Вільнюс готується до вторгнення: закуповує "їжаки" та сирени, готує укриття та тренує пілотів дронів

Вільнюс готується до вторгнення: закуповує

Влада Вільнюса представила комплексний план оборони міста, спрямований на підвищення безпеки литовської столиці. Про це пише LRT.lt.

Мер міста Валдас Бенкунскас підкреслив важливість цих заходів, зазначивши, що "Вільнюс - столиця, а значить, і ціль номер один".

Він пояснив, що особливими загрозами є географічне положення столиці Литви, а саме близькість до Білорус, та Островецька атомна електростанція.

План передбачає створення парку протидії мобільності, для чого місто планує закупити бетонні загородження та сталеві їжаки на суму до 1 мільйона євро. Ці конструкції мають захистити в'їзди до міста у разі необхідності. Крім того, влітку в районі Шешкіне буде облаштовано спеціальний майданчик для навчання пілотуванню дронів, доступний для всіх охочих за попереднім бронюванням.

Особлива увага приділяється цивільному захисту. Восени планується оновити плани евакуації, хоча вони не будуть оприлюднені. Наразі у Вільнюсі є 672 місця, де можуть укритися близько 50% населення.

"Наша мета - наблизитися до 100% і мати мережу укриттів, що охоплює весь Вільнюс", - заявив мер.

Для покращення системи оповіщення планується встановити 52 додаткові сирени. Також буде видано паперовий посібник з ключовою інформацією про дії в надзвичайних ситуаціях. Місто створить виділену телефонну лінію, мобільний додаток та закупить резервне радіообладнання для надійного зв'язку з громадянами.

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями стало відомо, що Литва передасть Україні третій потужний автотрансформатор для відновлення енергетичних об'єктів, пошкоджених внаслідок ворожих обстрілів. 

Головне