Зливав локації ЗСУ та займався шахрайством: львівський блогер отримав підозру

Зливав локації ЗСУ та займався шахрайством: львівський блогер отримав підозру

Українські правоохоронці затримали львівського блогера, який зливав локації розміщення Сил оборони України.

Як зазначили у Службі безпеки, на чоловіка була зібрана доказова база, а раніше він отримав підозру за спроби захоплення державної влади в Україні.

"За декілька місяців до початку повномасштабної війни фігурант підбурював людей влаштовувати масові заворушення та захоплювати держустанови під виглядом "руху антивакцинаторів".

Перебуваючи у статусі обвинуваченого під час повномасштабного вторгнення, фігурант продовжив антиукраїнську діяльність. Через свої акаунти в соцмережах "блогер" розповсюджував деструктивний контент. Зокрема він стверджував, що російську збройну агресію нібито спричинили «треті країни», які "спровокували" москву до повномасштабного вторгнення в Україну. Також під час одного зі своїх прямих ефірів у соцмережах фігурант публічно озвучив точну локацію розташування одного з підрозділів українських захисників, чим наразив їх на небезпеку", - йдеться у повідомленні.

Крім того зловмисник організував онлайн-курси "журналістики", на яких розповідав, як протидіяти мобілізації. Такі курси він оцінив у 7 тисяч гривень з людини. 

Після завершення навчання фігурант обіцяв своїм клієнтам посвідчення журналіста міжнародного зразка. Утім, замість обіцяних документів він видавав «випускникам» фіктивні посвідчення місцевої газети, яка втратила акредитацію ще навесні цього року, - йдеться у повідомленні.

Правоохоронці провели у фігуранта обшук та виявили мобільні телефони і інші речові докази злочинної діяльності.

Зловмиснику оголосили підозри за двома статтями Кримінального кодексу України:

▪ ч. 2 ст. 114-2 (несанкціоноване поширення інформації про розміщення ЗСУ, вчинене в умовах воєнного стану);

▪ ч. 1 і ч. 2 ст. 190 (шахрайство).

Нині вирішується питання про обрання йому запобіжного заходу.

Як повідомляли "Ми-Україна", Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки викрили мережу підпільних онлайн-сервісів, що працювали через заборонену в Україні платіжну систему Webmoney, використовуючи її для фінансування російської агентури.

Головне