Закон про застосування англійської мови в Україні: Кравчук пояснила важливі деталі документа

Закон про застосування англійської мови в Україні: Кравчук пояснила важливі деталі документа

Заступниця голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук пояснила, яким чином в Україні будуть впроваджувати норми закону про застосування англійської мови, який 4 червня був проголосований парламентом у другому читанні.

За словами парламентарки, деякі норми закону почнуть впроваджувати відразу, а деякі почнуть діяти лише після закінчення воєнного стану в Україні.

"Що стосується прийняття на роботу в державному секторі. По-перше, там є визначені категорії. Якщо говорити про районні і обласні державні адміністрації, то мова йде про керівників і їхніх заступників. Термін впровадження - два роки після закінчення воєнного стану. І мова йде не про переатестацію усіх, а тільки при прийнятті на роботу. Наприклад, заступник хоче стати керівником, то так він за два роки після закінчення воєнного стану має підтвердити рівень В1. Якщо говорити про прокурорів, вищий керівний склад Нацполу, митниці, то там термін ще більший - це 4 роки після закінчення воєнного стану", - зазначила Кравчук.

Водночас вона пояснила, які норми буде впроваджено незалежно від закінчення воєнного стану:

  • англійська мови в дитячих садочках з вересня 2026 року - буде викладатися усім дітям (меншим - у ігровій формі);
  • дублювання англійською мовою у транспорті, на автовокзалах, на залізних вокзалах, в аеропортах;
  • у транспорті мають бути дубльовані таблички.

Як повідомляли "Ми-Україна", Верховна Рада України під час засідання у вівторок, 4 червня, ухвалила у другому читанні законопроєкт № 9432 про застосування англійської мови в Україні. Документ підтримали 236 народних депутатів.

Головне