Які перспективи Вільнюського саміту НАТО для України: в Києві відбулась пресконференція

Які перспективи Вільнюського саміту НАТО для України: в Києві відбулась пресконференція

У середу, 28 червня, о 12.00 у прес-центрі інформаційного агентства "Інтерфакс-Україна" відбулась прес-конференція Аналітичного центру "Об'єднана Україна". Темою стали "Перспективи Вільнюського саміту та членства України в НАТО".

Про конференцію повідомило агентство "Інтерфакс-Україна" на своєму YouTube-каналі.

Учасниками прес-конференції стали політолог-міжнародник, співзасновник Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе; політолог, доктор політичних наук Петро Олещук; експерт-міжнародник Дмитро Левусь; політичний аналітик, кандидат філософських наук Валентин Гладких.

"У першу чергу я звернув увагу на публікації, які вийшли за авторства таких достатньо відомих діячів як Генрі Кіссінджера та Френсіса Фукуями, які вийшли буквально з розривом у кілька днів. Незважаючи на достатньо системні серйозні відмінності в постановці проблеми і висновках, які пропонували Кіссінджер і Фукуяма, тим не менш там була присутня одна цікава думка про те, що неможливо собі уявити перспективи стабільності і стійкості геополітичного устрою в Європі без приєднання України до НАТО", - пояснив Олещук.

Учасники загалом представили короткий огляд аналітичних висновків дослідження проблеми "гібридного" вступу України до НАТО у західному політичному дискурсі за авторства команди АЦ "Обʼєднана Україна": Антона Кучухідзе, Ігора Петренка, Петра Олещука, Дмитра Левуся, Олексія Куща та Валентина Гладких. Вони обговорили перспективи шляху України до НАТО, можливі терміни та тенденції, а також чому членство України у Північноатлантичному альянсі – це основа стабільності та безпеки в Європі.

"З високим ступенем однозначності можна сказати, що формули поки що немає щодо того, що і як буде запропоновано Україні, але робота ведеться. Для мене показово, що всі речники НАТО, представників бюрократії і тих країн, які однозначно підтримують вступ України до НАТО, однозначно всі говорять, що Україна стане членом Альянсу", - зазначив Дмитро Левусь під час прес-конференції.

За словами Валентина Гладких, дехто хибно розуміє, що таке так звана "буферна зона".

"Буферна зона - це певною мірою десуб'єктизована територія, яка розглядається двома протилежними суб'єктами, кожен з яких декларує, що напад на цю буферну зону буде вважатися нападом на нього. Тобто Україна в даному контексті не є навіть буферною зоною. Якщо б Україна була буферною зоною, то НАТО б вважало напад на Україну як напад на себе, а в свою чергу росія вважала б напад на Україну як напад на себе. А ця схема не працює і не працювала", - додав Гладких.

Наприкінці Антон Кучухідзе розповів, що нарешті завершився період "романтизму" з боку України щодо сприйняття шляху до НАТО.

"Зараз Вільнюський саміт унікальний тим, що немає в Україні романтики. Те, що Україна повноцінно претендує на членство в НАТО, продиктоване тим, що наші Збройні сили і наши Сили оборони та безпеки показали світові, якою потугою може бути Україна для НАТО і що Україна сьогодні фактично є щитом Європи. Нарешті всередині НАТО прийшло усвідомлення взаємозалежності безпеки України і НАТО", - резюмував Кучухідзе.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, у Вільнюсі в Литві 11-12 липня пройде саміт НАТО. Північноатлантичний альянс на саміті планує ухвалити пакет довготривалої допомоги для України

Головне