За час повномасштабної війни до війська додалися 12 тисяч бійчинь

За час повномасштабної війни до війська додалися 12 тисяч бійчинь

За два роки кількість жінок у війську зросла на 40% — додалися 12 тисяч бійчинь. Зараз у лавах Сил оборони проходять службу майже 43 тисячі військовослужбовиць. Про це повідомляє Міноборони.

Раніше жінки могли проходити службу на посадах переважно медичних спеціальностей, звʼязківців, бухгалтерів, діловодів і кухарів, а нині жінка в армії може бути водієм, гранатометником, заступником командира розвідгрупи, командиром БМП, ремонтником, кулеметником, снайпером тощо.

Крім того, існувало обмеження — укладати контракт могли жінки віком від 18 до 40 років, тоді як у чоловіків такого обмеження не було. Тепер від 18 до 60 років контрактниками можуть стати представники обох статей.

Також тепер тривалість декретної відпустки визначена в медичному висновку та зараховується до строку вислуги у військовому званні.

З 2019 року уряд дозволив вступати до військових ліцеїв дівчатам. Жінки, які в майбутньому бачать себе офіцерками ЗСУ, мають доступ до всіх рівнів військової освіти. Їм дозволили опановувати ті самі спеціальності, що й чоловікам, а згодом і служити за широким переліком посад.

До 24 лютого 2022 року кількість жінок у лавах ЗСУ становила близько 30 тисяч.

Як писали "Ми-Україна" раніше, служба безпеки України оголосила підозру ще 57 колаборантам, які допомагали росіянам під час окупації Херсонщини. 

"У результаті комплексних заходів встановлено особи ще 57 колаборантів, які вступили до створеного агресором "головного управління мвс рф Херсонської області" на лівобережній частині регіону. "Підбір" ворожих поплічників до лав окупаційного органу здійснювали кадрові співробітники фсб", - йдеться у повідомленні.

Окупанти видавали колаборантам "посвідчення", спеціальний одяг та вогнепальну зброю, щоб ті могли вільно пересуватися окупованою частиною Херсонщини та проводити "каральні заходи проти місцевих жителів".

Головне

Міністерство енергетики України звернулося до Міжнародного агентства з атомної енергії з закликом пришвидшити розгортання місій МАГАТЕ на критичних для українських АЕС підстанціях.