1000 днів заборони на освіту: в Афганістані дівчатам доводиться навчатися в підпільних школах

1000 днів заборони на освіту: в Афганістані дівчатам доводиться навчатися в підпільних школах

8 червня 2024 року минає 1000 днів з моменту, коли Талібан заборонив дівчатам старше 12 років відвідувати школи Афганістану. Однак багато з них продовжують боротися за своє майбутнє через підпільні школи, попри всі труднощі та загрози, пише CBS News.

Талібан позбавив дівчат в Афганістані базового права на освіту невдовзі після того, як угруповання повернуло контроль над країною у 2021 році. Жорстка політика талібів залишила сотні тисяч дівчат без освіти. Організація Human Rights Watch заявляє, що афганське суспільство ніколи повністю не оговтається від втрати такої кількості майбутніх жінок-професіоналів.

ООН звинувачує Талібан у насадженні "гендерного апартеїду" через дискримінаційну політику щодо жінок і дівчат. Афганістан під владою Талібану називають "цвинтарем похованих надій".

Водночас попри ризики, багато дівчат відмовляються втрачати надію і відвідують неофіційні підпільні школи, щоб продовжувати навчання. Вони сподіваються скласти іспити, якщо режим Талібану впаде або послабить обмеження.

Видання зазначає, що підпільні школи працюють з обмеженими ресурсами і отримують підтримку від активістів за межами Афганістану. Фонд Похана - одна з груп, що підтримують секретні школи, де навчаються близько 1300 дівчат-підлітків. 

Одна з вчительок таких шкіл розповіла, що після заборони продовжує таємно викладати. Вона проводить по два заняття на день, у кожному з яких бере участь по 20 учениць.

"Навчити 40 учениць за два заняття - складне завдання, але я сповнена рішучості допомогти цим дівчаткам, які багато чого пережили . Я роблю це для своїх учнів, які перебувають під величезним психічним тиском, у яких виникли серйозні проблеми із психічним здоров'ям після того, як таліби закрили їхні школи", - зазначила вона.

Її учні варіюються від сьомого до одинадцятого класу, а серед предметів, які вони вивчають, є деякі предмети, які повністю заборонені новою навчальною програмою, затвердженою Талібаном, у тому числі для хлопчиків.

Як писав "Ми-Україна" раніше, російська влада офіційно запросила талібів, які захопили владу в Афганістані влітку 2021 року, взяти участь у ключовому діловому заході в рф. Йдеться про щорічний Петербурзький міжнародний економічний форум 5-8 червня.

Головне