Звідки у росіян Starlink, - у ГУР відповіли

Звідки у росіян Starlink, - у ГУР відповіли

Starlink надходить у продаж до рф через треті країни, а не напряму. Росіяни завозять термінали контрабандою, пояснив представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов.

"рф продовжує працювати через так званий "паралельний імпорт", а по суті - контрабанду. Так, через треті країни, ми не будемо називати конкретні країни, ця інформація потребує уточнення, але Starlink у вільному продажі на території рф, на відкритих онлайн-майданчиках", - пояснив він в ефірі марафону "Єдині новини".

Юсов додав, що саме на ці пристрої російські окупанти зараз роблять ставку. Відповідно, українська сторона продовжує працювати над нейтралізацією цієї загрози.

"Ніхто не стверджує, що офіційно відбувається продаж Starlink росіянам. Але сьогодні рф - не лише країна-терорист номер один, а і країна-контрабандист номер один", - підсумував представник ГУР МО. 

Нагадаємо, напередодні воєнна розвідка офіційно підтвердила, що підрозділи армії рф стали використовувати супутниковий інтернет Starlink. Цей факт було зафіксовано біля населених пунктів Кліщіївка та Андріївка в Донецькій області. Так, серед іншого це було підтверджено кадрами з аеророзвідки, на яких видно характерні прямокутні антени Starlink на позиціях російських окупантів та записами перехоплень розмов військовослужбовців рф.

Засновник SpaceX Ілон Маск заперечив, що його компанія продає країні-агресорці ці термінали. У соцмережі Х він написав, що жодного з них росії офіційне продано не було, а всі повідомлення про це є "фейками". Після скандалу компанія Маска дала обіцянку деактивувати термінали без ліцензії.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Сирії проводяться навчання для російських операторів дронів для подальшого їх використання на війні в Україні. Як вдалось дізнатися українській воєнній розвідці, тренування відбуваються на сирійській військовій авіабазі Шайрат.

Головне