ЄС розгортає військову місію проти хуситів у Червоному морі, - ЗМІ 

ЄС розгортає військову місію проти хуситів у Червоному морі, - ЗМІ 

Голови МЗС країн-членів Євросоюзу на засіданні 19 лютого схвалили розгортання військово-морської місії ЄС у Червоному морі. Ключова мета - захистити цивільне судноплавство від регулярних атак воєнізованого угрупування хуситів, інформує DPA.

Нова місія отримала назву Aspides (з грецької - "щит"). В межах її реалізації в акваторію Червоного моря та навколишні води будуть скеровані військові кораблі, а також системи раннього попередження. 

Судна, які братимуть участь у місії, відкриватимуть вогонь по бойовиках виключно у відповідь, тобто коли ті нападуть першими. Стріляти з попереджувальною метою вони не зможуть. 

ФРН ще раніше відправила у Червоне море свій фрегат "Гессен". Як очікується, судно з понад 200 солдатами ЗС Німеччини прибудуть на місце призначення до кінця лютого. Корабель, завдовжки у 143 метри, оснащений високоточним озброєнням, зокрема зенітними ракетами з дальністю понад 160 км, та призначений для супроводу та морського спостереження. Окрім екіпажу на його борту також є два вертольоти, лікарі та священник.

Червоне море є головним судноплавним шляхом для вантажів і кораблів, які йдуть до Європи та з неї через Суецький канал. Особливо важливим цей транспортний коридор ж для транспортування нафти та гази з Перської затоки та торгівлі між європейськими країнами та державами південно-західної Азії. Хусити стали тероризувати судна в Червоному морі з того часу, як бойовики ХАМАС скоїли напад на Ізраїль 7 жовтня. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, днями хусити здійснили ракетний удар по нафтовому танкеру Pollux у Червоному морі.  Судно 24 січня вийшло з російського порту Новоросійськ та мало дійти до індійського Парадіпі 28 лютого.

Головне