Вступ України до ЄС - серед пріоритетів наступної каденції, - фон дер Ляєн

Вступ України до ЄС - серед пріоритетів наступної каденції, - фон дер Ляєн

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що приєднання України до Європейського Союзу залишатиметься одним із ключових завдань під час її наступного терміну на посаді, який триватиме ще п'ять років.

Про це вона сказала під час спільної пресконференції з президентом Володимиром Зеленським у Києві.

"Це є і залишиться одним із моїх пріоритетів на наступну каденцію", - заявила вона.

Фон дер Ляєн зауважила, що старт переговорів щодо вступу України в ЄС 25 червня є "важливим кроком уперед". Вона також зазначила, що найближчою метою є узгодження з країнами-членами ЄС початку переговорів за кластерами, пов'язаними з фундаментальними правами, якнайшвидше.

Президентка Єврокомісії додала, що Україна демонструє швидкий і якісний прогрес у процесі вступу до ЄС.

"Відкриття кластерів [розділ у переговорах], процес приєднання ґрунтується на заслугах, це дуже складний трудомісткий процес, і я маю сказати, що я глибоко вражена високою якістю і швидкістю, з якою Україна рухається вперед", - сказала вона.

Фон дер Ляєнза значила, що зараз ключовим моментом у переговорах є відкриття так званих фундаментальних кластерів. Серед них — судова система та основоположні права, юстиція, свобода, безпека, державні закупівлі, статистичні дані та фінансовий нагляд.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Зеленський заявив, що план “А” України був не допустити війни, отримати достатню кількість зброї та превентивно санкціонувати росію. Наразі українці живуть за планом “Б”.

Головне