Вимагали гроші у екпортних компаній: ліквідовано схему, пов’язану із зерновою угодою

Вимагали гроші у екпортних компаній: ліквідовано схему, пов’язану із зерновою угодою

Служба безпеки України ліквідувала корупційну схему у Головному управлінні Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в Одеській області. Учасники схеми вимагали гроші у компаній з експорту продукції.

Про це повідомила прес-служба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, учасники оборудки вимагали гроші з представників компаній, які експортують українську агропродукцію у межах "зернової угоди". За хабарі вони гарантували зернотрейдерам безперешкодне отримання фітосанітарних сертифікатів відповідності їхньої продукції.

При цьому за відмову сплачувати "данину" погрожували максимально затягувати бюрократичні процедури.

"Співробітники СБУ поетапно задокументували два епізоди отримання майже 400 тис. у гривневому еквіваленті посередником, якого посадовці залучили для передачі хабарів", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Встановлено, що за кожну тонну експортованої продукції учасники схеми вимагали "данину" у розмірі 40 американських центів.

У межах кримінального провадження СБУ задокументувала передачу посереднику чергового "завдатку". Наразі йому повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 369-2 Кримінального кодексу України (зловживання впливом).

Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину та притягнення винних до відповідальності.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки заблокувала ще 14 нових схем ухилення українських громадян від мобілізації в умовах війни та для допомоги нелегальному виїзду за кордон. Як зазначається, у результаті слідчо-оперативних дій повідомлено про підозру 34 організаторам незаконної діяльності. Вони пропонували військовозобов’язаним виїхати за кордон на підставі фіктивних документів або в обхід контрольно-пропускних пунктів.

Головне