За Нетаньяху: Палата представників США підтримала запровадження санкцій проти МКС

За Нетаньяху: Палата представників США підтримала запровадження санкцій проти МКС

Нижня палата Конгресу США,проголосував ініційований республіканцями законопроєкт, який передбачає введення санкцій проти Міжнародного кримінального суду. Передумовою для документа став намір висунути звинувачення у воєнних злочинах прем'єру Ізраїлю Біньяміну Нетаньяху, пише ABC News.

Закон, відомий як "Закон про протидію незаконному суду", вимагатиме обов'язкових санкцій та візових обмежень для будь-якої іноземної особи, яка працює або надає кошти МКС у судових переслідуваннях проти США, Ізраїлю чи будь-якого іншого союзника США, який не є учасником суду.

Голосування відбулося за кілька тижнів після того, як головний прокурор МКС Карім Хан подав клопотання про видачу ордерів на арешт Нетаньяху та міністра оборони Ізраїлю Йоава Галланта. Він заявив, що його офіс має "розумні підстави вважати", що два лідери несуть відповідальність за "воєнні злочини та злочини проти людяності", вчинені в Секторі Гази. Прокурор також запросив ордери на арешт лідерів ХАМАС Яхьї Сінвара, Мохаммеда Дейфа та Ісмаїла Ханії, звинувативши їх у відповідальності за загибель сотень ізраїльських цивільних осіб.

Дії МКС викликали засудження з боку обох політичних партій США. Президент Джо Байден засудив прохання МКС про видачу ордерів проти ізраїльських лідерів, заявивши, що "між Ізраїлем та ХАМАСом немає еквівалентності".

Попри те, що Білий дім "глибоко стурбований" діями МКС, адміністрація Байдена зрештою "рішуче виступає проти" цього закону, вважаючи, що є більш ефективні способи захистити Ізраїль і сприяти міжнародному правосуддю. Водночас спікер Джонсон наполягає, що вони "не можуть допустити", щоб рішення МКС залишилося в силі, і закликає Байдена усвідомити необхідність накласти санкції на МКС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не Путіним єдиним: кого з лідерів ще розшукує МКС

Як писав "Ми-Україна" раніше, генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив про активну та постійну співпрацю з Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) у розслідуванні злочинів, пов'язаних з депортацією українських дітей.

Головне