Військові кораблі ЄС роблять нову спробу врятувати танкер, що горить у Червоному морі з серпня

Військові кораблі ЄС роблять нову спробу врятувати танкер, що горить у Червоному морі з серпня

Військово-морська місія Євросоюзу розпочала чергову операцію з порятунку нафтового танкера MV Sounion, що горить у Червоному морі з 21 серпня після атак єменських повстанців-хуситів. Операція ЄС Aspides оприлюднила фотографії своїх кораблів, які супроводжують рятувальні судна до місця інциденту.

Танкер Sounion під грецьким прапором зазнав нападу хуситів 21 серпня. На борту перебували 25 членів екіпажу з Філіппін та рф, а також четверо працівників приватної охоронної служби, яких евакуював французький есмінець до сусіднього Джибуті. Згодом хусити підірвали вибухівку на борту судна, що викликало побоювання щодо можливого розливу 1 мільйона барелів сирої нафти у Червоне море.

Представники ЄС повідомили про активну участь місії у створенні безпечного середовища для проведення буксирувальної операції. 

Як відомо, з початку війни в Газі в жовтні хусити атакували понад 80 суден ракетами та безпілотниками. Ці напади призвели до загибелі чотирьох моряків та затоплення щонайменше одного судна.

Повстанці стверджують, що їхні дії спрямовані проти суден, пов'язаних з Ізраїлем, США чи Великою Британією, з метою змусити Ізраїль припинити кампанію проти ХАМАС у Секторі Гази. Однак багато атакованих суден мають мало або взагалі не мають відношення до конфлікту.

Як писав "Ми-Україна", раніше цього місяця єменські хусити атакували у Червоному морі два танкери - Amjad під прапором Саудівської Аравії та Blue Lagoon I під прапором Панами. 

Головне