Здача державної землі в оренду: Умєров анонсував новий механізм через Прозорро

Здача державної землі в оренду: Умєров анонсував новий механізм через Прозорро

Голова Фонду держмайна України Рустем Умєров анонсував новий механізм через Прозорро.Продажі, завдяки якому з'явиться можливість ефективно здавати державну землю в оренду.

Про це він розповів в інтерв'ю LIGA.net. За його словами, ніхто раніше точно не знав, скільки у власності держави є сільськогосподарських земель. Тож була проведена аналітика і виявилось, що державі належить від 500 тис. до 700 тис. гектарів землі.

"У Фонді в управлінні зараз перебуває лише 370 тис. гектарів. Інші землі знаходяться у підпорядкуванні інших міністерств, відомств, агенцій, академій наук та інших державних інституцій", - пояснив Умєров. 

Він зазначив, що тривалий час використання цих земель відбувалось за "сірими схемами".

"Наприклад, в обмін на розподіл прибутку оформлювалися договори обробітку землі на один рік. Після збору врожаю на папері знижувалася врожайність. І, відповідно, прибуток. Різницю між фактичним прибутком і прибутком "на папері" орендарі ділили з керівниками цих держпідприємств", - розповів очільник ФДМУ.

Таким чином щороку державний бюджет втрачав мільярди гривень. Тож зараз необхідно акумулювати державні землі, які неефективно використовуються, в один фонд — Земельний банк.

"Ми вже працюємо над цим питанням із Кабіном. В січні 2024 року будемо готові запропонувати суспільству новий інструмент — землі будуть здаватись в довгострокову оренду через аукціони на Прозорро. Водночас вони залишатимуться державними", - додав глава відомства.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, президент України Володимир Зеленський заявив про своє рішення звільнити Олексія Резнікова з посади міністра оборони. За словами Зеленського, цього тижня він винесе на розгляд Верховної Ради відповідне кадрове рішення. Також Володимир Зеленський назвав ім’я того, хто може замінити Резнікова на посаді, - це Рустем Умєров.

Головне