Зроблена з золота, важить 0,5 кг - названа найдорожча монета НБУ

Зроблена з золота, важить 0,5 кг - названа найдорожча монета НБУ

Найдорожча монета, коли-небудь випущена українським Нацбанком, це "Фінальний турнір чемпіонату Європи з футболу 2012 р.". Про це в інтерв'ю LIGA.net розповів голова НБУ Андрій Пишний.

Ця золота монета вагою 0,5 кг була випущена обмеженим тиражем - трохи більше 100 штук. На момент випуску її вартість становила близько 350 000 гривень.

"Зараз на вторинному ринку, думаю, її вартість становить кілька мільйонів гривень", - зазначив Пишний.

Цю унікальну золоту пам'ятну монету було випущено на честь Євро-2012 - футбольного чемпіонату Європи, який спільно приймали Україна та Польща. Вона стала офіційно ліцензованим продуктом УЄФА ЄВРО 2012™. Введення монети в обіг відбулося 16 грудня 2011 року, за півроку до початку самого турніру. Вона стала частиною нумізматичної серії "Спорт". 

Пишний також розкрив, яка монета з випущених НБУ є його улюбленою - це "Пльонтанізм". Вона присвячена унікальній техніці українського митця Івана Марчука, якого Пишний назвав "генієм сучасності".

"На монеті зображено фрагмент його картини 1992 року "Пробудження". Вона є метафорою пробудження України: молода дівчина-весна, яка прокидається, ніби проступає серед запльонтаних пут", - пояснив голова НБУ.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Національний банк України планує змінити назву дрібних монет з "копійка" на "шаг" для відновлення історичної справедливості, дерусифікації та повернення до національних традицій. Голова НБУ Андрій Пишний розповів, скільки коштуватиме ця заміна для держбюджету та чи матиме вплив на інфляцію.

 

Головне