Жеваго оголосили про підозру в наданні голові Верховного Суду хабаря

Жеваго оголосили про підозру в наданні голові Верховного Суду хабаря

Власнику групи "Фінанси і кредит" Костянтину Жеваго оголосили про підозру в наданні неправомірної вигоди голові та суддям Верховного Суду.

Про це повідомила пресслужба Національного антикорупційного бюро України. Як зазначається, Жеваго надавав хабарі в обмін на рішення на його користь у господарській справі.

"Оскільки підозрюваний на момент скоєння злочину і до теперішнього часу перебуває у Франції, про підозру йому повідомили в межах міжнародної правової допомоги", - йдеться в повідомленні.

За даними слідства, у 2002 році підозрюваний придбав 40,19% акцій гірничо-збагачувального комбінату (ГЗК) у чотирьох компаній. 18 років потому колишні акціонери звернулися до суду з позовом, аби визнати договір купівлі-продажу цінних паперів недійсним та повернути собі акції ГЗК. Однак суд відмовив у задоволенні вимог.

Вже в 2022 році апеляційний суд скасував рішення першої інстанції. Він визнав недійсним договір купівлі-продажу цінних паперів.

"Аби не допустити втрату акцій, на початку березня 2023 року підозрюваний вступив у змову з адвокатом одного зі столичних адвокатських об’єднань, який мав зв’язки з суддями Верховного Суду. Протягом березня-квітня 2023 року він передав адвокату 2,7 млн доларів (1,8 млн доларів – суддям Верховного Суду, решта – як "оплата" посередницьких послуг)", - розповіли в НАБУ.

Таким чином Верховний Суд у квітні 2023 року ухвалив рішення на користь Жеваго. Під час слідчих дій, НАБУ і САП задокументували передачу й отримання двома траншами 1,8 млн доларів.

Під час отримання другого траншу у 450 тис. доларів 15 травня 2023 року голову Верховного Суду й адвоката було викрито "на гарячому".

Нагадаємо, 15 травня САП та НАБУ викрили масштабну корупцію у Верховному Суді. Голову суду Всеволода Князєва викрили на хабарі у 2,7 млн доларів. Після цього на пленуму Верховного суду підтримали дострокове припинення повноважень Князєва.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше,  Верховний Суд України 26 травня отримав нового голову. Ним став очільник Касаційного кримінального суду у складі ВС Станіслав Кравченко.

Головне