Зберігатимуть в Україні: Європі бракує сховищ для газу

Зберігатимуть в Україні: Європі бракує сховищ для газу

Країни Європи підходять до завершення опалювального сезону 2023-2024 з настільки великими запасами газу, що ідея зберігати ресурс в Україні задля того, щоб не сталось обвалу цін, виглядає привабливо навіть попри ризики, пов'язані з війною. Як пише Bloomberg, на сьогодні європейські сховища заповнені на рекордні для березня 62%. 

На території Україні міститься більше сховищ газу, ніж у будь-якій іншій країні на континенті на захід від рф. "Нафтогаз" пропонує трейдерам цього року використати до 10 млрд кубів українських потужностей для зберігання енергоносія, які знаходяться поодаль від фронту, переважно на заході країни.

"Європейські сховища ризикують вичерпати свої запаси до початку опалювального сезону. Тому європейські трейдери мають використовувати плавучі та українські сховища. Нижчі літні ціни порівняно із зимовими контрактами підтримають економіку використання обох", - йдеться у свіжому аналітичному звіті Energy Aspects Ltd. 
 
Нагадаємо, у 2023 році іноземні компанії зберігали 2,5 млрд кубів газу в українських ПСГ.  За січень-вересень минулого року клієнтський портфель нерезидентів "Групи Нафтогаз" зріс до 148 компаній. Торік газ для зберігання в Україні транспортували 40 іноземних трейдерів, серед яких Shell Plc та DXT Commodities. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, цю зиму Україні вдалось вперше пройти за рахунок власного газу. Це вдалось завдяки суттєвому нарощуванню видобутку "Групою Нафтогаз" у 2023 році, а також співробітництву з приватними газодобувачами.

 

 

Головне