 рік. Сонячні затемнення: 8 квітня повне та 2 жовтня кільцеве. Місячні затемнення: 17-18 вересня часткове (буде помітним в Україні, але відсоток затінення Місяця становитиме лише 3,5%). 17 жовтня тінь Землі буде дуже близька до Місяця, але без затемнення;

2025 рік. Сонячні затемнення: 29 березня часткове, (в Україні можна буде на Заході та Півночі спостерігати від 0,01% до 2,08% затемнення), 21 вересня часткове. Місячні затемнення: 13-14 березня 7-8 вересня – повні;

2026 рік. Сонячні затемнення: 17 лютого кільцеве, 12 серпня повне (частково можна буде побачити в Україні, найбільше – 43,4% затемнення – в Ужгороді). Місячні затемнення: 2-3 березня повне, 27-28 серпня часткове (максимум, який буде в Україні – 60,22% затемнення у Львові);

2027 рік. Сонячні затемнення: 6 лютого кільцеве, 2 серпня повне (в Україні спостерігатиметься частково). Місячні затемнення: 20-21 лютого півтіньове, 18-19 липня максимальна близькість тіні Земля до Місяця, 16-17 серпня півтіньове;

2028 рік. Сонячні затемнення: 26 січня кільцеве, 22 липня повне. Місячні затемнення: 11-12 січня та  6-7 липня часткові, 31 грудня-1 січня повне (усі спостерігатимуться в Україні);

2029 рік. Сонячні затемнення: 14 січня часткове, 12 червня часткове (мінімальне затемнення, але Україні потрапляє у широкий шлях спостереження), 11 липня та 5 грудня часткові. Місячні затемнення: 25-26 червня та 20-21 грудня повні, обидва зачіпають Україну;

2030 рік. Сонячні затемнення: 1 червня кільцеве (буде спостерігатися в Україні), 25 листопада повне. Місячні затемнення: 15-16 червня часткове, 9-10 грудня півтіньове;

2031 рік. Сонячні затемнення: 21 травня кільцеве, 14 листопада повне. Місячні затемнення: 6-7 травня, 5 червня, 29-30 жовтні – усі півтіньові;

2032 рік. Сонячні затемнення: 9 травня кільцеве, 3 листопада часткове (буде спостерігатися в Україні). Місячні затемнення: 25-26 квітня та 18-19 жовтня – обидва повні, обидва будуть спостерігатися в Україні. Цього року також буде транзит Меркурія, коли планета проходить точно між Сонцем та Землею, і це видно як точку на диску. Це явище буде видно в Україні;

2033 рік. Сонячні затемнення: 30 березня повне, 23 вересня часткове. Місячні затемнення: 14-15 квітня (буде спостерігатися в Україні) та 7-8 жовтня – повні;

2034 рік. Сонячні затемнення: 20 березня повне (буде частково спостерігатися в Україні), 12 вересня кільцеве. Місячні затемнення: 3-4 квітня півтіньове, 27-28 вересня часткове (Україна в його зоні).

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, що таке високосний рік та чим він особливий.

Головне