Ядерна загроза: чи готується Запоріжжя до теракту на ЗАЕС

Ядерна загроза: чи готується Запоріжжя до теракту на ЗАЕС

Запорізька АЕС замінована, росіяни готують теракт. Такі повідомлення звучать від Президента та від керівника української розвідки, а Радбез ООН збирає термінове засідання. Мережам ширяться повідомлення про те, як себе вберегти у разі катастрофи на станції, а в містах готують штаби для евакуації. Та чи є панічні нації у самому Запоріжжі - це обласний центр, який розташований найближче до ЗАЕС? Він є хабом для переселенців і нині тут лишається з півмільйона мешканців.

Тему детально вивчала наша Олена Каптюх.

Жителька Запоріжжя Олена гортає стрічку новин та шукає все, що стосується Запорізької АЕС. Читає і про алгоритм дій у разі надзвичайної ситуації. З родиною навіть думає, чи не переїхати із міста

"Застерігають, щоб мати йод в домі. Якщо раптом щось, то заклеювати вікна, перший час не виходити з приміщення.Навіть розмови були про те, щоб виїхати", - говорить вона.

Але таки жінка сподівається, що минеться, зрештою, як і більшість запоріжців.

Людмила із родиною приїхала сюди із Дніпрорудного ще рік тому. Тільки-но втекли з окупації, а тут нова загроза. Каже, ще тоді як заїхали в Запоріжжя в пункті прийому лікарі дали їм йодид калію на всю родину.

"Переживаємо за це, у нас є таблетки. Сподіваємося, що все-таки все обійдеться", - говорить жінка.

У запорізьких аптеках зараз ажіотаж - кожен другий покупець питає йодид калію.

"Його ніде нема... ні в одній аптеці", - говорить фармацевтка одного з аптечних закладів.

Команда "Ми-Україна" об'їхала вісім аптек у Запоріжжі і скрізь відповідь була однаковою: попит є, таблеток немає.

І це не погано, бо шкоди від приймання цього препарату зараз більше, аніж від розмов про атомну небезпеку. По-перше, йодид калію в жодному разі не можна приймати в профілактичних цілях. По-друге, йодиста терапія не допоможе при теракті на ЗАЕС, кажуть експерти Держцентру ядерної безпеки. Бо викиду радіоактивного йоду під час аварії на станції не станеться, адже останні робочий енергоблок зупинили ще торік у вересні

Проте на тлі останніх повідомлень йодид калію українці скупили у всіх містах. Ще люди цікавляться, чи є дозиметри - пристрої для вимірювання випромінювання.

Алгоритм дій на випадок аварії запоріжці вивчили. Про ситуацію навколо АЕС їм повідомляє місцева військова адміністрація у Telegram-каналах. Там люди можуть стежити за радіаційним фоном та за рівнем води у ставку-охолоджувачі, що дає їм змогу не піддаватися паніці.

Як писав "Ми-Україна" раніше, наступні 24-48 годин будуть вирішальними для російського диктатора Володимира Путіна. Таку думку висловив радник голови Офісу Президента України Михайло Подоляк.

Головне