Зеленський провів розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом: подробиці

Зеленський провів розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом: подробиці

Президент України Володимир Зеленський у вівторок, 9 січня, провів телефонну розмову з президентом Румунії Клаусом Йоханнісом. Про це повідомила пресслужба глави держави.

Як зазначається, посадовці поговорили про шляхи збільшення пропускної спроможності прикордонних переходів для досягнення цільового показника в 4 млн тонн експорту продукції. Це відбулось на тлі зростання щомісячного українського експорту через Румунію із 2 млн до 3 млн тонн.

Зеленський висловив подяку країні-сусідці за підтримку рішення про початок переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Він також подякував за готовність поділитися з Україною позитивним досвідом європейської інтеграції.

Український президент розповів Йоханнісу про невпинні повітряних атак з боку росії та повідомив про важливість продовження співпраці з країнами-партнерами, аби і надалі зміцнювати повітряний щит України. Крім того, Зеленський і Йоханніс підняли тему двосторонньої співпраці, у тому числі - з програмою підготовки українських пілотів на винищувачах F-16.

Таким чином Україна і Румунія мають намір почати працювати над двосторонніми гарантіями безпеки на основі Вільнюської декларації G7. 

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Румунія і Болгарія домовились про частковий вступ до Шенгенської зони. Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку привітав часткову угоду про вступ. Австрія раніше - рік тому - виступала проти розширення безпаспортної Шенгенської зони на Румунію та Болгарію на зустрічі міністрів внутрішніх справ Європейського Союзу. Приводом для цього стала нелегальна міграція.

Головне