Законодавство готове: коли Україні почнуть передавати прибутки від заморожених активів рф

Законодавство готове: коли Україні почнуть передавати прибутки від заморожених активів рф

Євросоюз завершив роботу із розробки законодавства, згідно з яким Україна матиме змогу отримати прибутки від заморожених активів рф. Кошти українська сторона почне отримувати вже з липня, пише Bloomberg. 

Залишилось, щоб усі держави-члени ЄС відповідне законодавство підтримали. У такому разі на щорічній основі можна буде використовувати близько 3 млрд євро (3,3 мільярда доларів) на закупівлю озброєння для українського війська та розвитку "оборонки" нашої країни.

В цілому країни Клубу Семи (G7), Євросоюзу та Австралії заморозили активів російського Центробанку на суму у близько 260 мільярдів євро. При цьому дві третини з них "знерухомлені" в межах ЄС. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Заморожені активи рф: Україна має план доступу до €300 мільярдів

Bloomberg наголошує, що питання фінансування для України на сьогодні є особливо кричним на тлі нестачі боєприпасів та затягування американським Конгресом надання пакету допомогу на 60 млрд доларів.

Нагадаємо, раніше цього місяця спікер Палати представників Майк Джонсон повідомив про намір розблокувати допомогу Україні, але зі змінами. Він пояснив, що документ міститиме істотні відмінності від пакета зовнішньої допомоги, який Сенат ухвалив у лютому. Джонсон має намір зробити його програмою позики або кредитування, а також включити до проєкту щось подібне до закону REPO for Ukrainians Act, який би дозволяв конфіскацію російських суверенних активів і внесення коштів від ліквідованого майна до Фонду підтримки України.

Як писав "Ми-Україна" раніше, український Мінфін має план Б на випадок якщо допомоги від США не буде.

 

 

 

Головне