Паралімпіада-2024: коли початок та який розклад змагань у Парижі 

Паралімпіада-2024: коли початок та який розклад змагань у Парижі 

Невдовзі після завершення Олімпіади-2024 спортивних поціновувачів чекає старт Паралімпійських ігор. "Ми-Україна" зібрали все, що потрібно знати про знакову спортивну подію, яка триватиме від 28 серпня по 8 вересня. 

Вперше Паралімпійські ігри були об'єднані з літніми Олімпійськими іграми 1988 року в Сеулі, і з того часу вони проводяться кожні літні та зимові Олімпійські ігри. Однак їхня історія сягає більш раннього періоду — до 1948 року, коли змагалися 19 британських ветеранів Другої світової війни. До 1960 року Ігри залучили 400 спортсменів із 23 країн, а зараз це один із найбільших спортивних заходів на планеті.

Паралімпіада-2024: ключові дати та цифри

Паралімпіада триватиме 12 днів, зібравши близько 4400 спортсменів з усього світу. Вони змагатимуться у 23 дисциплінах на 20 спортивних об'єктах Парижа та околиць. Для порівняння, в Олімпійських іграх брали участь 10 500 атлетів, які конкурували у 48 видах спорту.

Церемонії відкриття та закриття

Церемонія відкриття, запланована на 28 серпня о 20:00 за місцевим часом, відбудеться на легендарних Єлисейських полях та площі Згоди. Художній керівник Томас Жоллі обіцяє створити неповторне видовище, яке "перетворить серце Парижа" та об'єднає глядачів по всьому світу.

Церемонія закриття пройде 8 вересня на стадіоні "Стад де Франс" з 20:00 до 23:00. Окрім вручення останніх медалей та мистецького шоу, відбудеться символічна передача естафети Лос-Анджелесу - господарю наступних Ігор.

Паралімпійські ігри 2024 року: розклад змагань день за днем

  • 28 серпня: Церемонія відкриття дасть старт Іграм.
  • 29 серпня - 1 вересня: Перші дні будуть насичені змаганнями з бочча, голболу, стрільби з лука, бадмінтону, велоспорту на треку, плавання, настільного тенісу, тхеквондо, волейболу сидячи, баскетболу та регбі на візках. З 30 серпня додадуться легка атлетика, академічне веслування та стрільба.
  • 2-5 вересня: До програми приєднаються футбол для незрячих, паратріатлон, кінний спорт та фехтування на візках. Продовжаться змагання з попередніх днів.
  • 6-7 вересня: Стартують змагання з параканоє. Це будуть насичені дні з фіналами у багатьох видах спорту.
  • 8 вересня: Останній день змагань, включаючи фінали з легкої атлетики, параканоє та баскетболу на візках, завершиться грандіозною церемонією закриття.

Зірки Паралімпіади

Очікується, що на Іграх виступлять такі зірки паралімпійського спорту, як британська плавчиня Еліє Сіммондс, американський легкоатлет Татяна Макфадден та італійський фехтувальник Беатріче Віо. Ці атлети не лише змагатимуться за медалі, але й надихатимуть мільйони людей по всьому світу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Паралімпіаді в Парижі виступлять 140 українських спортсменів

Особливості, інновації та доступність

Організатори Ігор приділили особливу увагу питанням доступності та інклюзивності. Всі спортивні об'єкти та транспортна інфраструктура Парижа були адаптовані для потреб людей з інвалідністю. Крім того, буде представлено кілька технологічних інновацій, включаючи нові протези для атлетів та системи відстеження результатів у режимі реального часу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збірна США виграла медальний залік Олімпіади-2024

Як писав "Ми-Україна" раніше, українські спортсмени завершили виступи на Олімпійських іграх у Парижі зі здобуттям 12 медалей у різних видах спорту.

Головне