З окупації на підконтрольну Україні територію вдалося повернути ще 12 дітей

З окупації на підконтрольну Україні територію вдалося повернути ще 12 дітей

З окупації на підконтрольну Україні територію вдалося повернути ще 12 українських дітей. Про це заявив уповноважений Верховної Ради з прав дитини Дмитро Лубінець.

Відомо, що неповнолітні проживали разом із родинами на ТОТ – у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. 

"На Батьківщину вдалося повернути 12 українських діток! Діти разом зі своїми рідними проживали на ТОТ – у Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях. На щастя, нині вони вже на підконтрольній Україні території", - зазначив Лубінець.

Він додав, що російські загарбники нав’язували родинам російські паспорти, без яких вони не могли отримувати медичну допомогу.

"Лікарі не приймають навіть дітей із вродженими вадами, яким потрібен ретельний догляд. Однак батькам пропонують відправити дітей на "реабілітацію", яка часто є депортацією чи примусовим переміщенням. Деяким дітям доводилося відвідувати"російські школи", в яких здійснювалася активна агітація за «руський мір", - розповів омбудсман.

Зі слів родин, які повернулися на Батьківщину росіяни на ТОТ затримують, б’ють, катують струмом, вчиняють психологічний тиск на дорослих, а дітей допитують без присутності батьків і також застосовують методи катування. 

Нагадаємо, що Україна та російська федерація 17 липня планують провести обмін полоненими в рамках угоди, укладеної за посередництва Об'єднаних Арабських Еміратів. Завдяки цій угоді Україна зможе повернути 90 своїх громадян, захоплених російськими військовими.

Як писали "Ми-Україна" раніше, Україні вдалося повернути 736 дітей, яких окупанти вивезли до російської федерації від початку повномасштабного вторгнення. 

Головне