Вірменія ратифікує Римський статут, – Пашинян

Вірменія ратифікує Римський статут, – Пашинян

Республіка Вірменія повністю ратифікує Римський статут Міжнародного кримінального суду.

Про це під час урядової години в Національних зборах заявив прем’єр-міністр країни Нікол Пашинян, передає Armenpress.

"Уряд направив Римський статут до парламенту, і, відповідно до моєї позиції та позиції нашої фракції, він буде повністю ратифікований. Це не має жодного стосунку до відносин Вірменії та росії, це стосується питань нашої безпеки", - заявив Пашинян.

Довідка.

  • Вірменія підписала Римський статут 17 липня 1998 року. Наприкінці 2022 року уряд країни звернувся до Конституційного суду з питання відповідності Римського статуту Конституції. 24 березня 2023 року КС визнав відповідними Основному закону зобов’язання, закріплені у Римському статуті МКС.
  • 1 вересня 2023 року уряд Вірменії направив Римський статут до парламенту для ратифікації.
  • 11 вересня Нікол Пашинян заявив, що ратифікація Римського статуту не пов’язана з відносинами з Росією, просто в часі процес збігся “з контекстом відносин Росії та МКС”.
  • За його словами, Вірменія ратифікує Римський статут, оскільки бажає, щоб події травня 2021-го, вересня 2022 року, коли стався напад ЗС Азербайджану на територію Вірменії, стали предметом розслідування у Міжнародному кримінальному суді.

**Згідно з Римським статутом, МКС розслідує найсерйозніші злочини, що спричиняють занепокоєння міжнародної спільноти: злочин геноциду, злочини проти людяності, воєнні злочини, а також злочин агресії.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, росіяни пішли на штурм Авдіївки та Мар’їнки.

Головне