Забужко, Розвадовська і Ставчук: до списку BBC "100 жінок 2023 року" увійшли три українки

Забужко, Розвадовська і Ставчук: до списку BBC

Видання BBC опублікувало імена "100 жінок 2023 року". До списку потрапили три українки — письменниця Оксана Забужко, захисниця прав дітей Олена Розвадовська й експертка з клімату Ірина Ставчук.

Оксана Забужко потрапила до списку жінок, що надихають, як авторка понад 20 літературних творів, серед яких художня проза, поезія та публіцистика.

"Її вважають однією з найвидатніших письменниць, поетес та інтелектуалок України. Міжнародну популярність їй принесли романи "Польові дослідження з українського сексу" та "Музей покинутих секретів". Її книги перекладені 20 мовами й відзначені безліччю національних та міжнародних нагород", — розповідають автори проєкту про Забужко.

Ірина Ставчук була заступницею міністра екології, а нещодавно приєдналася до Європейської кліматичної фундації як менеджерка програми в Україні. Вона розробляє екологічні та кліматично стійкі рішення для повоєнного відновлення України.

Крім українки Ставчук, до сотні потрапили ще 27 борчинь за клімат на планеті. Також серед цьогорічних жінок-натхненниць — адвокатка і колишня перша леді США Мішель Обама, адвокатка з прав людини Амаль Клуні, футболістка-володарка "Золотого м’яча" Айтана Бонматі, експертка з ШІ Тімніт Гебру, голлівудська зірка Америка Феррера, представниця руху фемінізму Глорія Стайнем.

Минулого року до списку найвпливовіших жінок за версією BBC потрапили вісім українок — перша леді Олена Зеленська, парамедикиня Юлія "Тайра" Паєвська, захисниця прав людей з інвалідністю Юлія Сачук, правозахисниця Олександра Матвійчук, математикиня Марина Вязовська, журналістка Крістіна Бердинських, лікарка-педіатр Ірина Кондратова, політикиня і волонтерка Яна Зінкевич.

Як писали "Ми-Україна" раніше, президентка Молдови Мая Санду з неоголошеним прибула до Києва 21 листопада.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента. Вона планує зустрітися з президентом Європейської ради Шарлем Мішелем.

 

 

Головне