"Зливав" надсекретні дані WikiLeaks: у США на 40 років засудили ексспівробітника ЦРУ

У США до 40 позбавлення волі засудили колишнього співробітника ЦРУ Джошуа Шульте. Його визнали винним у передачі надсекретних матеріалів американської розвідки проєкту WikiLeaks.

Як пише ВВС, слідство встановило, що Шульте у 2017 років "злив" WikiLeaks понад 8,7 тис. документів, що "стало найбільшим витоком даних в історії ЦРУ". Чоловік обіймав посаду програміста у Центрі кіберрозвідки ЦРУ в період з 2012 по 2016 рік. Працюючи там він копіював хакерські програми, за допомогою якою американська розвідка добувала дані з телефонів іноземних високопосадовців або терористів.

Звільнитися  ЦРУ Шульте довелось через те, що він постійно не вкладався в дедлайни, які йому ставило керівництво. В якості помсти він передав викрадені матеріали WikiLeaks.

Окрім звинувачень у шпигунстві чоловіка засудили також за пунктами про неповагу до суду, надання неправдивих свідчень та зберіганні "десятків тисяч зображень матеріалів сексуального насильства над дітьми".

"Шульте зрадив свою країну, скоївши одні з найнахабніших, найжахливіших злочинів шпигунства в американській історії", - наголосив прокурор Деміан Вільямс.

Цікаво, що і після того як ексрозвідника було взято під варту у 2018 році, він і надалі робив спроби передавати журналістам таємні дані. Йому вдалось пронести у камеру мобільний і з нього намагався надіслати ЗМІ дані про кібергрупи ЦРУ. 

Як відомо, WikiLeaks у 2017 році опублікувало масив даних, який отримав назву "Vault 7", який описує глобальної програму ЦРУ для зламування електронних девайсів, зокрема для перетворення їх на пристрої для прослуховування.

Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця колишнього високопоставленого співробітника контррозвідки ФБР Чарльза Макгонігала засудили до чотирьох років ув'язнення за співпрацю з Олегом Дерипаскою - російським олігархом та другом диктатора Володимира Путіна.  

Головне