Зростання тарифів на електроенергію до 2,80 грн абсолютно адекватне, – нардеп

Зростання тарифів на електроенергію до 2,80 грн абсолютно адекватне, – нардеп

Ймовірне підняття тарифів на електроенергію з 1,44 до 2,80-2,88 грн з цілком виваженим та адекватним. Таку оцінку в ефірі марафону "Єдині новини" озвучив член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради, нардеп Анатолій Костюх.

"Ми підходимо до того моменту, коли потрібно переглянути базовий тариф. Про це вже заявляв і міністр енергетики, і НКРЕКП, і інші генеруючі компанії. Чому? Тому що підприємці, ФОПи та інші і так купують електроенергію за ринковою ціною, натомість громадяни отримують її по пільгові ціні. Ці гроші не просто покривають, вони покриваються за рахунок державних компаній, які повинні відшкодовувати кошти за те, що використало населення", - зазначив він.

Костюх зазначив. що чув декілька різних варіантів підняття тарифів, які розглядаються. Один з них передбачає підняття базового тарифу до 2,8 або 2,88 грн незалежно від обсягів споживання.

"Нам зараз потрібно відбудовувати енергосистему, щоб люди не сиділи по 16 годин без живлення, щоб мали можливість виробляти, працювати і заробляти. Зменшення тягаря на наші компанії та загалом на енергосистему підняттям тарифу – можливо. Тому ці на у 2,80 є абсолютно адекватною та нормальною”, – пояснив нардеп.

Нагадаємо, Кабінет міністрів та НКРЕКП обговорюють  питання про збільшення тарифу на електроенергію. Заступник міністра енергетики України Фарід Сафаров заявив, що якщо цього не зробити, енергетика не зможе відновитися та підготуватися до наступної зими, яка може бути набагато складнішою, ніж попередня.

Як писав "МИ-Україна" раніше, за оцінкою профільного комітету ВРУ, підвищення тарифу на електроенергію з 1,44 до 2,88 грн призведе до збільшення суми платежу на 200-300 грн на місяць.

Головне