Витирали ноги, знаючи, що я українська суддя: Матвєєва про пережиті в полоні рф приниження

Витирали ноги, знаючи, що я українська суддя: Матвєєва про пережиті в полоні рф приниження

Маріупольська суддя Юлія Матвєєва, яка потрапила в полон до росіян у березні минулого року, розповіла про пережиті моральні та фізичні приниження з боку окупантів.

Про це вона розповіла в ефірі програми "Невідворотне покарання" на "Ми-Україна".

"Ці приниження були постійні. Постійні і моральні, звісно, фізичні. Наприклад, нам постійно казали, що Україна на нас не чекає. Що якщо буде обмін, то нас одразу розстріляють, як тільки ми ступимо на українську землю. Що ми там нікому не потрібні, оскільки ми вже зрадники, тому що вже перебували тривалий час на їхній території", - розповіла Матвєєва.

Крім того, їм розповідали про те, що України вже нібито не існує і залишилася тільки невелика територія Києва, яка "через день-два стане частиною російської федерації".

"Вони усілякими такими моментами намагалися викликати у нас зневіру", - пояснила вона.

Водночас Матвєєва розповіла, що, зокрема, при переведенні її територією СІЗО їй одягали мішок на голову або пов'язку на очі. Таким чином вона була позбавлена можливості бачити перешкоди, які були на шляху, й іноді падала.

"Вони (росіяни - ред.) могли просто ставати на спину і витирати ноги, знаючи, що я українська суддя і про те, хто я. Такі були моменти", - зазначила Матвєєва.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, російські окупаційні війська взяли в полон понад 1000 українців в Мелітополі. Над місцевими жителями продовжуються знущання, заявив міський голова Іван Федоров. За його словами, публічно мелітопольці не можуть святкувати День Незалежності, але у вузькому колі родичів – так.

Головне